Prima scădere a populației din China în șase decenii sună alarma privind criza demografică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populația Chinei a scăzut anul trecut pentru prima dată în șase decenii, o întorsătură istorică care se așteaptă să marcheze începutul unei lungi perioade de scădere a numărului de cetățeni, cu implicații profunde pentru economia sa si pentru întreaga lume arată Reuters.

Shanghai, China. Foto: Shutterstock
Shanghai, China. Foto: Shutterstock

Biroul Național de Statistică al țării a raportat o scădere de aproximativ 850.000 de oameni pentru o populație de 1,41175 miliarde în 2022, marcând primul declin din 1961, ultimul an al Marii Foamete din China.

image

Asta poate face din India cea mai populată națiune din lume. Experții ONU au prezis anul trecut că India va avea o populație de 1,412 miliarde în 2022, deși nu se așteptau ca națiunea din Asia de Sud să depășească China până în acest an. India, totuși, colectează doar cifrele populației la fiecare 10 ani, iar cel mai recent recensământ, programat inițial pentru 2021, a fost amânat din cauza pandemiei.

Pe termen lung, experții ONU văd că populația Chinei se va micșora cu 109 milioane până în 2050, ceea ce reprezintă cu mai mult de trei ori față de previziunile anterioare, din 2019.

Creșterea economică a Chinei din 2022, una dintre cele mai slabe înregistrate, politica post-pandemie se confruntă astfel cu un test. Demografii autohtoni deplâng faptul că China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți, încetinind economia pe măsură ce veniturile scad și datoria guvernamentală crește din cauza creșterii costurilor sănătății și bunăstării.

"Perspectivele demografice și economice ale Chinei sunt mult mai sumbre decât se aștepta. China va trebui să își ajusteze politicile sociale, economice, de apărare și externe", a spus demograful Yi Fuxian. El a adăugat că forța de muncă în scădere a țării și scăderea volumului de producție ar exacerba și mai mult prețurile ridicate și inflația ridicată în Statele Unite și Europa.

Creșterea economică va trebui să depindă mai mult de creșterea productivității”, a adăugat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.

Kang Yi, șeful biroului național de statistică, a respins îngrijorările legate de scăderea populației, spunând reporterilor că „oferta generală de forță de muncă depășește în continuare cererea”.

Rata natalității din China a fost anul trecut de doar 6,77 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere față de o rată de 7,52 nașteri în 2021 și marcând cea mai scăzută rată a natalității înregistrată.

image png

Numărul femeilor chineze aflate la vârsta fertilă, pe care guvernul le definește ca fiind între 25 și 35 de ani, a scăzut cu aproximativ 4 milioane, a spus Kang.

Rata mortalității, cea mai mare din 1974 în timpul Revoluției Culturale, a fost de 7,37 decese la 1.000 de persoane, comparativ cu o rată de 7,18 decese în 2021.

O mare parte din recesiunea demografică este rezultatul politicii Chinei privind copilul unic impusă între 1980 și 2015, precum și al costurilor vertiginoase ale educației care i-au împiedicat pe mulți chinezi să aibă mai mult de un copil sau chiar să aibă vreunul.

Politica țării privind copilului unic și preferința tradițională pentru băieți au creat, de asemenea, un dezechilibru profund de gen. Cele mai recente date arată că China are aproximativ 722 de milioane de bărbați, comparativ cu 690 de milioane de femei. Dezechilibrul, care este mai accentuat în mediul rural, a dus la formarea mai puține familii în ultimii ani.

Datele au fost subiectul de top pe rețelele sociale chineze, după ce cifrele au fost publicate marți. Un hashtag, „#Este cu adevărat important să ai urmași?” a avut sute de milioane de accesări.

Motivul fundamental pentru care femeile nu vor să aibă copii nu constă în ele însele, ci în eșecul societății și al bărbaților de a-și asuma responsabilitatea creșterii copiilor. Pentru femeile care nasc acest lucru duce la o scădere gravă a calității vieții. și a vieții spirituale”, a postat un internaut cu numele de utilizator Joyful Ned.

De asemenea, internauții chinezi s-au plâns anterior de presiunile asupra proaspeților căsătoriți pentru a avea urmași cât mai curând posibil, raportând apeluri regulate de la guvernul local care le întreabă când se pot aștepta la o sarcină.

Politicile stricte de zero COVID ale Chinei, care au fost în vigoare timp de trei ani, au cauzat daune suplimentare perspectivelor demografice ale țării, au spus experții în populație.

Autoritățile locale au lansat din 2021 măsuri pentru a încuraja oamenii să aibă mai mulți copii, inclusiv deduceri fiscale, concediu de maternitate mai lung și subvenții pentru locuințe. Președintele Xi Jinping a mai spus în octombrie că guvernul va adopta politici suplimentare de susținere.

Măsurile de până acum, însă, nu au făcut nimic pentru a opri tendința pe termen lung.

Căutările online de cărucioare pentru copii pe motorul de căutare Baidu din China au scăzut cu 17% în 2022 și au scăzut cu 41% față de 2018, în timp ce căutările de biberoane au scăzut cu mai mult de o treime față de 2018. În schimb, căutările de case de îngrijire pentru bătrâni au crescut de opt ori în ultimul an.

Reversul se desfășoară în India, unde Google Trends arată o creștere de 15% de la an la an a căutărilor de biberoane în 2022, în timp ce căutările de pătuțuri au crescut de aproape cinci ori.

image
China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite