Boris Johnson, presat de conservatori să demisioneze după ce a recunoscut că a participat la o petrecere în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
boris johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se confruntă cu presiuni din interiorul propriului partid conservator pentru a demisiona, după ce a recunoscut, miercuri, în Camera Comunelor, că a participat la o petrecere în plină carantină, relatează presa britanică.

Johnson şi-a formulat cu grijă scuzele prezentate în faţa parlamentarilor pentru participarea la întâlnirea din grădina reşedinţei oficiale a guvernului britanic, la care au participat în jur de 40 de oficiali în mai 2020.  Aceasta a fost descrisă într-o invitaţie prin e-mail ca fiind „o băută cu distanţare socială" („socially distanced drinks”) pentru a profita de vremea caldă, potrivit The Guardian.

„Cunosc furia pe care o simt faţă de mine şi faţă de guvernul pe care îl conduc, atunci când se gândesc că tocmai la Downing Street (n.r. sediul guvernului britanic),  regulile nu au fost respectate de către cei care le fac.”, a declarat premierul.

Prim-ministrul susţine că s-a alăturat evenimentului timp de 25 de minute, crezând că este vorba despre un „eveniment legat de muncă”, stârnind râsete între parlamentarii opoziţiei şi ironii pe reţelele de socializare.

Liderul laburist, Keir Starmer, a respins versiunea lui Johnson şi i-a cerut premierului să demisioneze. „Singura întrebare este: îl va da afară publicul britanic, îl va da afară partidul său sau va face un lucru decent şi va demisiona?”, a declarat Starmer.

Discursul premierului a avut un efect similar asupra unor membri din propriul său partid. Liderul conservatorilor scoţieni Douglas Ross şi parlamentarii William Wragg, Roger Gale şi fostul ministru Caroline Nokes au ieşit public să ceară demisia premierului Boris Johnson.

Liderul Douglas Ross a precizat că a avut o „discuţie dificilă” cu premierul Boris Johnson după intervenţia acestuia în Parlament, prilej cu care  premierul a spus că înţelege +revolta oamenilor care nu puteau să-i vadă pe cei dragi sau nu şi-au putut lua adio de la cei care şi-au pierdut viaţa, în vreme ce guvernanţii încălcau regulile de carantină pe care ei înşişi le-au impus.

Douglas Ross a spus că intenţionează să scrie Comitetului 1922, care organizează alegerile interne din partidul conservator, pentru a declara retragerea încrederii în premier.

„Este premier, guvernul lui este cel care a impus aceste reguli (carantina din mai 2020 n.red). Trebuie să dea socoteală pentru acţiunile sale”, a spus liderul parlamentar, citat de BBC.

Pentru ca poziţia lui Boris Johnson de lider al partidului, şi implicit de premier, să fie contestată prin alegeri interne este nevoie ca 54 de parlamentari conservatori să depună scrisori la Comitetul 1922.

Fostul ministru Caroline Nokes s-a alăturat corului care îi cere demisia în cursul serii de miercuri. Într-o intervenţie la ITV, ea a spus că Johnson este într-o situaţie „imposibilă”: „Fie pleacă acum, fie pleacă peste 3 ani la alegerile generale, partidul este cel care decide calea de urmat. În opinia mea, în acest moment el aduce prejudicii partidului”.

Miniştrii din guvernul lui Johnson i-au îndemnat pe parlamentari să aştepte rezultatul investigaţiei  efectuate de un înalt funcţionar public, Sue Gray, cu privire la presupusa încălcare a regulilor la evenimentul de pe Downing Street, care va fi publicat în scurt timp.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite