Revolta internațională crește după ce o navă chineză a tras cu tunuri de apă asupra unor ambarcațiuni filipineze VIDEO

0
Publicat:

China se confruntă cu o reacție internațională din ce în ce mai dură după ce una dintre navele gărzii sale de coastă a folosit sâmbătă un tun de apă împotriva unei ambarcațiuni filipineze în Marea Chinei de Sud, un incident despre care analiștii spun că escaladează o situație deja tensionată și ar putea determina Statele Unite și aliații săi să accelereze planurile de patrulare comună în această cale navigabilă.

În înregistrările video din Filipine se vede cum o navă mare a Pazei de Coastă chineze stropește o ambarcațiune filipineză mult mai mică care încerca să livreze provizii unei garnizoane de pușcași marini filipinezi pe Second Thomas Shoal, o zonă din Marea Chinei de Sud aflată în zona economică exclusivă a Manilei, pe care China o numește Renai Reef și pe care o revendică, de asemenea, ca teritoriu suveran, relatează CNN. 

Imagini ale Pazei de Coastă din Filipine au arătat, de asemenea, cum nava chineză se apropia periculos de mult de navele Gărzii de Coastă filipineze în timp ce acestea escortau bărcile de aprovizionare.

„Garda de Coastă din Filipine (PCG) condamnă cu fermitate manevrele periculoase ale Gărzii de Coastă din China (CCG) și utilizarea ilegală a tunurilor de apă împotriva navelor PCG”, a scris PCG într-o declarație împărtășită sâmbătă pe contul său oficial de Facebook.

Până duminică, principalul aliat al Manilei, Washingtonul, a condamnat acțiunile chineze și a reiterat că își va respecta obligațiile din tratatul de apărare reciprocă cu Filipine.

„Statele Unite reafirmă că un atac armat asupra navelor publice, avioanelor și forțelor armate filipineze - inclusiv cele ale Gărzii de Coastă din Marea Chinei de Sud - ar invoca angajamentele de apărare reciprocă ale SUA în conformitate cu articolul IV din Tratatul de apărare reciprocă dintre SUA și Filipine din 1951”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, într-un comunicat.

Aliații SUA s-au alăturat într-un front unit cu Washingtonul și Manila.

Australia, Japonia și Germania au calificat acțiunile chinezești drept „periculoase” și „destabilizatoare”.

Iar ambasada Canadei din Manila a declarat că Ottawa „condamnă fără rezerve acțiunile periculoase și provocatoare întreprinse de Garda de Coastă chineză”.

Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat luni că secretarul său pentru afaceri externe a înmânat ambasadorului chinez din Manila o notă diplomatică de plângere „împreună cu imagini și înregistrări video despre ceea ce s-a întâmplat”.

Între timp, Ministerul de Externe și forțele armate filipineze au ținut o conferință de presă comună în care au condamnat ceea ce au numit „practica periculoasă și ilegală” a Chinei de a folosi tunuri de apă, afirmând că acțiunea a pus „în pericol viețile echipajului filipinez, încălcând astfel dreptul umanitar și internațional”.

Marea Chinei de Sud a fost mult timp o sursă de tensiune între Manila și Beijing.

Beijingul revendică „suveranitatea incontestabilă” asupra aproape întregii mări a Chinei de Sud, precum și asupra majorității insulelor din interiorul acesteia, chiar și asupra celor aflate la sute de kilometri de China continentală.

Aceasta include Insulele Spratlys, pe care Beijingul le numește Nanshas, un arhipelag format din 100 de insule mici și recife revendicate, de asemenea, în totalitate sau parțial, de Filipine, Malaezia, Brunei și Taiwan.

China



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite