Alertă Ebola la Budapesta. O studentă nigeriană, în carantină la un spital din capitala Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O studentă din Nigeria a fost transportată marţi seară la spitalul Sfântul Laszlo din Budapesta, fiind suspectată de Ebola. Tânăra este ţinută în carantină în secţia de boli tropicale a unităţii medicale, însă medicii anunţă că are, cel mai probabil, malarie şi nu Ebola. Cazul este similar singurului înregistrat în România, unde un bărbat a fost suspectat de Ebola şi, de fapt, avea malarie.

Studenta nigeriană este ţinută în continuare în carantină, având în vedere că şi malaria este o boală contagioasă, însă medicii au eliminat aproape în totalitate posibilitatea ca tânăra să aibă febră hemoragică Ebola, scrie life.hu. 

Cu toate acestea, portalul origo.hu transmite că doctorii continuă s-o testeze pe tânără, având în vedere că aceasta se întorsese recent dintr-o ţară africană afectată de epidemia Ebola. 

Până acum, peste 2.900 de persoane au murit în această epidemie Ebola, cea mai gravă din istorie, conform celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, eliberat la 20 septembrie. Tot la această dată, numărul celor infestaţi depăşise 6.000. 

Astfel, OMS a avertizat astăzi că numărul persoanelor care riscă să contracteze virusul Ebola în următoarele şase săptămâni a urcat la 20.000. 

„Presupunând că nu există o schimbare a măsurilor privind controlul epidemic, la începutul lunii noiembrie există riscul de a fi 9.939 de cazuri de Ebola în Liberia, 5.925 în Guineea şi 5.063 în Sierra Leone”, afirmă autorii studiului OMS publicat astăzi. „Fără o ameliorare drastică a măsurilor, în următoarele luni vor exista mii de noi cazuri de infectare pe săptămână”, explică specialiştii, avertizând că riscul decesului este la nivelul de 70,8%.

Epidemia Ebola s-a răspândit într-un ritm galopant. La începutul lunii iulie, numărul victimelor depăşea cu puţin 460. Rapiditatea şi pericolul ce derivă din aceasta sunt aduse de faptul că, pentru prima dată, sunt afectate mari aglomeraţii urbane şi nu sate izolate - de aceea este şi atât de greu de combătut această epidemie. 

ebola grafic

Epidemia Ebola. INFESTAREA ANIMAL-OM

Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

Epidemia Ebola. SIMPTOME

Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile. 

infografi Ebola AFP

Epidemia Ebola. CEL MAI EFICIENT TRATAMENT

Nu există un antidot licenţia pentru virusul Ebola. În prezent sunt testate mai multe medicamente intravenoase, dar niciunul nu este nici măcar în stadiul de a fi testat pe oameni. 

Cei infestaţi au nevoie de tratament intensiv. Practic, se tratează simptomele - ele ucid pacientul. Astfel, cei infestaţi cu Ebola sunt trataţi pentru deshhidratare. Fluidele care li se administrează conţin, de obicei, un nivel ridicat de electroliţi. 

Click pe imagine pentru a mări

image

Epidemie Ebola. Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite