Ajutor european de 280 de milioane de euro pentru țările lovite de inundații
0Comisia Europeană propune alocarea a 280 de milioane de euro pentru ajutorarea a șase țări europene, printre care și Republica Moldova, după inundațiile devastatoare din toamna anului 2024.

Comisia Europeană a anunțat marți, 27 mai, că intenționează să aloce 280 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), ca ajutor pentru refacerea țărilor afectate de inundații grave produse în lunile septembrie și octombrie 2024. Statele vizate de această propunere sunt Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova.
Potrivit propunerii, Cehia ar urma să primească 114 milioane de euro, Polonia – 76 de milioane de euro, Austria – 42,8 milioane de euro, Bosnia și Herțegovina – 45,7 milioane de euro, Slovacia – 2,1 milioane de euro, iar Republica Moldova – 195.200 de euro.
„Comisia este pe deplin solidară cu comunitățile afectate”
Vicepreședintele executiv pentru coeziune și reforme, Raffaele Fitto, a declarat că „aceste inundații devastatoare au avut un impact profund în întreaga Europă Centrală și în afara acesteia”. El a subliniat că „Comisia este pe deplin solidară cu comunitățile afectate. Fondul de solidaritate al UE este o manifestare concretă a angajamentului nostru de a ajuta statele membre ale UE și țările partenere să se redreseze rapid și să se reconstruiască cu reziliență”.
Fondurile vor fi utilizate pentru repararea infrastructurii avariate, pentru asigurarea cazării temporare a persoanelor afectate, pentru îmbunătățirea sistemelor de prevenție și protejarea patrimoniului cultural. De asemenea, se vor finanța operațiunile de curățare și de refacere a zonelor distruse.
Furtuna Boris a provocat pagube majore
În septembrie 2024, furtuna Boris a adus ploi torențiale și inundații severe în Austria și Cehia, iar în perioada următoare, fenomenul s-a extins spre Polonia și alte regiuni. La începutul lunii octombrie, în centrul Bosniei și Herțegovinei s-au produs viituri și alunecări de teren, care au provocat pagube importante și pierderi umane și materiale semnificative.
Mecanismul de sprijin în caz de dezastru
Creat în 2002, Fondul de Solidaritate al UE este principalul mecanism al Uniunii Europene pentru sprijinirea țărilor afectate de dezastre. De la înființare până în prezent, fondul a oferit peste 9,6 miliarde de euro ca răspuns la 137 de dezastre, dintre care 117 au fost dezastre naturale și 20 urgențe sanitare.
Aceste fonduri au fost distribuite în 24 de state membre ale UE, în Regatul Unit și în patru țări candidate. Important de menționat este faptul că sprijinul financiar poate fi acordat retroactiv, încă din prima zi în care s-a produs dezastrul.
Propunerea Comisiei urmează să fie analizată și aprobată de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. După obținerea acordului, Comisia va adopta deciziile necesare pentru a livra întreaga sumă într-o singură tranșă către țările beneficiare.