Biserica Ortodoxă Ucraineană, fidelă Moscovei, a fost interzisă într-o regiune din vestul Ucrainei

0
Publicat:

Consiliul Legislativ din regiunea Rivne, situată în nord-vestul Ucrainei, a votat luni în unanimitate în favoarea interzicerii Bisericii Ortodoxe Ucrainene, legată istoric de Patriarhia Moscovei.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Biserica Ortodoxă Ucraineană susține că a rupt în luna mai anul trecut legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă, după ce această instituție religioasă şi patriarhul său, Kirill I, s-au declarat pentru invazia rusă în Ucraina. Însă mulţi ucraineni consideră că această decizie de rupere a legăturilor cu Moscova este doar una de formă şi că preoții Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt în continuare fideli și supuși lui Kirill I.

Pe fondul acestor suspiciuni, conducerea de la Kiev le cere acestora să-şi dovedească loialitatea faţă de statul ucrainean și să se alăture Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, autocefală, înființată în 2018, la patru ani de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și izbucnirea rebeliunii separatiste proruse din Donbas cu sprijinul Kremlinului.

Un efect al interzicerii Bisericii Ortodoxe Ucrainene în Rivne va fi că aceasta va trebui să abandoneze proprietăţile deţinute în regiune, pentru ca ele să fie transferate Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Decizia survine după hotărâri similare luate şi de alte regiuni din vestul Ucrainei, inclusiv Liov, zonă cu afinităţi pro-occidentale şi unde influenţa Rusiei este mai redusă faţă de celelalte părţi ale ţării vecine, relatează agebția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Autorităţile de la Kiev au luat de asemenea măsuri împotriva ierarhilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pe care-i acuză de colaborare cu Moscova și răspândirea propagandei de război a Kremlinului, în timp ce aceştia din urmă denunţă o campanie de persecuţie religioasă.

De la lansarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, forţele de securitate ucrainene au investigat sau arestat zeci de preoţi ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru că au transmis informaţii inamicului sau au binecuvântat agresiunea militară rusă de la amvon. Ultimul de pe această listă este episcopul din Cerkasî (centrul Ucrainei), anchetat pentru faptul că difuzează mesaje de propagandă și dezinformare pentru Moscova.

Mitropolitul Pavel al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost adus la rândul lui în faţa unei instanţe de judecată sub acuzaţia de apologie a invaziei ruse. Potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 24, Moscova l-ar dori pe acest stareț în schimbul unor prizonieri de război ucraineni.

În fața criticilor lansate de Biserica Ortodoxă Ucraineană, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat că autoritățile de la Kiev nu luptă împotriva religiei, ci împotriva agenților Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) în sutană.

„Noi nu luptăm împotriva religiei. Dacă cineva vrea să comunice cu Dumnezeu, vă rog să o faceți, dar dacă Dumnezeu este reprezentat de un angajat al FSB-ului rus, aceasta este deja o problemă de securitate naţională”, a afirmat Danilov într-o declaraţie publicată de Consiliul de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite