„A sosit timpul”. Polonia cere Statelor Unite să mute focoase nucleare pe teritoriul său
0Preşedintele polonez Andrzej Duda a cerut Statelor Unite să transfere arme nucleare pe teritoriul Poloniei pentru descurajarea unei eventuale agresiuni din partea Rusiei.

Duda a precizat că a discutat recent această propunere cu Keith Kellogg, emisarul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia, a relatat joi Financial Times, citat de Reuters, DPA.
„Frontierele NATO s-au mutat către est în 1999, aşa că la 26 de ani de atunci ar trebui să existe de asemenea o deplasare a infrastructurii NATO către est. Pentru mine acest lucru este evident”, a spus Andrzej Duda într-un interviu pentru publicaţia britanică, scrie Agerpres.
Președintele polonez a adăugat: „Cred nu doar că a sosit timpul, dar şi că ar fi mai sigur dacă aceste arme s-ar afla deja aici”.
Ce spune premierul polonez Donald Tusk
Prim-ministrul polonez Donald Tusk, opozant politic al lui Duda, a afirmat joi că acest subiect ar trebui abordat discret şi nu în interviuri pentru presă, deşi a adăugat că nu pune la îndoială bunele intenţii ale preşedintelui.
„Ar trebui să formulăm anumite aşteptări în mod public atunci când suntem siguri sau când avem motive să fim convinşi că astfel de apeluri vor fi auzite şi că destinatarul, în acest caz administraţia americană şi preşedintele Trump, este pregătit pentru un răspuns pozitiv”, le-a declarat Tusk reporterilor.
Polonia a ajuns să cheltuiască substanţial mai mult pentru apărarea sa, pe fondul invaziei ruse în Ucraina. Anul trecut, Varşovia a alocat apărării 4,1% din produsul intern brut, potrivit estimărilor NATO, şi intenţionează să aducă această proporţie la 4,7% pentru acest an. Preşedintele Duda a sugerat ca în Constituţia poloneză să fie înscris alocarea a cel puţin 4% din PIB pentru apărare.
Polonia are frontieră atât cu Ucraina, cât şi cu enclava rusă Kaliningrad şi cu Belarus, aliat al Moscovei.
În aprilie 2024, Andrzej Duda, care este comandantul suprem al armatei poloneze, a anunţat că ţara sa este pregătită să găzduiască arme nucleare ale SUA. Totuşi, acum Duda a exprimat mult mai clar urgenţa acestei chestiuni şi a numit Rusia ca potenţial agresor.
SUA nu a indicat că ia în considerare staţionarea de arme nucleare în Europa de Est,
SUA au de câteva zeci de ani arme nucleare desfăşurate în mai multe ţări europene. Nu există detalii oficiale despre acest aspect, dar în afară de Germania ar mai fi staţionate arme nucleare şi în Olanda, Belgia, Italia şi Turcia.
Până acum, guvernul Statelor Unite nu a indicat că ia în considerare staţionarea de arme nucleare în Europa de Est, ceea ce foarte probabil Moscova ar considera că este o provocare directă la adresa sa.