Xi Jinping în Europa în căutarea oportunităților de a slăbi legăturile continentului cu SUA

0
Publicat:

În timpul primei sale vizite în Europa în cinci ani , liderul chinez Xi Jinping pare intenționat să profite de oportunitatea de a slăbi legăturile continentului cu Statele Unite și de a construi o lume liberă de dominația americană, scrie The New York Times .

Xi Jinping şi Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

"El a ales să viziteze trei țări - Franța, Serbia și Ungaria - care sunt mai mult sau mai puțin prudente față de ordinea mondială postbelică stabilită de America, văd în China o contrapondere necesară și sunt dornice să consolideze legăturile economice", notează NYT.

Vizita vine într-un moment de tensiune în relațiile Chinei cu cea mai mare parte a Europei - din cauza îmbrățișării „nelimitate” a Beijingului cu Moscova pe fondul războiului Rusiei în Ucraina. În ciuda politicilor Chinei și a aparentului spionaj, Xi, vrea să demonstreze influența tot mai mare a Chinei pe continent și dorința de apropiere pragmatică.

„Pentru ca Xi să fie la Belgrad [Serbia] este o modalitate foarte eficientă din punct de vedere al costurilor de a întreba dacă Statele Unite sunt cu adevărat serioase în privința dreptului internațional și de a spune despre extinderea excesivă a NATO ca problemă pentru alte țări”, a spus directorul programului Asia la Consiliul European de relații internaționale de la Berlin Janka Ertel.

„Statele Unite s-au văzut întotdeauna ca lider – sau hegemon – al lumii, așa că China este un concurent sau un adversar care le provoacă hegemonia. Uniunea Europeană nu are o mentalitate hegemonică”, a declarat Tu Xinquan, decanul institutului de comerț de la Universitatea de Economie și Afaceri Internaționale din Beijing.

„Macron încearcă să ofere o a treia cale în actualul haos global“

Prima și cea mai importantă oprire a lui Xi a fost în Franța, al cărei președinte Emmanuel Macron reiterează adesea că Europa „nu trebuie să fie niciodată un vasal al Statelor Unite”. Liderul francez insistă că supraviețuirea Uniunii Europene depinde de „autonomia strategică” și de dezvoltarea rezistenței militare pentru a deveni un „stat european”.

„Macron încearcă să ofere o a treia cale în actualul haos global. El încearcă să parcurgă linia subțire dintre cele două superputeri principale”, a declarat expertul francez în relațiile cu China, Philippe Le Corret.

Macron, care a avertizat recent că „Europa noastră este pe moarte” și va fi salvată doar când va deveni „suverană”, va găzdui un prânz pentru Xi pe 6 mai la Paris și apoi îl va va duce marţi pe Xi în Pirinei, o regiune muntoasă dragă preşedintelui francez, deoarece este locul de naştere al bunicii sale materne.

Chimia dintre cei doi bărbați pare să fie aceea că ei împărtășesc opinia că ordinea postbelică este depășită și trebuie înlocuită cu o nouă arhitectură care să țină cont de schimbarea puterii. Faptul că Xi este aproape sigur cel mai represiv și autoritar lider din istoria modernă a Chinei și că amenințările militare ale Chinei la adresa Taiwanului au crescut nu a stat în calea celor doi lideri", amintește NYT.

Emmanuel Macron, care a avut în prealabil discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz, intenţionează să pledeze pentru "reciprocitate" comercială şi pentru căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina, în faţa unui preşedinte chinez care continuă să îşi arate sprijinul pentru Rusia.

Într-un articol de opinie publicat luni de Le Figaro, preşedintele chinez a scris că Franţa şi ţara sa sunt capabile "să îşi aprofundeze cooperarea în materie de inovare pentru a promova o dezvoltare ecologică", aşa cum este deja cazul fabricilor de baterii, şi speră că Franţa va oferi companiilor chineze "un climat de afaceri corect şi echitabil".

Presiuni aspura liderului chinez pentru a reduce dezechilibrele comerciale

Însă, potrivit Reuters, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmau să facă presiuni asupra preşedintelui chinez Xi Jinping pentru a reduce dezechilibrele comerciale şi pentru a-şi folosi influenţa asupra Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.

Xi a venit în Europa Occidentală pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o perioadă de tensiuni comerciale în creştere, Uniunea Europeană investigând mai multe industrii chineze, inclusiv exporturile de vehicule electrice, în timp ce Beijingul investighează importurile de coniac, în mare parte fabricat în Franţa.

"Dezechilibrele actuale în ceea ce priveşte accesul pe piaţă nu sunt sustenabile şi trebuie abordate", a declarat von der Leyen într-un comunicat, calificând relaţia Europei cu China drept "una dintre cele mai complexe, dar şi una dintre cele mai importante".

"Europa nu poate accepta astfel de practici de denaturare a pieţei, care ar putea duce la dezindustrializarea Europei", a mai spus ea.

Cei 27 de membri ai UE - în special Franţa şi Germania - nu sunt uniţi în atitudinea lor faţă de China. În timp ce Parisul susţine o linie mai dură în ceea ce priveşte ancheta asupra vehiculelor electrice, Berlinul vrea să procedeze cu mai multă prudenţă, spun sursele.

Cancelarul german Olaf Scholz nu s-a alăturat lui Macron şi Xi la Paris din cauza unor angajamente anterioare, au declarat surse Reuters.

Franţa speră, de asemenea, să facă presiuni pentru a deschide piaţa chineză pentru exporturile sale agricole şi să rezolve problemele legate de preocupările industriei franceze de cosmetice cu privire la drepturile de proprietate intelectuală, au declarat oficialii.

Între timp, China ar putea anunţa o comandă pentru 50 de aeronave Airbus în timpul vizitei lui Xi.

După Franța, Xi se va îndrepta spre îmbrățișarea caldă a Serbiei, unde China este al doilea partener comercial ca mărime, și a Ungariei, unde premierul Viktor Orban a sprijinit investiții chinezești uriașe și a folosit poziția țării sale ca membru al Uniunii Europene pentru a atenua criticile la adresa Chinei.

Macron consideră că influența chineză pentru a pune capăt războiului din Ucraina este crucială. Doar Beijingul, potrivit francezilor, poate exercita o presiune reală asupra lui Vladimir Putin, care va fi "inaugurat" pentru un al cincilea mandat în timpul turneului european al lui Xi. Problema este că China nu se arată prea mult sau deloc dispusă să facă acest lucru. Xi urmează să îl primească pe Putin în China la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că Macron va încerca să câștige din nou sprijinul lui Xi în perioada premergătoare summitului pentru pace din Elveția de la jumătatea lunii iunie.

"Atâta timp cât China și Europa își unesc forțele, nu va exista o confruntare în bloc“

"La un nivel mai profund, Macron pare să încerce să se folosească de vizita lui Xi pentru a promova o agendă care va asigura relevanța Europei în următoarele decenii. El se ferește de Statele Unite, care l-ar putea realege pe fostul președinte Donald Trump în noiembrie, cu consecințe neașteptate", notează NYT.

Ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat anterior: "Atâta timp cât China și Europa își unesc forțele, nu va exista o confruntare în bloc, lumea nu se va prăbuși și nu va exista un nou Război Rece".

În ciuda tuturor diferențelor fundamentale de guvernare dintre statul cu partid unic al Chinei și democrațiile liberale occidentale, liderii celor trei țări europene pe care Xi a ales să le viziteze par să împărtășească această declarație chineză.

Reuters consideră că vizita liderului chinez Xi Jinping în Europa poate expune diferențele din cadrul Uniunii Europene în ceea ce privește relațiile cu Beijingul și poate consolida influența acestuia, în primul rând în domeniul comerțului. În China, ei nu ascund ceea ce fac după principiul „împarte și stăpânește”.

În ultimele luni, China a ajutat semnificativ la refacerea bazei industriale a Rusiei și la producția de arme folosite în războiul cu Ucraina. Această relație dintre Beijing și Moscova pune în pericol relația Chinei cu UE. Anterior, Europa a început să demonstreze că este pregătită pentru acțiuni dure împotriva Beijingului.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite