Angela Merkel a admis greşeli de gestionare a crizei refugiaţilor, pe fondul rezultatelor slabe ale CDU la alegerile regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel FOTO AFP
Angela Merkel FOTO AFP

Cancelarul german Angela Merkel şi-a asumat responsabilitatea pentru rezultatele slabe înregistrate de partidul ei, CDU, la alegerile legislative pentru regiunea Berlin, admiţând că au existat erori de gestionare a crizei refugiaţilor, relatează „The Guardian”.

Într-un discurs televizat ţinut luni seara, Merkel a încercat să asigure cetăţenii germani că face tot posibilul pentru a evita o repetare a scenelor înregistrate anul trecut, atunci când frontierele ţării au fost asaltate de refugiaţi doritori de azil.

„Nimeni nu doreşte o repetare a situaţiei de anul trecut, incluzându-mă pe mine. Dacă aş putea, aş întoarce timpul cu mulţi, mulţi ani în urmă astfel încât să fi putut pregăti întreg guvernul şi autorităţile pentru situaţia de care ne-am lovit din senin spre sfârşitul verii din 2015”, a declarat Merkel.

Însă cancelarul german nu a reconsiderat decizia de a deschide graniţele Germaniei pentru sute de mii de refugiaţi, precizând că principala problemă a fost lipsa pregătirii pentru o migraţie masivă de persoane provocată de conflictele din Orientul Mijlociu. Merkel a spus că nu ia în considerare propunerea partenerilor de coaliţie SPD de a impune un plafon numeric în privinţa imigranţilor

Merkel a adăugat că se face vinovată şi de lipsa explicării în amănunt a politicii aplicate în privinţa refugiaţilor, şi că sloganul promovat de ea „Wir schaffen das” (ro - „Vom reuşi) nu a făcut decât să-i provoace pe cei care nu erau de acord cu viziunile ei politice. 

Discursul de luni seara al cancelarului german a fost neobişnuit de auto-critic în privinţa propriei gestionări a crizei refugiaţilor, pe care Merkel a apărat-o de multe ori fără a da semna că ar urma să cedeze în faţa criticilor tot mai vehemente, venite inclusiv din partea propriilor aliaţi politici. 

Însă şeful cabinetului german se confruntă cu o antipatie tot mai mare din partea alegătorilor, care au taxat semnificativ coaliţia politică dintre CDU şi social-democraţii din SPD la alegerile regionale – rezultatele de duminică au fost cele mai slabe din istoria celor două partide în regiunea Berlin. În acelaşi timp, părţi deloc neglijabile ale electoratului au migrat către partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, cât şi pentru cel de extremă stânga Die Linke.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite