Autorizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Moderna a fost amânată în Europa. Îngrijorările autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat luni seară că amână până miercuri decizia privind utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de către compania americană Moderna. Vaccinul a fost aprobat deja în SUA şi Canada încă din luna decembrie a anului trecut.

Un comitet de experţi EMA s-a reunit luni, cu două zile mai devreme decât era planificat iniţial, pentru a discuta despre aprobarea vaccinului dezvoltat de firma americană Moderna. Unele întrebări legate de acest vaccin rămân deschise, potrivit participantului olandez la acest comitet, scrie agenţia dpa, citată de Agerpres.

EMA nu a exclus posibilitatea de a nu se ajunge la adoptarea unei decizii înaintea întâlnirii comitetului, programată pentru miercuri.

După ce EMA recomandă vaccinul, Comisia Europeană trebuie să îl aprobe în mod oficial, etapă care nu ar trebui să ia mult timp şi este considerată o formalitate. Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin de la Moderna. Este vaccinul cu care în Statele Unite a fost vaccinată Kamala Harris, vicepreşedintele ales, în timp ce preşedintele ales, Joe Biden, a fost vaccinat cu vaccinul de pa Pfizer-BioNTech.

EMA a autorizat în decembrie utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, deocamdată singurul folosit în Uniunea Europeană.

Vaccinul Moderna ar putea pune mai puţine problema în ce priveşte distribuţia pentru că deşi foloseşte acelaşi principiu – injectarea codului genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun – el poate fi depozitat şi rămâne stabil la o temperatură de -20 de grade pe o perioadă de şase luni, ceea ce ar însemna că poate fi depozitat în congelatoare obişnuite.

Moderna ar urma să-şi deschisă o fabrică în Elveţia, unde ar putea produce 800.000 de doze de vaccin zilnic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite