„Ambulanţa neagră“, varianta franceză. Români bătuţi după ce au fost acuzaţi că fură copii în periferiile Parisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Liberation
FOTO Liberation

Zvonuri despre copii răpiţi de români, la bordul unei camionete, au inflamat reţelele sociale provocând o adevărată psihoză în periferiile Parisului. Ştirile false au stârnit un val de agresiuni rasiste mai ales împotriva romilor români, instalaţi în Ile-de-France. Complotiştii decid să-şi facă dreptate singuri, acuzând autorităţile, care dezmint informaţiile conform cărora nu-şi fac treaba.

20 de persoane au fost arestate şi plasate în custodia poliţiei în noaptea de luni, 25 martie, în Seine-Saint-Denis, după ce au comis violenţe împotriva romilor români care au devenit ţinta zvonurilor de pe reţelele sociale. 

„Părinţi, fiţi vigilenţi şi acordaţi atenţie copiilor dvs peste tot în Paris şi suburbii”, este alerta dată printr-o postare care circulă pe Facebook, persoana care a distribuit-o explicând că presupusele valuri de răpiri ţintesc copii sau femei tinere pentru trafic de organe şi reţele de prostituţie.

 Poliţia este acuzată că primeşte zeci de telefoane şi denunţuri, însă nu dă curs anchetei. Jurnaliştii sunt insultaţi pentru că ignoră informaţii de interes general, ceea stârneşte indignarea populaţiei, cei mai radicalizaţi organizându-se în grupări care se năpustescasupra românilor din perfierii, mai ales asupra celor care mai au şi nenorocul să conducă o camionetă înmatriculată în România, cu precădere albă.

Prefectura poliţiei a denunţat informaţia falsă, îndemnând cetăţenii, într-o postare pe Twitter, să înceteze transmiterea de mesaje nefondate care instigă la violenţă:

"O furgonetă albă circulă între oraşele Nanterre şi Colombes pentru a răpi femei tinere.

În urma răspândirii acestui zvon pe reţelele sociale, 2 persoane au fost acuzate şi linşate pe nedrept. Nu transmiteţi aceste informaţii false.”

Imagini cu violenţele asupra unui şofer care conduce o dubiţă albă

Poliţia a raportat cum 20 de tineri din Colombes (oraş din departamentul Hauts-de-Seine) au atacat, sâmbătă, 16 martie, două persoane care au fost scoase cu forţa din camioneta lor albă şi agresate sălbatic. Ei au reuşit să se elibereze şi să se refugieze în holul unui imobil din apropiere, cerând ajutor forţelor de ordine. Agresorii au dat foc camionetei şi au filmat scena. Pompierii şi poliţiştii ajunşi la faţa locului au fost întâmpinaţi cu proiectile şi au fost nevoiţi să utilizeze dispozitive din dotare pentru a calma spiritele. Cei doi bărbaţi care au căzut pradă violenţelor rasiste au fost spitalizaţi. Ei nu au depus plângere, informează Le Parisien.

Totul ar fi pornit de la povestea unei adolescente, care a depus mărturie duminică, 17 martie, cum că un bărbat într-o maşină i-ar fi făcut cu ochiul şi ar fi urmărit-o câteva momente. În apropierea maşinii se afla şi o camionetă albă, ceea ce a inflamat cartierul şi ulterior reţelele sociale.

Zvonurile continuă să circule cu tot cortegiul lor de agresiuni şi în alte oraşe din Ile-de-France, chiar şi cluburi sportive trâmbiţează „cu îngrijorare” presupuse tentative de răpiri. La Sevran, difuzarea unui videoclip pe Facebook ar dori să sugereze că alţi "suspecţi" au fost arestaţi de poliţie, după ce au fost desemnaţi de „cetăţeni responsabili” ai cartierului. „Hamdoulila, au prins hoţii de  copii", lansează autorul postării, întrerupt pe alocuri de injurii violente lansate de mulţimea adunată, care se dezlănţuie odată cu apariţia „răpitorilor” ce sunt pe cale să fie linşaţi dacă poliţia nu ar fi de faţă. 

Militanţi împotriva islamofobiei se exprimă pe Twitter povestind cum poliţiştii, în mod tradiţional extrem de violenţi faţă de romii români, se erijează în acest context în apărătorii lor când vine vorba de „răpirea copiilor musulmani”, pentru că „romii sunt creştini”.

Administratorii paginii de Facebook „Parents soyez vigilants” concentrează denunţuri despre persoane dispărute, răspândind panică cu postări de imagini cu  „camionete dubioase”. Aceştia mai au grijă să se ocupe de un fel de „iniţiere culturală” şi informează publicul asupra caracterului la români. Ei citează, de exemplu, un articol semnat de Mirel Bran, apărut în publicaţia  Le Point, care relata în iunie 2018, povestea unui român care îşi vindea un rinichi pentru suma de 10 000 de euro: „Vând un rinichi. Pret: 10.000 de euro. Negociabil. Din ce în ce mai mulţi români disperaţi postează anunţuri pentru a vinde organe. Până în prezent, autorităţile au ignorat această practică ilegală.”, titra Mirel Bran pentru publicul francez. Astfel, „nu mai e niciun dubiu că românii sunt răpitorii, dacă aceştia sunt capabili de aşa ceva“, ar fi concluzia comentatorilor.

„Am trecut spre Stains ( n. r. un oraş din Ile-de-France) şi am văzut o româncă care cerşea la semafor, după care s-a îndreptat spre o camionetă înmatriculată în România. Gesticula ca şi cum oferea nişte informaţii celor două persoane aflate la volanul camionului, deci clar că munceau împreună. Începând de mâine ne proptim la colţ şi-i vom urmări, vom supraveghea şi pe cei care cerşesc, există sigur o complicitate aici”, mai raportează un alt „cetăţean responsabil” pe Twitter.

În Seine-Saint-Denis, comisarul  din Clichy-sous-Bois şi Montfermeil, David Moreira a făcut apel la „precauţie, pentru că o anumită psihoză începe să se instaleze". „Numeroasele raportări primite de către poliţie sunt analizate cu mare grijă ", mai informează comunicatul, citat de Le monde, insistând că nu există „niciun caz dovedit de răpire a minorilor de către Romi ".

Asociaţii au decis să ia iniţiativă pentru a denunţa delirul, precum colectivul Romeurope sau organizaţia La Voix des Rroms:

„Ca urmare a ştirilor false rasiste despre tentativele de răpire a copiilor şi al atacurilor extrem de agresive asupra romilor (...) facem apel la toată lumea să contribuie la protecţia urgentă a celor vizaţi de aceste atacuri criminale: prin negarea "ştirilor false" pe reţelele sociale, prin organizarea de ronduri în următoarele nopţi menite să asigure protecţie locurilor unde trăiesc persoanele vizate de atacuri şi prin direcţionarea victimelor către permanenţa juridică acordată de organizaţia La voix des Rroms. Amintim că stereotipurile rasiste cu privire la romi, ipostaziaţi în hoţi de copii, datează din Evul Mediu în Franţa şi au produs deja crize de violenţă criminală. Aceleaşi mecanisme mincinoase au contribuit şi la dezumanizarea minorităţilor din Birmania, Mali şi în alte ţări, zvonuri care conduc la crime rromofobe în Franţa”, au comunicat aceştia într-o postare.

O altă imagine dintr-o publicaţie franceză „Le Petit Journal”, din 13 august 1911 mai circulă pe Twitter, un utilizator regretând că după 108 ani, mitul copiilor răpiţi de romi revine în circulaţie „cu brutalitate” în Seine-Saint-Denis.

Legende urbane 

 În România, echivalentul acestei poveşti ar fi mitul „Ambulanţei Negre", o legendă care a circulat în  Europa de Est încă din anii '60 şi '70,  cu declinări în funcţie de fiecare ţară precum „Volga Neagră", „Mercedesul negru”, în Rusia, Polonia, Cehoslovacia, Belarus Ungaria, lista continuă. La bordul acestor vehicule „malefice”, conduse de evrei, satanişti, preoţi, vampiri şi alte creaturi diabolice, copii erau răpiţi iar sângele lor era necesar unor capitalişti bogaţi din Occident sau arabi bolnavi de leucemie.

Sindromul Ambulanţei negre a continuat să bântuie imaginarii inflamate chiar şi acum câţiva ani în urmă, un exemplu fiind zvonurile despre o anumită ambulanţă care circula pe ruta Bucureşti-Piteşti şi  fură copii, care sunt ucişi şi abandonaţi mai apoi, fără organe. Un caz şi mai recent e cel al emisiunilor „Acces Direct” din toamna anului 2016 unde s-a făcut o întreagă campanie de „investigaţie” despre o maşină de salvare neagră care ar răpi copii. Tot în cadrul „investigaţiei jurnaliştilor” de la Antena 1, ambulanţa s-a dovedit a fi bleumarin după „cercetări” mai aprofundate.  În 2017, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat postul de televiziune Antena 1 pentru aceste ediţii.

Chiar şi scriitoarea Doina Popescu-Brăila a avut nenorocul să cadă victimă tristei legende în luna iulie, a anului trecut. La acel moment, scriitoarea derula un proiect intitulat „ambulanţa pentru literatură”, plimbându-se prin ţară ca să-şi promoveze cărţile. Aceasta a fost la un pas de a fi linşată în timp ce se afla în maşina parcată în zona Gării de Nord în Bucureşti.

Nici restul Europei nu a fost scutită de fantezia unor astfel de legende. În Franţa au circulat poveşti similare unde rromii jucau un rol principal de la începutul anilor 90, în mod special. La sfârşitul anilor 60, "zvonuri de  Orleans" ("rumeurs d'Orléans"), care a devenit mai apoi o expresie neaoşă franceză însemnând „minciuni”, susţineau că gestionarii magazinelor evreieşti din cartierul parizian Porte d'Orléans  au răpit clienţi pentru întreţinerea unor reţele de prostituţie. De asemenea, în 2010, "zvonul  9-3"  denunţa în mod eronat faptul că municipalităţile  ar fi avut intenţia să transfere, în oraşele din provincie, locuitori imigranţi al „temutului” cartier Seine-Saint-Denis, în schimbul unor subvenţii.

În acelaşi delir, în Belgia, trei români ar fi încercat să răpească un copil în 2012, în oraşul Seraing. În cele din urmă, autorităţile au confirmat că  „urmele ADN nu dovedesc implicarea lor într-o încercare de răpire", iar martorii care au denunţat cazul "se aflau sub influenţa alcoolului", mai relatează Liberation. 

Alţi doi bărbaţi care conduceau „un camion mic alb" ar fi încercat să răpească, în 2014, câţiva copii în Germania, pentru trafic de organe. Ei ar fi fost bulgari sau români, iar autorităţile erau pe urmele lor. Poliţiştii din Stuttgart şi Krefeld au fost nevoiţi să dezmintă zvonul care circula, evident, prin intermediul reţelelor sociale.

În regiunea Coastei de Azur, în departamentul Var, o adolescentă povestea, în 2014, că a fost victima unei "încercări de răpire". Trei bărbaţi erau suspectaţi: "Unul dintre ei mergea în recunoaştere, păzind zona, ceilalţi aşteaptau într-o camionetă albă". De aici, părinţii au fost alertaţi şi cuprinşi de panică la vederea camionetelor care se nimereau în apropierea şcolilor. După ce adolescenta a fost audiată de anchetatori, ea a recunoscut că a minţit, mai informează Liberation.

În 2017, tot în Franţa, „mesajele alarmiste ale unui camion alb la bordul căruia se fac răpiri" în Jura, circulau nestingherite pe Facebook. France 3 Nouvelle Aquitaine mai raporta acelaşi fapt misterios în februarie al anului trecut, cu privire la o răpire falsă din Gironde. Prezenţa acestui tip de vehicul fantomatic se întoarce în mod regulat în Franţa, relatează BFMTV.

Pericolul acestor triste legende urbane constă în faptul că, în cazul publicului vulnerabil din punct de vedere intelectual şi psihologic, ele sunt impermeabile la argumentele raţionale şi sunt reactivate vremelnic de rasismul de orice sorginte, rasismul ambiant, încoronat de complotismul „fake news”, la modă în aceste timpuri. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite