Ucraina a lansat cel mai mare atac cibernetic din istorie împotriva Rusiei: „Îi sfătuim pe ruși să înceapă să sape un mormânt pentru infrastructura lor digitală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiștii cibernetici ucraineni ai serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR) au efectuat un atac DDOS masiv asupra Rusiei, paralizând bănci, site-uri guvernamentale, telecomunicații și rețele sociale.

Hackerii joacă un rol deosebit  în războiul din Ucraina/ FOTO: Arhiva
Hackerii joacă un rol deosebit în războiul din Ucraina/ FOTO: Arhiva

În seara zilei de marți, 30 iulie, hackeri din cadrul Direcției principale de informații din Ucraina (GUR) au finalizat unul dintre cele mai mari atacuri de tip Denial-of-Service (DDOS) din istorie, afectând infrastructura de internet a Rusiei, resurse critice și obținând acces la o gamă largă de date confidențiale, au declarat miercuri dimineață surse din serviciile de informații ucrainene pentru Kyiv Post.

Potrivit unei surse din cadrul serviciilor de informații ucrainene, atacul a durat continuu timp de o săptămână. Acesta a afectat serviciile online ale tuturor marilor bănci rusești, inclusiv Banca Centrală, furnizorii de servicii de telecomunicații, sistemele naționale de plată, rețelele sociale și mesagerii, resursele guvernamentale și zeci de alte servicii.

Toate resursele atacate au fost implicate într-un fel sau altul în susținerea sau finanțarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, spune GUR.

„Acum putem răsufla ușurați și putem confirma finalizarea operațiunii. Mulțumim tuturor celor care au participat, au ajutat și au sprijinit. Desigur, acesta este doar un preludiu pentru evenimente și mai interesante”, a declarat sursa. „Îi sfătuim pe ruși să înceapă să sape un mormânt pentru infrastructura lor digitală”.

„Este timpul ca inamicul să își reamintească ideea unui „CheburNet” izolat, inerent rusesc, cu șanțuri, gărzi digitale și firewall-uri în jurul perimetrului. Ne vedem în următorul act al acestei povești captivante,” mai spune sursa.

Milioane de utilizatori din aproape fiecare regiune a Rusiei au resimțit efectele operațiunii cibernetice, mulți dintre ei fiind în imposibilitatea de a utiliza serviciile de internet, a precizat sursa citată.

Printre entitățile financiare afectate s-au numărat VTB Bank, Alfa Bank, SberBank, Raiffeisen Bank, RSHB Bank, Ak Bars Bank, Rosbank, Gazprombank, Tinkoff Bank, iBank, Dom.RF Bank și Bank of Russia. În ultima zi a atacului, au fost afectate și resursele Ministerului rus al Apărării, ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Fiscal Federal.

La 30 iulie, ora 19.00, rușii nu reușiseră încă să restabilească buna funcționare a principalelor sisteme bancare și de plăți, a operatorilor de telefonie mobilă, a rețelelor sociale și a furnizorilor de internet. Se observă în continuare perturbări în funcționarea site-urilor web ale Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Fiscal Federal, precizează sursa citată.

Hackerii joacă un rol deosebit în războiul din Ucraina, dar amploarea activității lor a venit ca un șoc: armate de hackeri au apărut de ambele părți.

Oficial, Ucraina se apără împotriva atacurilor cibernetice cu ajutorul echipelor militare cibernetice occidentale și al companiilor private de securitate cibernetică finanțate din donații de milioane de dolari.

Dar încep să apară și legături neoficiale între militari și „răzbunătorii poporului” care își conduc ofensiva și desfășoară atacuri criminale.

Pe ambele părți, granițele dintre atacurile cibernetice vizate, sancționate de stat și hackingul „poporului” sunt neclare. Consecințele pot fi de amploare.

Oficiali ucrainei susțin că au dovezi că banda rusă de hackeri Killnet, care are un grup Telegram de aproape 100.000, lucrează direct cu unitatea cibernetică a armatei ruse.

„Aceste grupuri, precum Killnet sau Cyber ​​​​Army a Rusiei, au început să efectueze atacuri DDoS, dar mai târziu au atras oameni mai talentați și calificați”, spune Viktor Zhora, adjunctul șefului Serviciului de Informații de Stat din Ucraina.

El susține că aceste grupuri au consilieri din cadrul armatei ruse și sunt acum capabile să efectueze atacuri cibernetice sofisticate.

Armata ucraineană spune că nu atacurile lor nu vizează instituțiile de îngrijire a sănătății din Rusia.

Convenția de la Geneva interzice astfel atacurile fizice asupra civililor în timpul războaielor. Dar nu există nicio Convenție de la Geneva privind războiul cibernetic. Comitetul Internațional al Crucii Roșii spune că aceste coduri ar trebui să se aplice în astfel de cazuri și că un atac asupra unui spital ar fi o încălcare a acestora.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite