A intrat în vigoare DSA – Directiva europeană care face internetul mai sigur

0
Publicat:

De sâmbătă, 17 februarie, toate platformele online din Uniunea Europeană se supun legii serviciilor digitale (DSA). Normele vor să transforme mediul online într-unul „mai sigur, mai transparent și mai echitabil“, potrivit Comisiei Europene. 

Ce obligații au platformele online potrivit legii serviciilor digitale - Foto Shutterstock
Ce obligații au platformele online potrivit legii serviciilor digitale - Foto Shutterstock

Mai exact, cetățenii europeni ar trebui să fie mai bine protejați de mărfuri contrafăcute și de conținuturi ilegale.

„Suntem pe deplin mobilizați pentru a asigura punerea în aplicare integrală a DSA și încurajăm toate statele membre să profite la maximum de noul nostru regulament“, a transmis Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, cu această ocazie. Așadar, tot ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal și în online – acesta este scopul DSA.

DSA se aplică deja platformelor de socializare, precum Facebook, TikTok, X (Fost Twitter), Instagram, dar și site-urilor cum sunt Amazon, Booking, Aliexpress sau Zalando, folosite intens și de români. Și motoarele de căutare precum Google, magazine de aplicații, Google Play și App Store, dar și Google Maps, Wikipedia sunt pe lista celor care trebuie să respecte legea DSA.

Ce responsabilități aduce DSA

Legea DSA trebuie respectată de toate platformele online cu utilizatori europeni care trebuie să aplice măsuri pentru:

  1. Combaterea conținutului, bunurilor și serviciilor ilegale;
  2.  Protejarea minorilor
  3. Oferirea de informații utilizatorilor despre reclamele pe care le văd, cum ar fi motivul pentru care le sunt afișate reclamele și cine a plătit pentru ele; 
  4. Interzicerea reclamelor care vizează utilizatorii pe baza unor date sensibile, cum ar fi convingerile politice sau religioase, preferințele sexuale; 
  5. Accesul utilizatorilor la un mecanism de reclamații pentru a contesta deciziile de moderare a conținutului.

Mai mult, site-urile sunt constrânse să verifice identitatea vânzătorilor și să blocheze accesul infractorilor recidiviști, mai ales când aceștia comercializează produse periculoase sau contrafăcute. Totodată, reclamele pentru minori care se folosesc de date privind genul, ideile politice sau religia sunt interzise.

Cine sunt polițiștii digitali

La nivelul UE va fi creat un grup consultativ independent numit Comitetul european pentru servicii digitale care se va asigura că legea este pusă în aplicare. Acest comitet, format din coordonatorii serviciilor digitale alături de Comisia Europeană, va supraveghea platformele online și motoarele online foarte mari. Luni, consiliul se va întâlni pentru prima dată.

Însă, în cazul platformelor care nu sunt încadrate ca fiind foarte mari, la nivelul țărilor europene va acționa o autoritate independentă de reglementare denumită coordonator național al serviciilor digitale (DSC). În cazul țării noastre, DSC-ul este reprezentat de ANCOM – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. „Pentru implementarea prevederilor Regulamentului DSA, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și ANCOM au inițiat împreună un proiect de lege care stabilește măsurile legislative naționale necesare pentru aplicarea dispozițiilor normei europene, act normativ asumat de Guvern și care se află în prezent pe circuitul legislativ pentru adoptare în cadrul Parlamentului“, anunță ANCOM.

Cei care nu se supun regulamentului DSA riscă amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală la nivel global și blocarea accesului în Europa, dacă încalcă grav și în mod repetat legea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite