Bulgarul acuzat de spionaj în serviciul Rusiei, recompensat de Vladimir Putin
0Un fost parlamentar bulgar, care a fost acuzat că a spionat în serviciul Rusiei, a călătorit la Moscova, după ce a primit o aprobare specială de la instanţă, pentru a accepta personal un premiu de la preşedintele Vladimir Putin.
Nikolai Malinov apare în mai multe fotografii ale Kremlinului, de pe 4 noiembrie, primind un premiu de la Putin. Malinov a oferit, ulterior, un interviu presei ruse de stat.
Incidentul a adâncit scandalul de spionaj din Bulgaria, unde oficialii l-au acuzat deja de spionaj pe un oficial important al Ambasadei Rusiei şi i-au cerut să părăsească ţara.
Luna trecută, procurorii bulgari au anunţat că l-au pus oficial sub acuzare pe Malinov, pentru spionaj şi spălare de bani în serviciul unor organizaţii din Rusia.
Acesta a fost eliberat din custodie pe 10 septembrie, după ce a plătit o cauţiune de 25.000 de euro şi a primit interdicţie de a părăsi ţara. Însă pe 4 noiembrie, procurorul general bulgar Sotir Tsatsarov a anunţat că Malinov a primit o aprobare specială pentru a părăsi ţara în perioada 1-5 noiembrie.
Fost vicepreşedinte al Parlamentului, din Partidul Socialist Bulgar, Malinov a condus recent o organizaţie nonguvernamentală pro-rusp numită Mişcarea Naţională a Rusofililor.
El este acuzat că a transmis secrete de stat ale Bulgariei către două organizaţii ruse – Societatea vulturului cu două capete şi Institutul Rus pentru Studii Strategice.
Tsatsarov a declarat, luna trecută, că informaţiile livrate de Malinov grupurilor ruse afectează direct securitatea naţională şi transmiterea acestora are scopul de a influenţa politica externă a Guvernului bulgar.
La Kremlin, Malinov a primit Ordinul Prieteniei de la Putin, alături de o recompensă de 2,5 milioane de ruble (în jur de 40.000 de dolari). Premiul este prezentat pentru „merite deosebite în promovarea păcii, prieteniei, cooperării şi respectului reciproc între popoare”, potrivit Kremlinului.
La câteva ore după ce a primit distincţia, Malinov a acordat un interviu televiziunii de stat.
Întrebat cum a reuşit să călătorească în Rusia, având în vedere problemele sale legale, Malinov a întrebat retoric: „Primirea unui premiu de la preşedintele Rusiei, este acesta un argument suficient pentru justiţia bulgară? Da, bineînţeles”.
Tot în legătură cu acest dosar, autorităţile de la Sofia au impus o interdicţie de 10 ani pentru intrarea în Bulgaria a lui Leonid Reşetnikov, un fost agent sovietic şi rus al Serviciului de Informaţii Externe, care s-a retras în 2009 din serviciile secrete ruse, ca general locotenent.
Reşetnikov, cetăţean rus care vorbeşte fluent bulgara şi sârba , a fost directorul Institutului Rus pentru Studii Strategice, din 2009 până în 2017.
Această organizaţie este cunoscută în Occident pentru că ar fi dezvoltat o strategie de manipulare a rezultatelor din alegerile prezidenţiale americane din 2016, în favoarea lui Donald Trump, potrivit informaţiilor oferite de oficiali ai SUA pentru Reuters, în 2017.
În septembrie, autorităţile din Sofia au susţinut că Reşetnikov a coordonat operaţiuni recente ruse de spionaj în Bulgaria, menite să readucă ţara balcanică, membră NATO şi UE, în orbita Rusiei.
Într-o postare pe Facebook, pe 10 septembrie, Reşetnikov a spus că Malinov este un „patriot bulgar” şi că a fost pus sub acuzare pentru că „americanii au lansat <<Operaţiunea Spioni Ruşi >> în Bulgaria”.