„Bombe pe roți” din SUA, vândute în Europa, inclusiv în România: rețeaua, destructurată de Europol
0Parchetul European (EPPO) a condus o amplă acțiune, sprijinită de Europol în Germania şi Lituania, pentru a anihila o organizație de contrabandă cu maşini grav avariate, periculoase, aduse din SUA în state ale Uniunii Europene, printre care și România.

Ancheta în care au fost implicate EPPO, Europol şi Eurojust, alături de instituţii juridice din zece ţări, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie din România, a implicat aproximativ 1.000 de poliţişti, ofiţeri fiscali şi vamali, care au făcut aproximativ 200 de percheziţii în zece ţări.
Investigaţia a vizat o vastă organizaţie criminală activă în introducerea ilegală de maşini grav avariate din Statele Unite în Uniunea Europeană şi vânzarea acestora către clienţii finali, după reparaţii superficiale, fraudând în acelaşi timp plata taxelor vamale şi comiţând fraude pe scară largă în privinţa taxei pe valoarea adăugată (TVA), scrie News.ro.
Potrivit Europol, schema a reprezentat un risc enorm pentru șoferii europeni, care au cumpărat vehicule periculoase la un preț ridicat.
Zece suspecți, inclusiv unul din liderii grupării, cetățean lituanian, au fost arestați. Pe lângă aceștia, alți 18 lituanieni au fost reținuți pentru audieri. Principalii suspecţi de naţionalitate rusă sunt, de asemenea, investigaţi.
Ancheta, cu numele de cod „Nimmersatt”, s-a extins din SUA până în Rusia, cu legături în Canada, Ungaria, Irlanda şi Regatul Unit (Marea Britanie), precum şi în 11 ţări ale Uniunii Europene. Investigaţii au fost făcute, în ultimele zile, în Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, România şi Spania.
Mașinile erau vândute de companii de asigurări pentru fier vechi
Mașinile din SUA de către aceste organizații erau cumpărate adesea de la companiile de asigurări din străinătate sau dezmembrate pentru fier vechi.
Folosind o reţea de companii false şi facturi false pentru a acoperi originea maşinilor, vehiculele respective au ajuns în UE cu istoricul lor comercial ascuns, precizează Europol.
Potrivit anchetatorilor, maşinile au ajuns în diferite porturi, printre care Anvers (Belgia), Bremerhaven (Germania), Klaipėda (Lituania) şi Rotterdam (Olanda). Pentru a se sustrage unei părţi substanţiale de taxe vamale, presupuşii infractori au prezentat autorităţilor vamale facturi false, declarând o valoare mult mai mică decât cea plătită pentru vehicule.
Ulterior, mașinile au fost duse pe uscat în Lituania, pentru a fi reparate, însă există probe că aceste reparaţii erau superficiale, doar de faţadă, pentru a face maşinile să pară ca noi şi pentru a trece procedurile de certificare tehnică impuse.
Ulterior, când maşinile au fost vândute clienţilor finali din Germania şi din alte ţări europene, acestea au fost prezentate ca neavând „niciodată un accident” sau „fiind reparate complet şi profesional”, chiar şi atunci când prezentau daune ascunse – inclusiv airbag-uri lipsă sau alte probleme grave de siguranţă. Vehiculele mai puţin valoroase au fost vândute pe pieţele din Europa de Est, au constatat anchetatorii.
În Germania, autovehiculele erau vândute de dealeri de mașini care aveau legături cu organizația şi care au aplicat în mod fraudulos TVA redusă, în cadrul aşa-numitei „scheme de impozitare în marjă”.
Asta permitea celor ce le revindeau să plătească TVA doar pe marja lor de profit (diferenţa dintre preţul plătit pentru articol şi preţul pentru care este vândut), atunci când vând bunuri second-hand cumpărate de la persoane fizice.
Cu toate acestea, companiile care fac obiectul anchetei au aplicat această dispoziţie în mod ilegal, deoarece maşinile au fost importate comercial, în principal din SUA şi, în unele cazuri, şi din Canada. Frauda a permis şi vânzarea maşinilor distruse la un preţ mai mic de piaţă, determinând astfel concurenţă neloială, afirmă Europol.
În Lituania, se presupune că membrii organizației au folosit companii lituaniene pentru a-şi spăla şi profiturile din frauda cu TVA şi plăţi în numerar de la cumpărătorii de maşini. Organizația lituaniană a folosit companii din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Ţările de Jos şi România pentru a ascunde în mod fraudulos cifra de afaceri reală a comerţului cu maşini de salvare.
Prejudiciu de zeci de milioane de euro
Această celulă lituaniană a fost înfiinţată în 2020 şi era condusă de un cetăţean lituanian care a fost arestat în cursul acestei anchete. Numai din Lituania au fost vândute cel puţin 16.500 de maşini pentru o sumă de 144 de milioane de euro, precizează Europol.
Prejudiciul cauzat de aceste activități infracționale, cu ramificații în 18 țări, este estimat la cel puțin 31 de milioane de euro ub formă de TVA şi taxe vamale neachitate. Au fost blocate sume de până la 26,5 milioane de euro.
Deocamdată, au fost blocate conturile bancare şi au fost confiscate 116 maşini în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, precum şi 0,5 milioane de euro în numerar şi articole de lux.