Atentat terorist în Franţa. Zi de doliu naţional în Hexagon, moment de reculegere în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Franţa este „zi de doliu naţional“ joi, în memoria celor douăsprezece persoane ucise în atentatul terorist din Paris comis cu o zi în urmă la sediul redacţiei publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Preşedintele François Hollande a anunţat miercuri într-o alocuţiune televizată decretarea unei zile de doliu naţional, precizând că drapelele vor coborâte în bernă timp de trei zile şi că "un moment de reculegere se va păstra joi la amiază în toate instituţiile publice".

"Toţi cetăţenii noştri trebuie să poată să se alăture acestui omagiu.Angajatorii au fost invitaţi să permită salariaţilor să participe", adaugă o circulară semnată de primul ministru Manuel Valls, publicată de asemenea în Jurnalul oficial.

Catedrala Notre-Dame din Paris va face să sune clopotele, iar apoi o slujbă religioasă va avea loc, a anunţat dioceza.

Douăsprezece persoane au fost ucise, printre care personalităţi de marcă ale săptămânalului Charlie Hebdo, caricaturiştii Charb, Cabu, Wolinski, Tignous şi Honore, în timp ce alte unsprezece persoane au fost rănite, între care patru grav.

Moment de reculegere în Parlamentul European, drapelele în bernă

Parlamentul European (PE) le-a adus joi un omagiu victimelor atentatului împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, păstrând un moment de reculegere, care va fi urmat de alte evenimente ale instituţiilor europene, inclusiv coborârea drapelului în bernă, relatează AFP. 

Circa o sută de parlamentari şi angajaţi au participat la acest moment de omagiere, în Agora Simone Veil, din faţa sediului din Bruxelles al Parlamentului European, "pentru a-şi exprima solidaritatea cu cetăţenii francezi, autorităţile şi victimele atacului sângeros'', potrivit preşedintelui PE, Martin Schulz.

Sloganul ''Je suis Charlie'' ilumina de asemenea faţada clădirii PE.

În faţa sediului Comisiei Europene, 28 de drapele ale Uniunii Europene, albastre cu 12 steluţe galbene, erau coborâte în bernă. Un moment de reculegere a fost ţinut la ora 12.00 (11.00 GMT) în toate clădirile Comisiei Europene şi în sala de presă.

Personalul Consiliului European a ţinut, de asemenea, un moment de reculegere la apelul preşedintelui său, Donald Tusk.

Reuniţi la Riga, pentru lansarea preşedinţiei letone a UE, comisarii europeni, împreună cu preşedintele lor, Jean-Claude Juncker, au păstrat un minut de tăcere înainte o reuniune de lucru cu guvernul leton. 

Atentat Franta - victime atac terorist paris COLAJ

Reacţiile de pe reţelele sociale şi în adunări spontane s-au multiplicat în noaptea de miercuri spre joi în mai multe oraşe din Franţa şi în străinătate după acest carnagiu.

Presa regională, naṭională ṣi internaṭională de astăzi îṣi consacră coperṭile ṣi principalele articole atacului terorist căruia iau căzut victimă ieri la Paris jurnaliṣtii de la revista satirică Charlie Hebdo. Un atac pus pe seama islamiṣtilor care a făcut cel puṭin 12 morṭi. In Franṭa paginile ziarelor sunt cele mai negre ṣi comentarile cele mai acerbe.

Toate coperṭile franceze de azi sunt negre. Negre de furie ṣi negre de culoare cu practic un singur ṣi acelaṣi titlu scris cu litere mari « Charlie Hebdo a fost asasinat ». « Libertatea a fost ucisă », « Barbarie » ṣi « Santaj respingător » sunt alte titluri găsite în diverse publicaṭii.

Sloganul « Toṭi suntem Charlie Hebdo », lansat ieri pe Twitter ṣi adoptat între timp pe plan mondial, apare ṣi el adesea pe primele pagini ale publicaṭilor hexagonale cum ar fi la Libération sau pe siturile internet de informaṭii, mai toate însoṭite ṣi de semnul doliului, adică o banderolă neagră în diagonală.

Le Figaro a renunṭat astăzi la tradiṭionala copertă în albastru ṣi se mărgineṣte ca mai toṭi ceilalṭi să publice o primă pagină în alb ṣi mai ales în negru. Ca să-i omagieze pe cei de la Charlie Hebdo ṣi în particular pe cei patru mari caricaturiṣti uciṣi în atac – Charb, Wolinski, Cabu ṣi Tignous - desenele ṣi caricaturile sunt ṣi ele scoase în evidenṭă astăzi în paginile presei franceze sau internaṭionale. Les Echos spre exemplu publică în deschidere ultima caricatură semnată de Charb, fondatorul ṣi responsabilul revistei satirice ucis ṣi el în atentatul de ieri.

 In editorialul său intitulat « Charlie va trăi » directorul de la Libération aduce un omagiu jurnaliṣtilor asasinaṭi dar afirmă că « asasinii ṣi-au ratat obiectivul. Charlie va supravieṭui graṭie cititorilor săi, graṭie nouă tuturor. Toṭi suntem Charlie. Atacând revista teroriṣtii au atacat toleranṭa, refuzul fanatismului, sfidarea dogmatismelor.

Libertatea se va apăra însă ṣi îi va reuni pe toṭi republicanii care-ṣi vor desemna fără să clipească adversarul : terorismul ṣi nu islamul, fanatismul ṣi nu credinṭa, extremismul ṣi nu compatrioṭii lor musulmani care sunt primele victime ale integrismului ṣi solidari cu noi în această probă » conchide Laurent Joffrin, directorul lui Libération. 

Le Figaro de partea sa îṣi intitulează editorialul « Războiul » estimând că « ṭara este în război, nu pe un front străin ci aici acasă, contra unor asasini cu metodă ṣi bine organizaṭi. In faṭa acestui război prima datorie este să rămânem uniṭi indiferent de opiniie, originiie sau religile noastre. Totodată însă trebuie să ne înarmăm. Moral în primul rând pentru a ne apăra principiile ṣi valorile. Politic ṣi judiciar apoi dacă vrem să câṣtigăm acest război ».

Si presa audioviziuală s-a asociat acestui elan de solidaritate. Pe lângă faptul că emisiunile speciale sunt în continuu de ieri încoace, grupurile Radio France, Le Monde, Lagardère ṣi France Télévisions ṣi-au pus sediile, materialele ṣi echipele la dispoziṭia lui Charlie Hebdo pentru ca « săptămânalul să poată continua să trăiască ». Mai toṭi patronii de presă au fost primiṭi aseară în audienṭă de ministrul francez al Culturii. De partea ei primăriṭa capitalei Anne Hidalgo a anunṭat că va acorda mâine în cadrul unei ṣedinṭe speciale titlul de « cetăṭean de onoare al Parisului » revistei Charlie Hebdo.

ziare

Şocul resimţit după sângerosul atentat împotriva săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo şi în presa europeană, dar şi americană, unde multe dintre publicaţii prezintă un fond negru, relatează AFP.

BELGIA

În Belgia, cotidianul economic L'Echo titrează "Toţi Charlie" pe fond negru, în centrul primei sale pagini, care reproduce 17 coperţi ale Charlie Hebdo. Varianta sa flamandă, De Tijd, prezintă o primă pagină neagră aproape în întregime, marcată de cuvintele "Je suis Charlie" ("Sunt Charlie"), în franceză. 

Toată pagina întâi a cotidianului flamand De Morgen este ocupată de o caricatură care reprezintă cu roşu pe fond alb un terorist care agită un Kalaşnikov şi care strigă "Sunt înarmaţi!" în faţa unui personaj aflat în afara câmpului vizual înarmat cu un simplu creion. 

Editorialistul La Libre Belgique, Francis Van de Woestyne, apreciază că "acest atac este, în impactul, în violenţa sa, la fel de important ca cel care a vizat New York-ul la 11 septembrie 2001. Mâine, în opt zile, într-o lună, alţi terorişti vor ataca. În numele unui dumnezeu, unui profet al cărui mesaj îl distorsionează".

MAREA BRITANIE

În presa britanică, Daily Mail şi Daily Telegraph titrează ambele pe prima pagină "Războiul împotriva libertăţii", cu o fotografie a atentatului ce prezintă doi agresori îndreptându-şi armele împotriva unui poliţist care zace la pământ. 

În acelaşi spirit, The Times titrează pe prima pagină "Atac împotriva libertăţii", iar The Guardian "Atac împotriva democraţiei". 

The Guardian subliniază în editorialul său că jurnaliştii de la Charlie Hebdo, care au satirizat mereu creştinismul, "nu au văzut vreun motiv anume pentru a arăta mai multă înţelegere faţă de alte religii". 

GERMANIA

"Atacul împotriva jurnaliştilor de la Charlie Hebdo ţinteşte în inima democraţiei - libertatea presei", scrie pe site-ul său cotidianul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), apreciind că, în lupta împotriva terorismului, "nu trebuie să dai înapoi".

"Da, într-un fel, este o luptă a civilizaţiilor", afirmă cotidianul, care face apel totuşi la "păstrarea cumpătului". 

"Nu trebuie să ne lăsăm reduşi la tăcere de masacrul comis la Charlie Hebdo", apreciază pe site-ul său Tagespiegel.

"Je suis (ich bin) Charlie !", afirmă pe site-ul său de Internet Tageszeitung (stânga). "Scopul teroriştilor este să răspândească teamă şi frică. Cu atacul de miercuri, teama s-a instalat deja în redacţii", apreciază cotidianul. 

PORTUGALIA

"Europa nu se teme", titrează la rândul său ediţia online a săptămânalului portughez Expresso, subliniind că mii de europeni au ieşit în stradă "pentru libertatea de exprimare, împotriva barbariei terorismului". 

"Nu trebuie să cedăm şantajului respingător al terorii. Şi să transformăm ura lor în înfrângere", scrie cotidianul de referinţă Publico, într-un editorial intitulat "Lupta împotriva urii, apărarea libertăţii". 

SPANIA

În Spania, un editorial publicat pe site-ul de Internet al postului de radio Cadena Ser afirmă: "caricaturiştii nu sunt vinovaţi de nimic, nici glumele, nici ultima carte (a scriitorului francez Michel) Houellebecq care anticipează o Franţă islamistă în 2022. Nu, să nu ne înşelăm asupra remediului: soluţia nu este mutilarea libertăţilor, ci combaterea fanatismului, a urii iraţionale, a obscurantismului şi ignoranţei".

DANEMARCA

Cotidianul danez Berlingske afişează pe prima pagină un desen reprezentând o foaie de hârtie albă pe care scrie cu negru "Charlie Hebdo", înconjurată de urmele a 12 gloanţe, o referire la cei 12 morţi. 

În partea de jos, un text afirmă că "democraţia şi libertatea de exprimare nu trebuie şi nu ar trebui sufocate". 

"Totuşi, este evident că pentru mulţi concluzia evidentă va fi să se menţină discreţi, să se ascundă şi să evite provocarea unor emoţii puternice. Dar nu ar trebui să ne ascundem, pentru că atunci vom ceda în faţa unei culturi a ameninţărilor inacceptabile", continuă cotidianul.

ITALIA

Sub titlul "atac la adresa libertăţii tuturor", cotidianul italian Corriere della Sera vorbeşte despre "inamicii (revistei) Charlie Hebdo şi ai libertăţii noastre". "Responsabilii pentru acest atentat care au comis un masacru la sediul săptămânalului nu suportă libertatea şi refuzul acesteia de a se înclina în faţa vreunei autorităţi", scrie editorialistul publicaţiei. 

La Repubblica, un alt cotidian de mare tiraj din Italia, denunţă într-un editorial "terorismul islamist" care a atact "un simbol al democraţiei: un ziar", în timp ce cotidianul din Roma Il Messaggero vorbeşte despre un "masacru islamist împotriva libertăţii".

POLONIA

"Profetul răzbunat cu sânge", titrează cotidianul conservator polonez Rzeczpospolita, explicând că "săptămânalul satiric Charlie Hebdo a căzut victimă războiului declarat Franţei de islamişti".

Cotidianul online Gazeta.pl, din cadrul grupului primului cotidian polonez Gazeta Wyborcza (centru stânga), publică 13 "dintre cele mai de impact coperţi ale Charlie Hebdo" - dintre care unele vizându-l pe papă, cu comentariul "Ei nu au cruţat pe nimeni, nimic nu era sacru pentru ei".

Organizaţia pentru apărarea libertăţii presei, cu sediul în Franţa, Reporters sans frontières, a lansat, miercuri, într-un comunicat "un apel internaţional către toţi directorii media să publice începând de mâine (joi) caricaturile revistei îndoliate". 

"Libertatea de informare nu se va estompa în faţa barbariei şi nu va ceda şantajului celor care atacă democraţia noastră şi valorile noastre republicane", adaugă comunicatul RSF. 

Brutalul atentat terorist din Paris a zguduit nu numai Franţa, ci o lume întreagă. Dar francezii au reacţionat cu o determinare de invidiat în ce priveşte apărarea libertăţii lor, scrie „The New York Times“.

„Unii vor spune că Charlie Hebdo a apăsat prea multe butoane sensibile ale islamiştilor, de parcă o crimă brutală este preţul ce trebuie plătit pentru tipărirea unei reviste. E absurd ca cineva să sugereze o cale de evitare a atacurilor teroriste prin permisiunea acordată teroriştilor de a dicta standarde într-o democraţie.

E o ruşine ca politicieni să se folosească de atac pentru a stârni sentimente anti-imigraţie şi islamofobe, de parcă Islamul ca religie ar avea ceva de-a face cu terorismul. În 2001, după 11 septembrie, ziarul francez  Le Monde publica un editorial în care scria că „Toţi suntem americani”. Astăzi, toţi suntem Charlie. Pentru că atacul de la Paris a ţintit libertatea din întreaga lume“, notează piblicaţia americană. De altfel lideri din întreaga lume au condamnat atacul asupa jurnaliştilor de la Charlie Hebdo.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite