Alexis Tsipras a depus jurământul ca premier al Greciei fără tradiţionalul ceremonial religios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonia de depunere a jurământului de către noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, liderul formaiunii de extrema-stânga, Syriza
Ceremonia de depunere a jurământului de către noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, liderul formaiunii de extrema-stânga, Syriza

Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, liderul formaţiunii Syriza (stânga radicală), care s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative anticipate de duminică, a fost desemnat premier al Greciei, şi a depus jurământul în faţa preşedintelui Carolos Papoulias, relatează AFP.

"Voi sluji întotdeauna Grecia şi inreresul poporului grec", a declarat Tsipras, care purta un costum bleumarin, fără cravată, într-o ceremonie civilă de prestare a jurământului, o premieră în Grecia, o ţară ortodoxă, în care această ceremonie are de obicei un caracter religios, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune Nerit.

Liderul SYRIZA l-a vizitat pe Arhiepiscopul Ieronim pentru a-l avertiza ă nu va fi învestit de către el şi va fi doar un jurământ politic.

Tsipras l-a mai informat că nu va fi necesară prezenţa lui Ieronim nici în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de inaugurare a noului guvern de la Maxim Mansion, deoarece şi jurământul noilor membri ai cabinetului va fi tot civil şi nu religios.

tsipras ieronimos

Inaugurarea noului guvern va avea loc mâine, fără Arhiepiscop, dar va fi totuşi prezent cu secretarul şef al Sfântului Sinod - în cazul în care unul dintre noii miniştri ar dori să depună şi un jurământ religios .

Arhiepiscopul Ieronim va fi la ceremonia de depunere a jurământului de inaugurare a noului parlament. Nici aici Tsipras nu va lua depune un jurământ religios.

Formaţiunea lui Tsipras, câştigătoare a alegerilor legislative desfăşurate duminică, şi partidul Grecii Independenţi care, la fel ca Syriza, se opune unui acord de asistenţă internaţională din partea UE şi a FMI, au convenit luni să formeze guvernul. 
 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că va studia „în detaliu lista“ dorinţelor noului Guvern de la Atena condus de Alexis Tsipras, liderul stângii radicale Syriza, dar a amintit că există reguli pe care Grecia trebuie să le respecte.

Întrebat de ziarişti despre posibilitatea unei noi reduceri a datoriei Greciei, Juncker a răspuns că aceasta nu este o „chestiune urgentă“, amintind că „există deja reguli stabilite de comun acord cu autorităţile elene“.  

Alexis Tsipras : "Le peuple grec a écrit l'histoire" - Le 25/01/2015 à 23h00
 

Componenţa definitivă a Parlamentului Greciei

Syriza, un partid radical de stânga şi învingătorul alegerilor legislative de duminică din Grecia, a obţinut 149 din cele 300 de mandate în Parlamentul grec şi are nevoie de două mandate pentru a deţine majoritatea absolută, a confirmat luni Ministerul de Interne pe site, relatează AFP.

Buletinele de vot au fost numărate toate la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), chiar în momentul în care liderul Syriza Alexis Tsipras era desemnat premier de către preşedintele Republicii Carolos Papoulias.

Syriza a obţinut 36,34% din sufragii, cu 8,53 puncte mai mult decât Noua Democraţie (27,81%), partidul conservator al premierului în exerciţiu Antonis Samaras, care a obţinut 76 de mandate.

Partidul Grecii Independenţi, suveranist şi de dreapta, pe care Syriza l-a ales ca aliat, s-a clasat al şaselea, cu 4,75% din voturile exprimate şi 13 mandate, faţă de 7,51% şi 20 de deputaţi în 2012.

Cei doi noi aliaţi au astfel în total 162 de mandate în Parlament (149+13).

În alegerile legislative din iunie 2012, Syriza a obţinut 26,89% şi 71 de amndate, iar Noua Democraţie 29,66% şi 129 de mandate. Diferenţa mare între numărul de mandate se explică din perspectiva celor 50 de mandate atribuite învingătorului.

A treia formaţiune, aflată mult în urmă, este Zori Aurii, de inspiraţie neonazistă, care este însă foarte stabilă, cu 6,28% şi 17 mandate, faţă de 6,29% şi 18 mandate în iunie 2012.

Zori Aurii face totuşi obiectul unui proces pentru "apartenenţă la o organizaţie criminală" care vizează 70 de persoane, în urma uciderii unui rapper. Şapte deputaţi se află în detenţie provizorie de mai multe luni, inclusiv cei doi lideri ai partidului.

Clasat imediat după, To Potami (Riviera) - un nou-venit creat în 2012 de către un jurnalist vedetă de televiziune care a reuşit deja să trimită doi deputaţi în Parlamentul European (PE) - a obţinut 6.05% din voturi şi 17 mandate de deputat.

KKE (comuniştii) se clasează pe locul cinci, cu 5,47% din sufragii şi 15 mandate (faţă de 4,5% şi 12 deputaţi în 2012). Pe locul şapte şi ultimul, în urma Grecilor Independenţi, se clasează Pasok (socialiştii), care a obţinut 4,68% din voturile exprimate şi 13 deputaţi. Partidul, altădată triumfător, a obţinut în 2012 12,28% şi 33 de mandate.

Pasok, deja foarte slăbit, a fost afectat, de această dată, de lansarea, cu câteva zile înaintea alegerilor, a unui nou partid de către fostul premier Georges Papandreou, fiul altui premier, Andreas Papandreou, fondatorul Pasok.

Acest partid - Mişcarea Socialiştilor Democraţi - a obţinut doar 2,44% din voturi. Cu un scor sub 3%, partidele elene nu sunt pot să intre în Parlament.

Este pentru prima dată în 80 de ani când nicun Papandreou nu este membru al Parlamentului grec.

Potrivit site-ului Ministerului de Interne, la acest scrutin s-au înscris 9.911.495 de alegători şi au votat 63,87%

Infografie Syriza alegeri legislative
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite