Rusia a reluat exercițiile care simulează un atac asupra Finlandei și țărilor baltice

0
Publicat:

Rusia a efectuat exerciții care simulează un posibil atac asupra Finlandei, nordului Norvegiei și statelor baltice. În acest fel, Moscova și-a demonstrat disponibilitatea de a-și asuma riscuri semnificative indiferent de pierderi, scrie ziarul finlandez Iltalehti, citând surse NATO.

Trupe speciale ruse/ FOTO:Arhiva
Trupe speciale ruse/ FOTO:Arhiva

Sursele au declarat că Rusia a repetat cu atenție un atac asupra țărilor din partea de est a NATO.

Atacul Rusiei ar trebui să fie o operațiune simultană a mai multor unități diferite ale armatei sale, Putin plănuind să folosească zeci de mii de soldați.

Conform planului, în nord, Corpul 14 Armată ar ataca coasta norvegiană de la Murmansk pe mare, pe uscat și pe calea aerului, în timp ce în Laponia, rușii și-ar debarca trupele și ar încerca să cucerească rapid, de exemplu, aeroportul Ivalo.

Forțele de rachete rusești staționate în peninsula Kola ar invada, de asemenea, Finlanda. Zeci de mii de soldați ruși ar lua parte la operațiune.

Potrivit ziarului, Rusia intenționează să creeze o zonă tampon în nordul Laponiei și Finnmark din Norvegia, ceea ce va permite deplasarea luptelor către țările NATO.

Mai la sud, forțele de rachete rusești vor ataca coasta de sud a Finlandei și sud-estul Finlandei.

Corpul 44 de armată rus va fi responsabil de atac. Forțele de rachete staționate în Kaliningrad și Flota Baltică rusă atacă Gotlandul pentru a împiedica aprovizionarea din Suedia a forțelor terestre ale NATO care luptă în Marea Baltică.

Obiectivul Kremlinului

Interlocutorii notează că obiectivul Kremlinului nu ar fi neapărat de a pătrunde în Finlanda, ci de a cuceri coasta de nord a Golfului Finlandei și sud-estul Finlandei.

Acest lucru ar bloca principalele forțe de apărare ale Finlandei și ar face mai dificilă susținerea apărării Estoniei din direcția Finlandei.

Potrivit surselor, Rusia ar căuta să ajungă la frontierele stabilite prin Tratatul de la Turku din 1743. În acest caz, forța de invazie rusă ar încerca să ajungă la râul Kymijoki, Puumalansalmi fiind ținta atacului mai la nord.

Crearea zonei tampon reflectă planul Rusiei de a crea o singură zonă tampon în Europa, de la Arctica la Marea Baltică și Marea Neagră, prin Marea Mediterană.

Potrivit NATO, principala ofensivă a Rusiei va avea loc în statele baltice, dar atacurile cu rachete ale agresorului vor viza și Helsinki.

În discursul său propagandistic anual din 19 decembrie, Vladimir Putin a declarat că Rusia are „suficiente forțe și mijloace pentru a-și reface toate teritoriile istorice”.

În trecut, Putin a descris idealul său ca fiind Imperiul Rus din anii 1700.

Sursele spun că cuvintele lui Putin ar trebui luate la propriu: Estonia, Letonia și Lituania, precum și sud-estul Finlandei, vor fi amenințate.

„În 2017, Rusia a repetat un atac asupra Norvegiei, Finlandei și statelor baltice în timpul exercițiului Zapad. Rușii nu au renunțat la planul lor de atac, ci doresc să îl pună în aplicare după încheierea războiului din Ucraina. Potrivit informațiilor noastre, planul există încă, iar rușii nu și-au abandonat dorința de a-l pune în aplicare”, a declarat pentru ziar una dintre sursele din cadrul Alianței.

Anterior, șeful Serviciului Federal de Informații german, Bruno Kahl, a declarat că Rusia reprezintă o amenințare militară directă. El crede că rușii ar putea ataca NATO până în 2030.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite