Accident la Zaporojie din Ucraina, cea mai mare centrală nucleară din Europa. „Nu există niciun pericol“, susţine Kievul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a declarat miercuri că a avut loc un accident la centrala nucleară Zaporojie, în sud-estul ţării. Ministrul Energiei a declarat că nu există niciun pericol, şi că centrala se va reîntoarce la o funcţionare normală pe 5 decembrie, informează Reuters.

„Ştiu că a avut loc un accident la Zaporojie“, a declarat premierul Iaţeniuk, cerându-i noului ministru al Energiei, Volodimir Demcişin să clarifice când va fi rezolvată această problemă şi ce paşi trebuie urmaţi pentru a restaura furnizarea normală de energie în Ucraina.

Agenţia de ştiri ucraineană Interfax a raportat că problema a avut loc în zona reactorul numărul 3, ce are o capacitate de 1.000 de megawaţi, iar oprirea furnizării energiei din această cauza a înrăutăţit criza din ţară. Interfax a adăugat că reactorul ar trebui să reintre în funcţiune până pe 5 decembrie.

Volodimir Demcişin a declarat că accidentul de la Zaporojia nu reprezintă niciun pericol şi că centrala se va reîntoarce la normal pe 5 decembrie. „Nu există nicio ameninţare... Nu sunt probleme la reactoare“, a declarat Demcişin, spunând că accidentul a afectat sistemul de transmisie a energiei şi nu este „în niciun caz“ legat de producerea de energie în sine.

În Viena, Agenţia Naţională a Energiei Atomice spune că nu are niciun comentariu de oferit pe moment. Potrivit unei convenţii internaţionale, adoptată după accidentul din 1986 de la Cernobîl, ce a avut loc în Uniunea Sovietică, tot pe teritoriul Ucrainei de azi, o ţară trebuie să anunţe imediat orice accident nuclear ce ar putea avea un impact asupra altor state, notează Reuters.

În august 2014, un expert Greenpeace spunea că centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare a Europei, este vulnerabilă în faţa „bombardamentelor directe“ din Ucraina, reactoarele nucleare ale centralei nefiind protejate de proiectile. 

Expertul nuclear Tobias Münchmeyer a dezvăluit îngrijorările sale privind fabrica nucleară Zaporojie publicaţiei germane „Westdeutsche Allgemeine Zeitung“. El a spus că zidurile de beton groase de 1,2 metri sunt suficient de rezistente doar în faţa prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni.  

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară a Europeni şi cea de-a cincea pe plan mondial. Este situată pe malul lacului artificial Kakhovka, de pe râul Nipru. Mai mult, ea este situată la doar 200 de kilometri de zona de conflict din estul Ucrainei, Doneţk.

Website-ul oficial al centralei susţine că poate rezista la un cutremur de 7 grade pe scara Richter şi că centrala este garantat să reziste la o explozie de cinci tone de TNT de la 200 de metri (o asemenea explozie distrugând complet un cartier, spun specialiştii).

Cât despre rezistenţa la impactul cu un „avion de mici dimensiuni“, după cum specifica expertul Greenpeace, site-ul centralei spune că proiectul Zaporojie a fost realizat pentru a suporta o lovitură directă a unui avion de luptă MiG-29, care poate că unii l-ar considera mic, dar nu este chiar atât de mic cum reiese din evaluarea expertului Greenpeace.

În septembrie, agenţia de ştiri rusă „Itar-Tass“ scria că sistemul de apărare al centralei nucleare a fost întărit. „Luând în considerare faptul că fabrica nucleară este expusă unor ameninţări mari, măsurile de securitate ar trebui să fie mai mari. Zone-cheie, unde măsurile de securitate vor fi întărite, sunt apărarea antiaeriană şi cea împotriva tancurilor“, declara pe 19 septembrie Olga Makarovskaia, director executiv al Inspectoratului de Stat din Ucraina privind reglementările nucleare. 

Centrala Nucleară Zaporojie generează 50% din electricitatea produsă de fabricile nucleare din Ucraina şi reprezintă peste 22% din totalul producţiei energiei electrice din ţară. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite