Bande marocane, afgane și siriene controlează traficul de migranți din Europa. Lupte armate la granița dintre Ungaria și Serbia
0Ruta migranților prin Balcanii de Vest către UE a devenit mai periculoasă în ultimele luni din cauza schimburilor de focuri de armă între contrabandiști și a accidentelor mortale de mașină. Cu toate acestea, numărul celor care vor să ajungă în vest continuă să crească, potrivit unei anchete BBC.
Cel puțin 3 persoane, cel mai probabil de naționalitate afgană, au murit într-o confruntare armată între bande rivale săptămâna trecută. Împușcăturile au avut loc în clădiri agricole părăsite din Serbia, la câteva sute de metri de gardul de la granița cu Ungaria.
Controlul gardului de la frontiera Ungariei, motiv de lupte între bande
Potrivit poliției maghiare, creșterea violenței ar avea ca motiv un război teritorial între bande marocane, afgane și siriene care controlează accesul la gardul de la granița sudică a Ungariei cu Serbia.
Locuitorii satelor sârbești de la graniță, Horgos și Hajdukovo, precum și cei din orașul Subotica, au apelat la poliție să restabilească ordinea. Însă unii acuză poliția de ambele părți ale graniței că ar colabora cu contrabandiștii.
Guvernele austriac și slovac au protestat, de asemenea, la adresa Ungariei din cauză că atât de mulți migranți ajung la granițele lor prin această țară, în ciuda gardului puternic fortificat, detențiilor zilnice și expulzărilor, precum și a retoricii anti-migranți vehemente a premierului Viktor Orban.
"Uneori, agenții [termen pentru contrabandiști] sunt foarte cruzi, foarte furioși și ne iau la bătaie", a declarat Sadar, un fost ofițer al armatei afgane, în vârstă de 33 de ani. "Alteori sunt amabili, ne aduc mâncare și ne oferă cazare", a mai spus el.
Sadar a ajuns din Istanbul, unde a plătit 10.000 de dolari pentru un bilet direct către Germania, arată BBC.
Un videoclip filmat în Subotica arată contrabandiștii înjurând și bătând tineri afgani înspăimântați care au încercat să treacă gardul fără să plătească. Un alt videoclip arată o confruntare armată în apropiere de Subotica.
Un alt videoclip filmat în aceeași zonă, în plină zi, prezintă un Kalashnikov între cele două scaune din față ale unei mașini de contrabandiști.
Gardul electrificat ridicat de Ungaria de-a lungul graniței de 175 km nu le mai permite contrabandiștilor să controleze cine trece și când, dar le permite și să elimine "inițiativele individuale".
Tinerii migranți obișnuiau să-l numească "jocul". Mai multe grupuri tăiau gardul simultan, în diferite locuri, știind că majoritatea vor fi prinse și respinse, dar câțiva ar putea trece. Acum, jocul s-a terminat.
Puștile automate și a pistoalele aduse din Kosovo reprezintă acum un nou element de risc. O fată de 16 ani din suburbia Makova Sedmica din Subotica a fost ucisă în iunie anul trecut, iar șapte migranți au fost răniți într-o confruntare armată între bande marocane și afgane.
Migranții, victimele traficanților înarmați
Migranții care trec prin nordul Serbiei sunt în majoritate sirieni și afgani, dar sunt și kurzi, pakistanezi și alte naționalități. Vinerea trecută, în apropiere de gardul de la Horgos, o bandă condusă de sirieni a atacat cu focuri de armă o bandă afgană.
Poliția spune că doar contrabandiștii sunt înarmați, niciodată migranții.
"Înțeleg teama localnicilor", a spus Virag Gyurkovics, un jurnalist din Subotica. "Dar problema este că persoanele obișnuite nu fac diferența între traficanți și refugiați. Deși refugiații sunt, de asemenea, victime."
"Sârma ghimpată are doar un scop", arată activistul local Vladimir Polovina. "Nu pentru a opri migrația. Ci pentru a avea controlul asupra plăților. Vor fiecare euro de la fiecare om care trece peste graniță. Dacă ai un gard, poți face asta."
"Gardul este în mod constant deteriorat", potrivit șefului unității anti-trafic a poliției ungare, Gabor Balog. "Folosesc diverse unelte electrice. Taie găuri uriașe în gard, cu sutele, de dimensiunea ușilor."
Poliția ungară spune că aproximativ 80 de persoane sunt prinse după ce trec gardul în fiecare noapte. Mulți alții sunt prinși mai târziu, în vehicule, în interiorul țării.
Cei care vor să ajungă în Occident mor sau sunt răniți în urmăriri cu poliția
Pe partea maghiară a gardului, între satele Asotthalom și Morahalom, sunt mașini distruse și arse, aliniate pe marginea drumului. Sunt vehiculele folosite de contrabandiști care au fost prinși.
Pe partea opusă, în apropiere de granița nordică cu Slovacia, o dubă care transporta 12 migranți a pierdut controlul și s-a accidentat în timpul unei urmăriri cu poliția, la începutul lunii octombrie. Șapte migranți au fost răniți.
A fost unul dintre cele circa 20 de accidente în care au fost implicați migranții în Ungaria, în ultimul an.
Peste graniță, în Austria, poliția a anunțat 70 de incidente doar în statul estic Burgenland, când contrabandiștii au încercat să evite controalele poliției.
Poliția austriacă dă vina pe un nou model de afaceri introdus de șefii bandelor. Șoferii sunt plătiți numai dacă reușesc să treacă migranții, în timp ce înainte primeau jumătate din bani în avans.