Capacele atașate de bidoane au devenit obligatorii în UE. Directiva care provoacă nervi consumatorilor permite însă și un alt design
0Miercuri, în UE a intrat oficial în vigoare noua directivă privind atașarea capacelor de plastic de recipientele acestora, cerință care, până acum, era doar o recomandare.
Mulți europeni s-au familiarizat deja cu noile capace de plastic care sunt legate de sticlă. Cei care nu au făcut-o vor fi nevoiți să se obișnuiască, deoarece acestea sunt obligatorii începând de miercuri, 3 iulie, în întreaga UE, potrivit Euronews.
Noul design, criticat de o parte dintre consumatori
Noul design pe care multă lume îl consideră enervant este simplu și face ca înșurubarea să nu mai poată fi efectuată complet, din cauza benzilor suplimentare de plastic care leagă capacul de sticlă.
Coca-Cola a fost unul dintre primii care au adoptat această schimbare, lansând designul în întreaga Europă.
Dar celebrul producător, ca și alte mari companii producătoare de băuturi, nu a fost de la început deschis la schimbarea designului sticlelor, potrivit sursei citate.
În 2018, când UE a anunțat pentru prima dată normele care impuneau schimbarea, aceste companii au ripostat, susținând că măsura va duce la o creștere a cantității de plastic și va fi costisitoare pentru producători.
În prezent, după implementarea pe întregul continent, mulți consumatori sunt nemulțumiți de noul design.
Unii dintre ei s-au plâns pe rețelele de socializare de faptul că noul gen de capac îi lovește în față în timp ce beau și fac băuturile mai greu de turnat.
Amintim că mulți utilizatori X (fostul Twitter) s-au arătat furioși că nu pot desprinde capacele de pe sticle. Rețeaua este plină de exemple în care consumatorii își exprimă frustrările și confuzia.
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!”, s-au revoltat unii internauții care spun că măsura este vinovată de multe „vărsări de băuturi”.
Dacă, până acum, pe piața UE mai puteau fi găsite frecvent și ambalaje fără acest design, din data de 3 iulie, toate statele UE trebuie să elimine treptat capacele libere pentru sticlele de plastic de până la trei litri.
Capacele atașate de bidon, o măsură cu rațiuni eco
Măsura face parte dintr-o directivă a UE anunțată în 2018 care vizează reducerea deșeurilor de plastic de unică folosință, capacele libere fiind interzise ca parte a unui plan mai amplu de combatere a deșeurilor de plastic în Europa (ele fiind unul dintre cele mai răspândite produse din plastic de unică folosință pe plaje).
Speranța este că, prin atașarea capacului, consumatorii sunt mai puțin predispuși să le arunce aiurea, deoarece pentru a face acest lucru ar trebui să arunce întreaga sticlă.
Statele membre ale UE sunt însă libere să își stabilească propriile cerințe de proiectare, atâta timp cât „capacele rămân atașate la recipiente în timpul etapei de utilizare prevăzută a produselor”.
Asta înseamnă că designul pe care îl vedem în prezent pe băuturi precum Coca-Cola nu este singurul posibil, deși va fi cel mai comun, având în vedere dominația pe care compania o are pe piață și faptul că multe alte mari companii producătoare de băuturi au adoptat deja același design.