Astăzi începe la Bruxelles, într-o atmosferă încordată, primul summit european după Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Italiei, cancelarul Germaniei şi preşedintele Franţei au cerut Marii Britanii să urgenteze procesul de ieşire din UE
Premierul Italiei, cancelarul Germaniei şi preşedintele Franţei au cerut Marii Britanii să urgenteze procesul de ieşire din UE

Primul summit european după decizia Marii Britanii de a părăsi UE începe astăzi la Bruxelles unde liderii europeni vor discuta despre consecintele votului pentru Brexit. La Consiliul European vor participa toţi liderii statelor uniunii, inclusiv premierul demisionar al Marii Britanii David Cameron.

Acesta va fi primul summit la care delegaţia britanică nu va participa la discuţii. Cameron îi va informa pe omologii europeni cu privire la rezultatele referendumului, dar a anunţat că nu va activa Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a părăsi Uniunea Europeană.

 Liderii din Franţa, Germania şi Italia au recomandat din nou Marii Britanii, luni seară, să anunţe clar ieşirea din Uniunea Europeană, subliniind că nu este timp de pierdut, informează France Info.

"Este esenţial să nu se piardă timp în abordarea problemei ieşirii Marii Britanii din UE", a declarat preşedintele Franţei, François Hollande, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi premierul Italiei, Angela Merkel.

Angela Merkel, Matteo Renzi şi Francois Hollande au confirmat că nu vor exista discuţii formale sau informale cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE, înainte ca prim-ministrul britanic să declanşeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

David Cameron va participa la o cină de lucru cu liderii europeni, după o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Însă, premierul britanic demisionar nu va participa la discuţiile liderilor celor 27 de state membre, cu privire la gestionarea crizei generate de ieşirea Marii Britanii din UE.

Acesta va fi primul summit european din ultimii 46 de ani fără reprezentanţii din Marea Britanie.

Cameron a precizat că succesorul său va avea responsabilitatea de a invoca articolul 50 pentru declanşarea procedurii de ieşire a Marii Britanii din UE, care poate să dureze până la doi ani.

Marea Britanie îşi va negocia termenii divorţului într-o perioadă limitată, asta dacă celălalte state membre nu aleg să prelungească procesul. 

Merkel a susţinut că executivul britanic trebuie să aibă timpul necesar pentru a se pregăti, însă liderii europeni insistă că procedura nu poate fi amânată, întrucât atitudinile anti-europene ar putea să fie contagioase pentru alte state membre.

    Polonia: "duetul franco-german" nu mai are un rol decisiv de jucat în UE 

    Summit-ul se anunţă unul destul de tensionat deoarece statele membre văd diferit procedura de ieşire a Marii Britanii din UE şi modul de reformare al Uniunii post Brexit. Premierul polonez Beata Szydlo a declarat luni că "duetul franco-german" nu mai are un rol decisiv de jucat în reformele care trebuie luate în Uniunea Europeană după Brexit, transmite AFP. 

 "Nu cred că duetul franco-german poate face ceva nou pentru Uniunea Europeană", a declarat ea la postul public de ştiri TVP Info.

"Franţa şi Germania spun: Să aprofundăm integrarea UE. Iar noi spunem: Nu, nu putem continua pe această cale. Acea UE nu mai există. Britanicii au respins această viziune privind UE la referendum", a subliniat Beata Szydlo.

"Da, Uniunea Europeană trebuie să se schimbe, ea are nevoie de un nou tratat, aşa că vom propune schimbări (...) Este nevoie de noi feţe, de o nouă viziune, de o nouă concepţie", a adăugat ea, reluând ideea unui nou tratat lansată de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia.

"Ne aflăm într-o situaţie în care trebuie să reconstruim UE şi să dăm forţă Europei. Dacă statele membre lasă UE să se destrame, de acest lucru se va bucura doar (preşedintele rus) Vladimir Putin", a declarat Beata Szydlo.

Printre "propunerile radicale" pe care Polonia ar urma să le prezinte marţi la summitul european este şi cea conform căreia rolul principal în UE ar trebui să revină Consiliului European. "Rolul principal şi predominant ar trebui asumat în acest moment chiar de Consiliul European, şi nu de Comisia Europeană", a declarat şeful diplomaţiei poloneze Witold Waszczykowski după o întâlnire cu nouă responsabili europeni ai afacerilor externe, care a avut loc la Varşovia.

Ministrul britanic al afacerilor europene David Lidington a participat la această întâlnire la iniţiativa Poloniei, precum şi miniştri sau responsabili de rang înalt din Ungaria, România, Spania, Slovenia, Grecia, Slovacia, Austria şi Bulgaria. 

Guvernul polonez doreşte să conducă un grup informal de state membre UE care vrea o reformare a blocului european în urma deciziei Marii Britanii de a se retrage din Uniune, a declarat luni şeful diplomaţiei poloneze, relatează The Associated Press.

Witold Waszczykowski a făcut acest anunţ după două întâlniri separate cu alţi miniştri de Externe din Uniune, prima la Praga, a doua la Varşovia.

La Praga, Waszczykowski s-a întâlnit cu omologii săi din Cehia, Slovacia, Ungaria, Germania şi Franţa. Reuniunea de la Varşovia, care a avut loc câteva ore mai târziu, i-a adus la aceeaşi masă pe nouă miniştri de Externe şi pe ministrul britanic pentru Afaceri Europene David Lidington.

Aceste eforturi ale Poloniei reprezintă o contrapondere faţă de întâlniri pe tema viitorului UE, după Brexit, la care au participat doar membrii fondatori ai blocului, din Europa Occidentală, a subliniat Waszczykowski.

El a anunţat că premierul polonez Beata Szydlo ar putea prezenta ideile Poloniei în cadrul summitului şefilor de stat şi de guverne prevăzut marţi la Bruxelles.

În opinia lui Waszczykowski aceste idei ar putea fi considerate "radicale".

Pe de altă parte, puternicul lider la Partidului Lege şi Justiţie (PiS) Jaroslaw Kaczynski a declarat luni că polonezul Donald Tusk, preşedintele UE, este de vină pentru decizia Marii Britanii de a părăsi blocul european şi că acesta ar trebui "să dispară din politica europeană".

Kaczynski, un vechi şi aprig rival politic al lui Tusk, preşedintele Consiliului European, a apreciat că acesta ar fi trebuit să facă mai mult pentru a linişti temerile britanice cu privire la apartenenţa la Uniune.

"Ca negociator, Donald Tusk este direct responsabil (...), dar acelaşi lucru este valabil pentru întreaga Comisie Europeană", a declarat luni Kaczynski.

Liderul populist şi eurosceptic şi-a exprimat speranţa ca Marea Britanie să poată organiza un al doilea referendum şi să aleagă să rămână în Uniune.

Polonia consideră Marea Britanie drept aliatul ei cel mai important în cadrul blocului european.

Atât lideri polonezi, cât şi britanici doresc o suveranitate puternică în cadrul Uniunii, în timp ce alte state membre insistă asupra unei integrări mai puternice.

Pe de altă parte, sute de mii de polonezi au imigrat în ultimii 12 ani în Marea Britanie, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite decât în ţara lor, ceea ce a reprezentat o supapă pentru presiunile politice exercitate asupra elitelor aflate la putere.

     

Preşedintele Iohannis, mesaj pentru  unitatea UE 

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi şi miercuri, la reuniunea Consiliului European, unde va transmite un mesaj privind necesitatea unităţii şi solidarităţii Uniunii Europene, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

principalul subiect de pe agenda Consiliului European va viza discutarea rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

"În acest context, preşedintele României va transmite un mesaj clar privind necesitatea unităţii şi solidarităţii Uniunii Europene, precum şi convingerea că numai printr-o acţiune comună şi în spiritul valorilor europene, Uniunea va putea depăşi şi răspunde cel mai bine provocărilor actuale. În acelaşi timp, şeful statului va sublinia că România va rămâne ataşată proiectului european şi deplin angajată în ceea ce priveşte consolidarea şi adâncirea acestuia pe mai departe", se arată în comunicat.

Totodată, preşedintele Iohannis se va pronunţa pentru necesitatea regândirii proiectului european. "Astfel, va sublinia că recâştigarea încrederii populaţiei în viabilitatea Uniunii Europene este absolut esenţială, precum şi contracararea oricăror curente naţionaliste, extremiste, antieuropene, pentru a evita repetarea unui astfel de proces şi în cazul altor state membre ale Uniunii", se mai precizează în comunicat.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, referitor la procesul de negociere pe care îl va implica ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi la care România va lua parte, şeful statului va sublinia că ţara noastră va apăra cu fermitate menţinerea egalităţii de drepturi între toţi cetăţenii Uniunii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile românilor care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie.

Agenda reuniunii Consiliului European va cuprinde şi alte teme, precum migraţia, chestiuni economice şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii Europene.

"În privinţa migraţiei, preşedintele Iohannis va saluta accentul pus pe dimensiunea externă a migraţiei, o abordare pe care România a susţinut-o încă de la început pentru tratarea cauzelor profunde ale migraţiei şi va pleda pentru continuarea implementării Acordului dintre Uniunea Europeană şi Turcia", se menţionează în comunicat.

Legat de aspectele economice, actualul Consiliu European va marca încheierea Semestrului European 2016, un instrument eficient pentru coordonarea politicilor economice şi structurale de la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, vor fi aprobate Recomandările Specifice de ţară, precizează Administraţia Prezidenţială.

"În cadrul discuţiilor referitoare la relaţiile externe ale Uniunii Europene va fi prezentată Strategia Globală pentru politica externă şi de securitate a Uniunii Europene. De asemenea, liderii statelor membre vor discuta cu privire la cooperarea UE — NATO, ţinând cont şi de apropierea Summitului NATO de la Varşovia din luna iulie", se mai arată în comunicatul citat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite