Aleksei Navalnîi sfătuieşte UE să sancţioneze oligarhii ruşi şi îl acuză pe fostul cancelar Schroeder că ia bani de la Putin
0Opozantul rus Aleksei Navalnîi a sugerat Uniunii Europene să îşi întărească poziţia faţă de Rusia prin interzicerea accesului în spaţiul său a oligarhilor ruşi apropiaţi de Kremlin. El l-a acuzat pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder că protejează criminali şi că ia bani de la preşedintele rus Vladimir Putin.
Navalnîi, care se recuperează în Germania după ce a fost otrăvit în august, a declarat pentru publicaţia Bild că sancţiunile împotriva întregii ţării nu au funcţionat.
„Cel mai important lucru este să se impună interdicţii de intrare pentru cei care profită de pe urma regimului şi să li se blocheze conturile", a afirmat Navalnîi, care a precizat că se referă la „oligarhi şi oficiali de rang înalt" din cercul apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.
„Ei spală bani, fură miliarde, şi în weekend zboară la Berlin sau Londra, cumpără apartamente scumpe şi stau în cafele", afirmă opozantul rus.
El a spus că sancţiunile ar trebui să se extindă şi pentru oficiali ruşi precum Valeri Gherghiev, dirijor principal al Filarmonicii din Munchen, care l-a sprijinit pe Vladimir Putin la ultimele alegeri.
„Dacă iubeşte regimul aşa de mult şi vrea ca Rusia să nu meargă pe drumul european, atunci trebuie să îi spuneţi: eşti un muzician foarte talentat, dar nu vă mai permitem să intraţi în Uniunea Europeană. Puteţi să vă bucuraţi de regimul Putin în Rusia", a afirmat Aleksei Navalnîi în interviul pentru Bild.
Navalnîi îl acuză pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder că protejează criminali şi că ia bani de la Putin
Opozantul rus Aleksei Navalnîi l-a acuzat pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder că protejează criminali şi că ia bani de la preşedintele rus Vladimir Putin, relatează DPA.
"Gerhard Schroeder este plătit de Putin", a spus Navalnîi într-un interviu apărut miercuri în cotidianul german Bild.
"Iar dacă acum încearcă de asemenea să nege acest atac cu otravă, atunci este extrem de dezamăgitor", a adăugat el.
Navalnîi este în perioada de recuperare în Germania după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok în Siberia în august şi l-a acuzat pe Putin că a ordonat atacul asupra sa. Guvernul rus neagă orice implicare.
Într-un podcast de săptămâna trecută, Schroeder, care are multe legături cu Rusia, a spus că nu există dovezi clare că a fost vorba de un atac, în ciuda descoperirilor experţilor german conform cărora Navalnîi a fost otrăvit cu respectivul agent neurotoxic, dezvoltat în perioada sovietică.
"Este în continuare fostul cancelar al celei mai puternice ţări din Europa. Acum este curierul lui Putin, îi protejează pe criminali", a declarat Navalnîi.
El a mai spus că nu există niciun dubiu că Schroeder a beneficiat de plăţi secrete din partea lui Putin.
În timpul mandatului său (1998-2005), Schroeder, un social-democrat, a colaborat strâns cu Putin şi este în continuare prieten cu el. După ce a ieşit din politică, a ocupat posturi de conducere în companii energetice ruseşti.
El este în prezent preşedinte al proiectului de gazoduct Nord Stream 2, unde singurul acţionar este compania rusă Gazprom, şi conduce de asemenea board-ul companiei energetice de stat Rosneft din Rusia.
Schroeder este de asemenea şi preşedintele board-ului gazoductului Nord Stream, deja finalizat.
Afirmaţiile lui Navalnîi vin în timp ce Germania discută cu partenerii ce acţiuni să implementeze pentru otrăvirea opozantului rus.
Opţiunile includ restricţii de călătorie şi îngheţarea conturilor ruşilor implicaţi în otrăvire, sancţiuni economice, oprirea construcţiei gazoductului Nord Stream 2, care este aproape de finalizare şi va aduce gaz rusesc din Rusia în Germania prin Marea Baltică.
Interviul cu Navalnîi a fost publicat la o zi după ce Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OPCW)a confirmat prezenţa unui agent chimic de tip novicioc în probele luate de la Navalnîi.
Astfel, se confirmă concluziile la care au ajuns atât Germania, cât şi două laboratoare independente din Franţa şi Suedia.
Rusia a negat mereu orice implicare şi a rezistat presiunilor internaţionale de a deschide o anchetă penală.