Este posibilă o lovitură de palat în Rusia? „Garda pretoriană“ şi „muschetarii“ se ocupă de securitatea liderului de la Kremlin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garda lui Putin
Garda lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a devenit un paria pentru mare parte din lumea occidentală după ce şi-a lansat invazia în Ucraina. El se confruntă cu sancţiuni personale, la fel ca unii dintre aliaţii săi apropiaţi.  Pe Google Trends căutările pentru „Putin coup” (putin lovitură de stat) sunt la cote maxime.

Perspectiva ca Putin să fie răsturnat este „mult mai mare decât era acum o lună”, a declarat un expert pentru Insider. Dar liderul rus a petrecut zeci de ani pentru ca regimul său să fie „protejat de lovituri de stat”, a spus Adam Casey, bursier postdoctoral la Centrul Weiser pentru Democraţii Emergente de la Universitatea din Michigan, pentru Insider..

După ce Vladimir Putin a devenit preşedintele Rusiei, în anul 2000, timp de peste 20 de ani, a tot lucrat pentru ca regimul său să fie „protejat la lovituri de stat”, a explicat Adam Casey,  „A alocat mult timp şi efort pentru a proiecta aparatul de securitate rusesc într-un mod care îl face relativ invulnerabil la lovituri de stat”.

FSB  se ocupă de prevenirea loviturilor de stat

Putin ar putea fi înlăturat printr-o lovitură de stat militară clasică, dar Casey a spus că Putin a luat măsuri pentru a o face „mai puţin viabilă” în Rusia.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB, se concentrează pe contrainformaţii, securitatea internă şi a frontierelor şi supraveghere. Acesta joacă un rol esenţial în monitorizarea fiabilităţii politice a oficialilor militari, a spus Casey.

Putin a servit ca ofiţer de informaţii în KGB înainte de a fi numit şef al FSB – principala organizaţie succesoare a KGB – în 1998. După ce Putin a fost ales preşedinte în 2000, el a orchestrat o reorganizare a agenţiei de spionaj care l-a pus în controlul direct asupra acesteia.

Aleksander Litvinenko, un fost agent al FSB care a murit în 2006 după ce a fost otrăvit, a acuzat agenţia că are o echipă top-secretă care vizează inamicii politici. Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că FSB îşi foloseşte puterile pentru a intimida şi înăbuşi disidenţa.

FSB este o formă „destul de eficientă” de prevenire a loviturii de stat, a explicat Casey, deoarece oficialii militari sunt mai puţin probabil să coordoneze o răsturnare a guvernului dacă se tem că sunt monitorizaţi şi riscă să fie ucişi, a spus el.

FSO – „Garda Pretoriană” a lui Putin

putin agenti

FSB ar putea preveni un complot de lovitură de stat, a spus Casey, dar Serviciul Federal de Protecţie, sau FSO, l-ar proteja pe Putin în cazul în care ar avea loc o încercare de a-l răsturna.

FSO este o agenţie guvernamentală federală însărcinată să protejeze preşedintele şi alţi oficiali de stat de rang înalt. Casey a spus că agenţia aminteşte de „Garda Pretoriană” – o unitate militară care a servit ca gărzi de corp şi agenţi de informaţii pentru împăraţii Romei Antice.

Estimările sugerează că aproape 20.000 de membri FSO în uniformă lucrează pentru a asigura siguranţa lui Putin, a adăugat el.

„Muşchetarii”, gărzile de corp ale lui Putin

Membrii unei unităţi speciale din cadrul FSO, care se autointitulează „Muschetari”, servesc drept gărzi de corp a lui Putin.

Membrii acestei unităţi, care sunt înlocuiţi automat la împlinirea vârstei de 35 de ani, poartă pistoale SR-1 Vektor de 9 mm de fabricaţie rusă, potrivit New York Post. Ei formează reţele de securitate în jurul lui Putin în public, amplasează lunetişti şi cercetează locaţii în aşteptarea oricărei ameninţări.

Cum ajungi „muschetar”

Pentru a deveni un „muschetar”, există un set strict de cerinţe pe care puţini sunt capabili să le îndeplinească, având în vedere limita extremă la care Putin recurge pentru a-şi asigura siguranţa. 

La împlinirea vârstei de 35 de ani, aceştia sunt înlocuiţi şi fie trec in alte locuri de muncă, fie sunt recompensaţi cu funcţii comode, cum ar fi guvernatori regionali, miniştri federali şi comandanţi ai serviciilor speciale. Experienţa în luptă nu este necesară şi, uneori, poate descalifica un candidat, deoarece „securitatea lui Putin este prima prioritate, nu necesitatea de a reţine atacatorul”,

Psihologia operaţională este esenţială pentru că gardienii lui Putin trebuie să fie capabili să „anticipeze şi să prevină ameninţările şi să facă acest lucru neobservat”. În plus, trebuie să cunoască bine limbile străine şi politică. Din punct de vedere fizic, un muşchetar ar trebui să aibă o ânalţime de 1,75-1,90 m şi să cântărească între 75-90 kg. În plus, ar trebui să poată rezista la temperaturi extreme şi, se pare, să ia „medicamente care afectează procesele fiziologice” pentru a face acest lucru.

Protejarea preşedintelui rus este o sarcină extrem de complicată şi epuizantă. Muschetarii sunt aranjaţi în patru cercuri, acoperind totul, de la imediata vecinătate a lui Putin până la marginea mulţimii (când sunt în public). Sunt înarmaţi cu un pistol „Gurza” de 9 mm şi umbrele de kevlar. Ei poartă, de asemenea, valize care pot forma scuturi de protecţie în jurul lui Putin, dacă este necesar. Când călătoreşte, el este protejat şi de un grup de operaţiuni speciale care este înarmat până în dinţi. 

putin agenti

Aşa că dacă cineva speră că cineva îl va ataca pe Putin când este în oraş, se pare că este aproape imposibil. În calitate de fost oficial de securitate, Putin ştie exact de unde pot veni riscurile. Se pare că el ia măsuri similare şi acasă. Din cauza Covid-19, Putin menţine o distanţă de cel puţin 20 de metri atunci când se întâlneşte cu alţii şi a mers până la a îmbrăca un costum complet pentru substanţe nocive când a vizitat pacienţii de Covid-19 la un spital din Moscova în aprilie 2020. 

Pentru a se proteja de otrăvire, Putin are şi un degustator oficial a cărui sarcină este să guste fiecare fel de mâncare care i se oferă. Nivelurile extreme la care ajunge sunt un bun indiciu de cât de paranoic este Putin şi probabil cu un motiv întemeiat. Având în vedere istoria sângeroasă a Rusiei de lovituri de stat şi revoluţii, Putin este probabil conştient că va fi provocat într-o zi. Spre deosebire de predecesorii săi, se pare că este bine înarmat şi pregătit. 

Există un risc plauzibil ca oamenii din FSB sau FSO să se întoarcă împotriva lui Putin, a spus Casey, dar liderul rus a structurat aceste agenţii pentru a crea o cultură a neîncrederii reciproce pentru a preveni o coordonare de succes împotriva lui.

„Agenţiile de informaţii se suprapun într-o oarecare măsură în misiuni”, a spus Casey. „Deci nu se încred şi se spionează unul pe altul, deoarece, evident, îşi îndeplinesc şi celelalte funcţii de informaţii.”

Rosgvardia sau Garda Naţională acţionează ca un serviciu naţional de securitate internă

Mecanismele care insuflă frică nu sunt singura modalitate prin care Putin a creat structuri pentru a preveni conspiraţia împotriva lui. El a introdus, de asemenea, măsuri pentru a menţine armata pe partea dreaptă şi a descuraja rebeliunea, a spus Casey.

Rosgvardia, sau Garda Naţională, este un serviciu de securitate internă însărcinat cu înăbuşirea protestelor din ţară. Putin a creat Rosgvardia în 2016, parţial, ca o strategie de a menţine armata rusă fericită.

„Armatele sunt în general orientate să lupte cu inamicii externi ai statului şi chiar nu le place să fie folosite pentru controlul mulţimilor”, a spus Casey.

Armatei ruse „nu i se va cere niciodată să tragă asupra protestatarilor” din Rusia, a spus Casey. Acest lucru, la rândul său, ar trebui să reducă nemulţumirile care ar putea motiva o lovitură de stat.

Există însă un scenariu în care trupele de securitate internă sunt forţate să răspundă violent la protestele în masă. „V-aţi putea imagina, iar asta s-a întâmplat în alte locuri, Putin cerându-i unuia dintre oamenii săi de la securitatea internă să lanseze o represiune, iar ei spunând: „Nu. Prefer să demisionez”, apoi să renunţe”, a spus Casey.

Dacă suficienţi oameni demisionează, a explicat Casey, acesta ar putea fi „un posibil final” pentru Putin.

O „lovitură de stat” implică un risc enorm

O aşa-numită „lovitură de stat”, când oficialii orchestrează o răsturnare nonviolentă a unui regim, este mai probabilă decât o lovitură de stat militară clasică, a spus Casey.

Este puţin probabil ca protestele din Rusia să ducă la o revoluţie, a spus Casey, dar pot indica elitelor că o lovitură de stat de succes le-ar putea duce la câştigarea puterii şi influenţei sub un nou regim.

Iar un ordin nepopular de a reprima protestele în masă ar putea duce la o serie de demisii importante şi, la rândul său, la respingerea lui Putin. „Când aceste lucruri se prăbuşesc, se prăbuşesc în cascade”, a spus Casey.

Dar Putin a creat o atmosferă politică în care disidenţa implică riscuri „enorme”, a spus Casey. „Dacă te mobilizezi împotriva lui Putin şi eşuezi, te paşte închisoarea, exilul, moartea”, a explicat el. „Să te mişti împotriva lui şi să eşuezi este enorm de costisitor pentru tine şi familia ta”.

Putin a oferit o perspectivă asupra intoleranţei sale faţă de subordonarea în cercul său interior atunci când l-a umilit public pe Serghei Narîşkin, şeful agenţiei de informaţii externe a Rusiei, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus la sfârşitul lunii februarie, a spus Casey.

În timp ce o ţară aflată în criză este mai probabil să experimenteze o lovitură de stat, Casey a subliniat că răsturnarea liderului unui regim autoritar nu este o sarcină uşoară.

„La urma urmei, Putin şi-a petrecut ultimii 22 de ani aproximativ, pregătindu-se pentru această eventualitate”, a spus el.

Un fost şef al diplomaţiei ruse face previziuni sumbre despre sfârşitul lui Vladimir Putin

Şeful diplomaţiei ruse pe vremea lui Boris Elţîn, Andrei Kozîrev, consideră că Vladimir Putin riscă o lovitură de stat în urma deciziei de a invada Ucraina, potrivit Express.co.uk.

Fostul diplomat, stabilit în prezent în SUA, crede că oameni importanţi de la Kremlin ar putea plănui chiar acum căderea preşedintelui rus, în timp ce forţele ruseşti sunt blocate în Ucraina, iar ţara este izolată din cauza sancţiunilor internaţionale.

Andrei Kozirev  susţine că sfârşitul lui Putin ar putea fi o ”escortă înarmată” care să îl ducă pe preşedintele rus ”fie la mormânt, fie la pensie”, conform sursei citate.

”Mulţi ţari ruşi au fost ucişi. Mulţi au fost demişi într-un fel sau altul. Chiar şi în Uniunea Sovietică, au existat moduri: se spunea că Stalin a fost otrăvit, Hruşciov a fost escortat în afara Kremlinului. Cu Putin, mă aştept foarte mult să crească rezistenţa şi nemulţumirea, fapt care se va rezolva într-un fel sau altul. Nu ştiu în ce direcţie, dar istoria Rusiei este plină de întâmplări neaşteptate”, a spus Andrei Kozirev.

Fost şef al diplomaţiei ruse spune că ”Putin nu este nebun, ci pur şi simplu imoral”

”Este îngrozitor, dar nu este iraţional. Pentru a înţelege de ce invazia a fost raţională pentru Putin, trebuie să ne punem în pielea lui”, Andrei Kozîrev.

Acesta consideră că Putin a început invazia din Ucraina pentru a readuce Kievului sub dominaţia Kremlinului, în urma mişcării pro-UE Maidan, prin care a fost înlăturat preşedintele pro-Moscova Viktor Ianukovici.

Andrei Kozireve face  previziuni despre sfârşitul lui Putin, amintind de războiul sovieto-afgan

”Şi acel război a început cu o invazie şi părea că sovieticii câştigau. Dar după aceea, Occidentul a furnizat arme precum rachetele Stinger şi apoi a devenit evident că războiul de la sol e pierdut. Uniunea Sovietică a trebuit să-şi evacueze forţele şi a fost învinsă. Previziunea mea este aceeaşi pentru Rusia de acum: va avea loc un colaps dramatic, precum cel al URSS”, a mai spus Andrei Kozîrev.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite