Capitala Ucrainei se pregăteşte de asediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Getty Images
Foto Getty Images

Un jurnalist BBC a descris situaţia din Ucraina, de la invazia declanşată de Federaţia Rusă pe teritoriul Ucrainei. Potrivit articolului publicaţiei, forţele ruse înaintează cu greu în jurul Kievului, iar ucrainenii au reuşit fortificarea oraşului. Totodată, rezistenţa Kievului aduce temeri că preşedintele rus ar putea schimba tactica folosită în privinţa Capitalei ucrainene, oraş cu importanţă istorică comună pentru cele două state.

Primele două săptămâni de război au dovedit că cele dintâi predicţii în cazul războiului izbucnit în Ucraina, în urma invaziei ruseşti, au fost greşite, relatează un jurnalist BBC, care a descris situaţia din Ucraina. 

Când a început ofensiva rusă, iar sirenele au sunat pentru prima dată în Kiev, a existat temerea că oraşul ar putea cădea până după-amiaza.

La acel moment, imaginea cu privire la forţele Rusiei era una înaltă, atât în percepţia generală, cât şi în ochii analiştilor militari.

Totodată, a existat, încă din prima zi a războiului, consens şi cu privire la îmbunătăţirea forţelor ucrainene, fiind declarat faptul că Armata Ucrainei este acum mult mai puternică decât în 2014, atunci când Putin a reuşit să cucerească Crimeea. 

Astfel, greşelile făcute de Armata Rusiei şi rezistenţa ucrainelnilor au stagnat avansarea trupelor ruseşti în apropierea Capilei ucrainene, fiind clar, încă de la început, că controlul Kievului este crucial. În timp ce Guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski deţine oraşul, şeful statului poate spune că nu este învins, iar preşedintele Rusie, Vladimir Putin, nu poate pretinde victoria de la Kremlin. 

Ultimele zile au fost luminoase şi însorite, după mai bine de o săptămână de nori groşi, relatează jurnalistul. Asta înseamnă că sateliţii au o vedere clară asupra mişcărilor de la sol, arătând faptul că lungul convoi rusesc, aflat la nord-vest de Kiev se dispersează şi se reorganizează încet. Cea mai recentă informare a Departamentului de Apărare SUA susţine vehiculele rămase în spate ajung din urmă, însă cele aflate în apropiere de Kiev nu se deplasează.

soldat ucrainean baricada kieva foto getty images

Foto Getty Images

Atacurile blocate din jurul Kievului, răgaz pentru îmbunătăţirea apărării oraşului 

În cazul Capitalei, luptele din jur s-au concentrat în nord-vest, încă din prima dimineaţă, când trupele aeriene ruse au aterizat pe un aeroport de marfă, lângă Hostomel şi Irpin, oraşe mici, despre care evacuaţii spun că sunt acum grav avariate. 

Tot aici, forţele ucrainene au oprit ceea ce părea a fi asigurarea unei zone de întâlnire pentru înaintarea către Kiev. Zona din nord-vest extrem de contestată se află la doar 20 de minute cu maşina de centrul Kievului, care abia a fost atins, deşi sirenele sună în mod regulat. 

Sursa citată a povestit că ucrainenii şi-au îmbunătăţit apărarea fizică în Kiev. Punctele de control care erau doar câteva blocuri de beton au devenit baricade şi bărbaţii au poziţionat saci de nisip în tot oraşul.

Kievul este un oraş măreţ cu străzi largi şi întinse, împărţit în două de străzi mai înguste, adesea pavate cu pietriş. Multe dintre clădiri au baze extinse şi pivniţe, iar luptele de stradă, dacă s-ar întâmpla, ar putea dura luni de zile în această zonă, a mai explicat sursa citată. 

Oraşul se întinde de-a lungul ambelor maluri ale Niprului, zonă unde forţele Ucrainei ar putea avea avantaj, însă trecerea Niprului ar putea să nu fie pe agenda Rusiei. O teorie este că ofensiva blocată din vest şi nord-vest nu este doar din cauza rezistenţei ucrainene, ci şi a ceea ce pare a fi o logistică prost gestionată a armatei ruse, a mai susţinut sursa citată, arătând că încercarea Rusiei de a muta un regiment de tancuri s-a soldat cu bombardarea vehiculelor pe o autostradă, de către forţele Ucrainei. 

Astfel, potrivit sursei citate, Putin şi generalii săi reevaluează, se regrupează şi nu vor accepta înfrângerea. Misiunea lui Putin a fost de a readuce Rusia în ceea ce el crede că îi este locul de drept ca putere mondială, mai arată jurnalistul, arătând că, într-o ţară de dimensiunea Ucrainei, doar Rusia însăşi este mai mare în Europa, fapt pentru care victoria de la Kiev este calea cea mai directă prin care preşedintele rus îşi declară misiune îndeplinită.

soldat centru kiev semn i love ukraine ucrainean foto getty images

Foto Getty Images

Schimbarea tacticilor Federaţiei Ruse, pricipala îngrijorare

Un alt element important este acela că forţele ruse au funcţionat la jumătate de putere şi jumătate de viteză, însă acest lucru se datorează parţial propriilor greşeli şi parţial pentru că ucrainenii se dovedesc a fi adversari formidabili şi agili. 

O întrebare care sâcâie inconfortabil în mintea multora din Kiev este dacă preşedintele Putin va ajunge la concluzia că a sosit momentul să întoarcă cele mai năucitoare arme din arsenalul Rusiei împotriva apărătorilor oraşului. Până acum asta nu s-a întâmplat. Dacă se întâmplă, vor muri mai mulţi oameni şi vor fi făcute pagube groaznice, mai relatează sursa citată. 

În această privinţă părerile sunt împărţite, unii oameni nu cred că preşedintele Putin va lovi Kievul în felul în care oraşele din estul şi sudul Ucrainei au fost atacate. Ei susţin că Putin va ezita să distrugă un oraş antic care a fost în centrul culturii, religiei şi istoriei ruse. 

Alţii se tem că Putin şi generalii săi vor utiliza tactici folosite în trecut, ce privesc înconjurarea oraşului şi care a funcţionat în cazul cecenilor, astfel că următoarele săptămâni vor fi critice pentru viitorul Kievului şi pentru războiul din Ucraina.

Dacă Rusia nu îşi poate reactiva atacul asupra Capitalei, încrederea apărătorilor din Kiev va creşte, iar forţa şi moralul Armatei Ruse vor scădea. 

În cazul în care Vladimir Putin va găsi o modalitate de a pune capăt rezistenţei din Capitala Ucrainei, preşedintele rus va fi mai aproape de a-şi atinge obiectivul, acela de a pune capăt independenţei Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite