260 de camioane ruseşti se apropie de graniţa cu Ucraina, în ciuda avertismentelor Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autocamioanele încărcate cu ajutoare au plecat din Moscova FOTO Reuters
Autocamioanele încărcate cu ajutoare au plecat din Moscova FOTO Reuters

Un convoi umanitar rus de peste 260 de camioane este aşteptat, miercuri, la graniţa cu Ucraina, pentru a oferi ajutoare victimelor luptelor din estul ţării, în ciuda avertismentelor Occidentului împotriva oricărei intervenţii unilaterale a Rusiei în teritoriul ucrainean.

Convoiul de camioane transportă aproximativ 2.000 de tone de ajutoare umanitare, inclusiv 400 de tone de cereale, 100 de tone de zahăr, 62 de tone de alimente pentru copii, 54 de tone de echipament medical şi medicamente, 69 de istalaţii electrice şi 12.000 de saci de dormit.

Administraţia de la Kiev a dat asigurări că orice ajutor umanitar rus va fi oferit în cadrul unei misiuni internaţionale.

„Nu aşteptăm niciun convoi umanitar, de nicio natură. Preşedintele Ucrainei s-a pronunţat în favoarea unui ajutor internaţional pentru populaţia din Lugansk, dar cu participarea Uniunii Europene, a Statelor Unite, Germaniei şi altor parteneri. Rusia poate lua parte, dar cu respectarea reglementărilor internaţionale, sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii", a explicat Valeri Ceali, adjunctul şefului Administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Niciun oficial rus contactat de AFP marţi dimineaţa nu a fost totuşi în măsură să comenteze informaţia cu privire la plecarea a 260 de camioane şi nici să confirme dacă este vorba despre ajutorul umanitar evocat cu o zi înainte de către Kremlin.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a fost nici el în măsură, imediat, să comenteze cu privire la aceste informaţii.

Washintonul a aprobat, marţi, cererea Kievului de a supune unui control la frontieră camioanele ruseşti care transportă ajutoare umanitare spre Ucraina, în contextul în care occidentalii se tem că Moscova încearcă să ofere sprijin rebelilor proruşi. Statele Unite şi aliaţii lor europeni şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la un convoi de camioane care se îndreaptă spre Ucraina. Potrivit Kremlinului, ele sunt încărcate doar cu ajutor umanitar destinat populaţiei afectate de conflictul din estul Ucrainei.

După consultări cu autorităţile de la Kiev, Washingtonul s-a declarat dispus să aprobe trimiterea acestui convoi cu condiţia ca el să fie controlat la frontieră, iar distribuirea de ajutoare să fie încredinţată Crucii Roşii.

„Rusia nu are dreptul să intre în Ucraina în mod unilateral fără permisiunea Kievului, sub acoperirea unor convoaie umanitare sau orice alt pretext”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Orice intervenţie „unilaterală” a Rusiei este considerată „ilegală”

Convoiul, care a pornit marţi dimineaţa de la periferia de sud-vest a Moscovei, după ce a fost binecuvântat de un preot ortodox potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă, se îndreaptă către frontiera dintre Rusia şi Ucraina, potrivit agenţiilor ruseşti RIA Novosti şi Itar-Tass.

Însă Ucraina a avertizat că nu va accepta vreun ajutor umanitar unilateral rusesc destinat populaţiilor din estul ţării, afectate de confruntările armate dintre armata ucraineană şi separatişti proruşi. 

Kievul suspectează Moscova că vrea, sub acoperirea unui asemenea ajutor, să sară în ajutorul rebelilor, vizaţi de mai multe săptămâni de o ofensivă ucraineană de amploare şi obligaţi să se retragă în ultimele două bastioane pe care le mai controlează, la Doneţk şi Lugansk.

Occidentul, cu Statele Unite în frunte, a avertizat, de asemenea, în privinţa oricărei intervenţii unilaterale ruse „ilegale" pe teritoriul ucrainean.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că furnizează armament rebelilor proruşi din estul ţării, acuzaţii dezminţite de către ruşi.


Convoiul umanitar rusesc, în drum spre Ucraina FOTO Reuters

convoi rusia ucraina FOTO reuters

Discuţii Poroşenko-Obama

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a discutat telefonic, luni, cu preşedintele american Barack Obama, a anunţat purtătorul de cuvânt al liderului ucrainean, Sviatoslav Ţegolko, pe pagina sa de Facebook, informează agenţia de presă Unian.

„Preşedintele SUA şi-a exprimat sprijinul pentru acţiunile preşedintelui Ucrainei, în mod concret pentru iniţiativa preşedintelui ucrainean cu privire la demararea unei misiuni umanitare internaţionale pentru Lugansk, sub egida Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, cu participarea Uniunii Europene, a Rusiei, Germaniei şi altor parteneri. Barack Obama a confirmat intenţia SUA de a participa în mod activ la misiune“, a notat Ţegolko.

Ministrul de externe francez Laurent Fabius a declarat marţi că Rusia ar putea încerca, prin trimiterea unui convoi de 260 de camioane, să acopere o instalare permanentă a prezenţei ruseşti în estul Ucrainei.

„Trebuie să fim extrem de atenţi pentru că aceasta ar putea fi o acoperire pentru ca ruşii să se instaleze lângă Lugansk şi Doneţsk şi să ne pună în faţa faptului împlinit”, a declarat el pentru postul de radio France Info.

Dar fostul preşedintele ucrainean, Leonid Kucima a declarat că convoiul rusesc, precum şi ajutoarele trimise de SUA şi UE, vor ajunge în Ucraina sub egida Crucii Rosii şi escortate de reprezentanţi OSCE prin oraşul Lugansk.

Armata ucraineană se pregăteşte să încercuiască "definitiv" Lugansk, unul dintre bastioanele separatiştilor din apropierea frontierei cu Rusia, a anunţat marţi serviciul de presă al operaţiunii desfăşurate în estul Ucrainei, într-un comunicat citat de AFP.

„Militarii intenţionează să întrerupă rutele combatanţilor spre Rusia şi să încercuiască definitiv Lugansk", potrivit comunicatului.

Ucraina este pe cale să pregătească o misiune umanitară internaţională sub egida Crucii Roşii la Lugansk, capitala regională care avea 500.000 de locuitori înaintea ostilităţilor, unde autorităţile denunţă o situaţie "critică" de zece zile, în condiţiile în care oraşul nu mai are electricitate şi apă curentă, iar benzina şi rezervele de hrană se epuizează rapid.

Armata ucraineană a evocat de asemenea marţi un raid efectuat luni de paraşutişti asupra teritoriilor controlate de rebeli, în cursul căruia soldaţii au distrus trei baraje şi le-au "provocat pierderi importante" rebelilor.

La Doneţk s-au auzit explozii în noaptea de luni spre marţi, dar acestea au fost mai slabe decât în nopţile precedente, potrivit unei jurnaliste AFP.

Ucraina anunţă că nu va lăsa „convoiul umanitar” să treacă pe teritoriul său

Adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Valeri Cealîi, a declarat că Ucraina nu va lăsa să treacă pe teritoriul său "convoiul umanitar" rusesc, aflat marţi în drum spre frontieră,.

"Nu considerăm posibilă deplasarea convoaielor ruseşti pe teritoriul Ucrainei. Această încărcătură ar putea traversa un post de frontieră ucrainean pentru a fi reîncărcată apoi în vehicule ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Noi nu vom accepta (ca ajutorul umanitar) să fie însoţit de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă sau de militari ruşi", a declarat Cealîi în cadrul unei conferinţe de presă.

Rusia susţine că va respecta cererile Kievului

 Rusia susţine că intenţionează să ofere asistenţă umanitară populaţiilor din estul Ucrainei conform modalităţilor stabilite de Kiev, convoiul trimis urmând să traverseze frontiera printr-un punct vamal aflat sub controlul autorităţilor ucrainene, relatează AFP.

Convoiul de sute de camioane ar urma să traverseze frontiera prin punctul vamal Şebekino-Pletnevka, între regiunea Belgorod (Rusia) şi Harkiv (nord-est Ucrainei), conform Ministerului rus de Externe.

„Partea rusă a respectat dorinţa părţii ucrainene în privinţa traseului convoiului şi în privinţa verificării transportului", precizează Ministerul rus de Externe.

„După ce va traversa frontiera rusă-ucraineană, convoiul îşi va continua drumul sub egida Crucii Roşii", a dat asigurări Moscova.

În palalel cu aceasta, Rusia şi-a dublat efectivele comasate la graniţa cu Ucraina, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Andrei Lîsenko, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Potrivit acestuia, la frontiera ucraineană au fost desfăşuraţi 45.000 de militari ruşi, 160 de tancuri, 1.360 de vehicule blindate, 390 sisteme de artilerie, 150 de lansatoare de rachete (multiple) Grad, 192 de avioane de luptă şi 137 de elicoptere de atac.

Rusia continuă să-şi crească puterea sa militară la graniţa cu Ucraina, a afirmat Lîsenko.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite