Berlusconi aruncă Italia într-o nouă criză politică. Premierul Enrico Letta caută soluţii de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi, panicat de ideea pierderii în curând a imunităţii parlamentare, a deschis o nouă perioadă de incertitudine pentru Italia, îndemnându-i pe miniştrii partidului său să demisioneze, comentează AFP.

Miniştrii care fac parte din partidul Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta) au demisionat, a anunţat, sâmbătă seara, o purtătoare de cuvânt a vicepremierului Angelino Alfano, liderul formaţiunii. Cei cinci miniştri au urmat cu toţii un consemn al lui Silvio Berlusconi, care a catalogat anterior drept „inacceptabil“ şi „de neprimit“ „ultimatumul“ preşedintelui Consiliului italian de Miniştri Enrico Letta, a precizat Alfano.

„Gest nebun“, „nedemn“, „condamnatul scufundă Italia“, „spre prăpastie“, presa italiană era unanimă ieri în condamnarea deciziei lui Il Cavaliere, în contextul în care a treia economie din zona euro întârzie să iasă din criză.

„Politica italiană este golită de orice sens şi este privată de orice orizont“, deplânge respectatul constituţionalist Stefano Rodotà.


Chiar şi Enrico Letta - care conduce un Guvern de coaliţie dificilă între stânga, din care provine, şi formaţiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi - şi-a pierdut calmul obişnuit, evocând „un gest nebun şi iresponsabil, menit în întregime să proteje interesele personale“ ale miliardarului care se confruntă cu probleme cu justiţia.

Fronda prietenilor lui Il Cavaliere a fost relansată în mod neaşteptat miercuri. Parlamentari PdL au ameninţat, atunci, că demisionează în bloc, în semn de protest faţă de primul vot, aşteptat pe 4 octombrie, într-o comisie din cadrul Senatului, care urmează să îl priveze pe Berlusconi de mandat, după ce acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru fraudă fiscală.

Il Cavaliere a fost condamnat definitiv, pe 1 august, la ispăşirea acestei pedepse. El a denunţat condamnarea ca nedreaptă. Berlusconi ar urma să îşi ispăşească pedeapsa la domiciliu sau efectuând muncă în folosul comunităţii. Dar această pedeapsă vizează interzicerea dreptului de a fi ales al miliardarului, care a dominat politica italiană timp de aproximativ 20 de ani. Acesta este lucru pe care tabăra sa refuză să îl accepte. Potrivit Partidului Democrat (PD, centru-stânga), formaţiunea lui Letta, este vorba despre un ultim "şantaj" al lui Il Cavaliere.

Premierul Letta a anunţat că intenţionează să ceară un vot de încredere, în vederea clarificării susţinerii din partea aliatului său. Totul urmează să ajungă la un deznodământ, mâine, în Parlament. „Fiecare îşi va asuma responsabilitatea în faţa ţării“, a declarat Letta. Speranţa sa este să atragă parlamentari de centru-dreapta, sătui de accesele de furie ale mentorului lor, şi să formeze o nouă majoritate pentru un Guvern „Letta bis“.

„Voturile există deja. Şi sunt voturi PdL (...). De sâmbătă, mulţi lucrează deja la acest lucru. Toată mişcarea de centru este în fierbere pentru a-i convinge pe «prietenii din PdL» să îl împiedice pe Berlusconi să opteze pentru o cale extremisă după modelul Le Pen“, scrie „La Repubblica“.


Presa face totodată calcule savante, care ţin cont de susţinerea necondiţionată a fostului premier Mario Monti şi de eventuali transfugi din cadrul Mişcării Cinci Stele (M5S) a fostului comic antisistem Beppe Grillo.

Preşedintele Giorgio Napolitano a spus de mai multe ori că nu doreşte să dizolve Parlamentul atât timp cât nu este modificată legea electorală.

Prima consecinţă a acestor convulsii, o amânare a unei creşteri a valorii TVA care ar fi trebuit să aibă loc vineri, nu a putut să fie adoptată. Creşterea cu un punct procentual a valorii TVA - de la 21 la 22% - va intra în vigoare începând de la 1 octombrie.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite