Cel mai mare schimb de prizonieri de la Războiul Rece. Tot mai multe semne că Rusia și Occidentul desfășoară o astfel de mișcare
0Există tot mai multe semne care indică desfășurarea unui schimb major de prizonieri între Rusia și Belarus, pe de o parte și SUA, Germania și Slovenia, pe de altă parte, însă deocamdată nu există nicio confirmare oficială a ceea ce ar putea fi cel mai mare schimb de la Războiul Rece.
Informația vine în contextul în care Fox News a raportat recent că reporterul de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, urma să se întoarcă în Statele Unite ca parte a unui schimb de prizonieri, posibil mai târziu în cursul zilei de joi, potrivit Reuters.
Site-ul de urmărire a zborurilor Flightradar24 a arătat că un avion special al guvernului rus, folosit pentru un schimb de prizonieri anterior, între Statele Unite și Rusia, a zburat de la Moscova la Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia și Lituania, înainte de a se întoarce în capitala rusă.
Pervy Otdel, o asociație specializată în apărarea persoanelor implicate în cazuri de trădare și spionaj în Rusia, a declarat că zborul ar putea însemna că a avut loc un schimb de prizonieri la granița cu Polonia.
Prizonieri mutați din închisorile rusești
Paul Whelan, un fost marinar american, și Vladimir Kara-Murza, un disident ruso-britanic, ambii încarcerați în Rusia, au dispărut brusc, au spus avocații lor cu o zi înainte, după ce cel puțin șapte disidenți ruși au fost mutați neașteptat din închisorile lor în ultimele zile.
Există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora activistul de opoziție Vadim Ostanin, un alt disident, a fost scos din închisoarea lui din Siberia.
Cel puțin șase avioane speciale ale guvernului rus au zburat în ultimele zile către și dinspre regiunile unde se află închisori ce dețin disidenți, a raportat site-ul online rus Agenstvo.
Între timp, în Belarus, președintele Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, l-a grațiat marți pe Rico Krieger, un german condamnat la moarte pentru acuzații de terorism.
Mișcări similare și în SUA
În același timp, agenția RIA a raportat că patru ruși închiși în Statele Unite au dispărut dintr-o bază de date a prizonierilor, operată de Biroul Federal al Închisorilor din SUA.
Statele Unite dețin, de asemenea, cel puțin alți doi cetățeni ruși, Vladimir Dunaev și Roman Seleznev, condamnați pentru infracțiuni cibernetice grave, care ar putea fi incluși în schimb.
Miercuri, o instanță slovenă a condamnat doi ruși la timpul ispășit pentru spionaj și folosirea de identități false și a spus că vor fi deportați, a raportat agenția de știri de stat STA, o mișcare despre care un canal de televizi
Nu au existat comentarii din partea țărilor occidentale. Astfel de schimburi sunt de obicei învăluite în secret până când se întâmplă.