Atentate teroriste în Paris. Mărturii şocante ale martorilor : Erau calmi şi trăgeau orbeşte strigând  „Allah Akbar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care au asistat la momentele terifiante petrecute pe strazile din Paris au povestit, pentru presa internaţională , cum a decurs unul dintre atacurile simultane. "Am auzit zgomotul impuscaturilor, 30 de secunde de rafale, a fost interminabil, ar crezut ca este un foc de artificii", povesteste Pierre Montfort, care locuieste in apropiere de strada Bichat, unde a avut loc unul dintre atacuri.

Mark Colclough, un psihoterapeut britanic în vârsta de 43 de ani, care se afla cu un coleg pe Rue de la Fontaine, a povestit pentru „The Guardian“  cum un terrorist a deschis focul într-o cafenea.

„Era stângaci şi trăgea în rafale de trei sau patru împuşcături. A fost complet intenţionat, rafale profesioniste de trei sau patru împuşcături. A omorat trei sau patru persoane care stăteau pe scaune în faţa cafenelei. Am văzut cum au fost împuşcaţi. Au căzut de pe scaune pe pământ. Apoi s-a rotit şi a tras într-o maşină prin geamul şoferului. Apoi l-am văzut cum a mers în cafenea. S-a rotit spre dreapta şi apoi spre stânga şi a deschis focul. Asta a fost momentul când ne-am acoperit. Am auzit un total de poate 15 sau 20 de împuşcături, apoi s-a făcut linişte“, a povestit supravieţuitorul.

Jurnalistul Julien Pearce, se afla în sala de concerte  Bataclan a povestit pentru CNN: „Eram în interiorul sălii, când mai multi indivizi înarmaţi au intrat, în timpul concertului. Doi sau trei indivizi fără maşti pe faţă au intrat cu arme automate de tip Kalaşnikov şi au început să tragă orbeşte în mulţime".  „Teroriştii erau foarte calmi, Au reîncarcat armele de 3-4 ori. Nu spuneau un cuvant. Tăceau sub măştile negre şi trăgeau“.

Atentate teroriste în Paris. Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor

image

Foto

image

Un jurnalist român de la France Télévisions spune că nimeni nu se aştepta ca teroriştii să atace o zonă populară a Parisului, unde sunt cetăţeni de toate naţionalităţile, adăugând că "aceştia nu au avut niciun fel de raţiune, nu a contat persoana, culoarea pielii, religia".

Jurnalistul Dorin Ilie de la France Télévisions a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX că localnicii din Paris primesc permanent mesaje de a nu ieşi din case, iar traficul pe străzi este redus, fiind foarte puţine maşini.

De asemenea, el a precizat că multe magazine şi restaurante din oraş sunt închise, funcţionând însă câteva pentru ca oamenii să se aprovizioneze, dacă au nevoie.

El a mai afirmat că în zona de nord a Parisului, unde au avut loc atentatele teroriste de vineri noapte, a fost interzisă organizarea de evenimente, iar manifestările care erau programate au fost anulate. Totodată, jurnalistul a arătat că a fost suspendată şi campania electorală pentru alegerile regionale din decembrie 2015.

Un francez, identificat doar după prenumele Sylvestre, le-a povestit jurnaliştilor francezi că a scăpat cu viaţă ca prin minune, fiind salvat de telefon. Martori citaţi de BBC relatează că teroriştii au strigat Allah Akbar, dar vorbeau între ei într-o franceză fără accent. Experţii în terrorism iau în calcul că ar fi vorba despre tineri francezi de origine musulmană.

O înregistrare emoţionantă a fost postată pe Twitter. În timp ce erau evacuaţi din Stade de France, cei 80.000 de suporteri cântau La Marseillaise - imnul naţional al Franţei.

Atentate la Paris. Un bărbat a fost salvat de la moarte de telefonul mobil

Presa franceză a relatat că membrii formaţiei „Eagles of Death Metal“ care concertau Bataclan au scăpat nevătămaţi. Formaţia U2 şi-a anulat concertul programat pentru acest weekend la Paris. AP informează că doi suedezi se afla printre victime: unul a fost ucis şi al doilea se află în stare critică, în spital.

Pe aceeaşi temă:

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate teroriste la Paris. Principalele atacuri comise în Franţa în ultimii ani

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Jurnalist român, rănit în urma atentatelor de la Paris

Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Băsescu: În Europa avem o singură soluţie. Uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist!

Atentate la Paris. Graniţele Franţei au fost închise

VIDEO Atentate în Paris: spectatorii de la Franţa - Germania, ţinuţi pe gazon! Explozia s-a auzit în minutul 20 al jocului

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit

Atentate teroriste la Paris. Valuri de groază şi emoţie în lume. Steinmeier: „Suntem alături de Franţa!“

Atentate la Paris. Student român din capitala Franţei: „ E multă frică! Autorităţile ne spun să nu ieşim din casă decât pentru strictul necesar“

Atentate la Paris. Chirurg din România, aflat în mijlocul francezilor: „Pare incredibil că se poate întâmpla aşa ceva. Nu am putut să dorm toată noaptea“

Atentate la Paris. Preot al Catedralei Ortodoxe Române din Paris: „Suntem şi noi o ţintă a acestor neoameni. Trebuie să fim atenţi în stânga şi în dreapta“

Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile

Atentate la Paris.  Mai multe state europene sporesc măsurile de securitate

Atentate la Paris. Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Imbecili ce sunteţi, nu puteţi fi oameni, trebuie să fiţi credinţe, la fel de fanatice ca ale teroriştilor“

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite