Cât cheltuie Ucraina pentru război? Suma, de trei ori mai mică decât cea a Rusiei

0
Publicat:

Ucraina este nevoită să cheltuie 3,8 miliarde de dolari (3,46 miliarde de euro) pe lună pentru a respinge invazia rusă, estimează expertul în securitate energetică Mihail Goncear într-un articol publicat pe site-ul ziarului „Zerkalo Nedeli”.

Soldați ucraineni pe frontul din Bahmut FOTO Profimedia
Soldați ucraineni pe frontul din Bahmut FOTO Profimedia

„Ținând cont de bugetele suplimentare alocate de Rada Supremă, cheltuielile militare ale Ucrainei (pentru întregul sector de apărare și securitate) pot fi estimate la aproape 46 de miliarde de dolari anual, ceea ce presupune un cost mediu de 3,8 miliarde de dolari pe lună”, afirmă expertul ucrainean.

Potrivit acestuia, această sumă este cu aproape 3,2 ori mai mică decât  media cheltuieilor lunare ale Rusiei pentru război, estimată din surse deschise la 12,1 miliarde de dolari.

Însă Mihail Goncear atrage atenția că suma cheltuită de Rusia pentru invazie ar putea fi mult mai mare întrucât unele informații în acest sens lipsesc din cauza lipsei de transparență a conducerii de la Moscova, mai ales în condiții de război.

„Dezechilibrul (în privința cheltuieilor, n. red.) este evident și destul de periculos. Diferența nu este nici măcar de jumătate, chiar și cu ajutorul oferit de occidentali” Ucrainei, subliniază expertul de la Centrul „Strategia XXI”.

Pe de altă parte, Mihail Goncear precizează că forțele armate ale Kievului au primit până acum din partea Statelor Unite armament și echipamente în valoare de 17,54 de miliarde de dolari, adică nici măcar jumătate din suma de 43,1 de miliarde de dolari calculată de „The Washington Post” ca fiind alocată pentru susținerea Ucrainei.

În opinia sa, Rusia este un „inamic epuizat” care „poate fi învins mai repede și la un cost mai mic”. Totuși, denunță el, Occidentul acționează mult prea prudent sondând de fiecare dată posibilele reacții la eventuale escaladări, în timp ce rușii se aventurează fie în acroșarea unei drone americane în Marea Neagră, fie în lansarea unor rachete de croazieră lângă granița estică a României, fie în trimiterea unor rachete în spațiul aerian al Poloniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite