Artileria nord-coreeană face pasul în Ucraina: Transferul de arme grele întărește Rusia

0
Publicat:

Coreea de Nord pare să fi transferat în Rusia diferite tipuri de sisteme de artilerie. Acestea sunt sisteme care au amenințat de multă vreme Coreea de Sud.

Evoluția vine în timp ce trupele nord-coreene luptă împotriva Ucrainei în numele Rusiei.

Obuzier nord coreean/ FOTO: mil.in.ua
Obuzier nord coreean/ FOTO: mil.in.ua

Coreea de Nord pare să-și fi trimis obuziere puternice în Rusia, sporind sprijinul său pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, un conflict în care artileria a fost un jucător dominant.

Recentul transfer de piese de artilerie completează miile de soldați pe care Coreea de Nord i-a angajat în război pentru a lupta în numele rușilor și subliniază rolul cheie pe care obuzele și rachetele continuă să îl joace în conflict.

Imaginile au început să apară pe rețelele de socializare săptămâna trecută, fiind identificate obuziere autopropulsate „Koksan” nord-coreene de 170 mm care sunt transportate pe calea ferată prin Rusia.

Transferul sistemelor de 170 mm a fost confirmat de atunci de relatările din presa occidentală care citează serviciile de informații sud-coreene, care spun că Phenianul a transferat și sisteme de lansare de rachete multiple de 240 mm în Rusia.

Can Kasapoğlu, cercetător la Institutul Hudson, a declarat miercuri că sistemele de 170 mm și 240 mm sunt cele mai puternice două pe care le deține Coreea de Nord.

Koksan are o rază operațională de 56 de kilometri și este proiectat să tragă din zonele protejate și să se mute pentru reîncărcare. Phenianul are sute de arme Koksan în arsenalul său și își poate permite să trimită un număr semnificativ la Kremlin.

Copii ale sistemelor sovietice

Primele tunuri Koksan au apărut în 1978, iar apoi o versiune mai nouă și-a făcut apariția în 1989. Este sistemul cu cea mai lunbă bătaie din arsenalul nord-coreean. Poate arunca obuze puternic explozive la aproximativ 40 de kilometri sau obuze asistate de rachete până la aproximativ 56 de kilometri.

Este o rază de acțiune mai mare decât a altor sisteme de artilerie, dar este sub cea a rachetelor cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA.

Coreea de Nord are o forță de artilerie foarte capabilă, cu mii de sisteme în arsenalul său. Într-un raport din 2021 , Agenția de Informații pentru Apărare a SUA a declarat că Phenianul ar putea lansa un „atac de mare intensitate, de scurtă durată” asupra Coreei de Sud și să lanseze un asalt fără avertisment.

Raportul DIA spune că artileria și forța blindată a Phenianului constă în principal din copii nord-coreene ale sistemelor din epoca sovietică, care sunt „în mare parte bazate pe tehnologie veche”, dar „fiabile și ușor de întreținut”.

În timp ce dronele și alte inovații au definit puternic războiul din Ucraina, artileria joacă încă un rol central în luptă, ambele părți folosindu-și tunurile pentru a provoca victime semnificative inamicului. Kievul și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea că nu are suficientă muniție din Occident pentru a ține pasul cu Moscova, și se crede că a primit milioane de obuze de artilerie și rachete din Coreea de Nord.

Artileria a fost descrisă de mult timp ca „regina războiului” și asta continuă să fie și în Ucraina, chiar dacă alte tehnologii de luptă intră în joc.

Kasapoğlu a spus că în prezent nu este clar dacă Coreea de Nord a trimis piesele de artilerie pentru a sprijini unitățile ruse sau pentru propriile forțe care operează în regiunea Kursk din vestul Rusiei.

SUA evaluează că peste 11.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați la Kursk, unde Rusia încearcă să recupereze teritoriul pe care forțele ucrainene l-au cucerit după o invazie transfrontalieră îndrăzneață la începutul lunii august.

Forțele nord-coreene s-au angajat deja în luptă împotriva trupelor de la Kiev. Prima bătălie a implicat efectiv lovituri de artilerie , iar bombardamente reciproce au loc zilnic. NATO a spus că intrarea Phenianului în război este o „escaladare semnificativă” a conflictului, care tocmai a depășit pragul celor 1.000 de zile.

Ca răspuns la evoluția nord-coreeană, președintele Joe Biden a ridicat restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei – o schimbare majoră de politică în ultimele săptămâni ale mandatului său.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite