O nouă teorie a originii COVID-19, sugerată de China. Câinii raton ar putea fi implicați

0
Publicat:

Datele publicate de China sugerează că virusul care cauzează COVID-19 ar fi putut proveni de la câinii raton, ceea ce întărește teoria pieței de fructe de mare din Wuhan, ca sursă a virusului. Date genetice publicate recent la Wuhan au descoperit ADN de câine raton  în probele pozitive la COVID-19.

Câinii raton  FOTO Shutterstock
Câinii raton FOTO Shutterstock

O nouă analiză a materialului genetic colectat în perioada ianuarie-martie 2020 la piața de fructe de mare din Wuhan, China, a descoperit ADN animal în eșantioane despre care se știa deja că sunt pozitive la SARS-CoV-2.

O cantitate semnificativă din acel ADN pare să aparțină unor animale cunoscute sub numele de câini raton, despre care se știa că erau comercializate pe piață, potrivit unor oficiali din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, care au abordat vineri noile dovezi în cadrul unei conferințe de presă, scrie CNN.

Datele publicate, șterse de pe site

Informația a fost făcută publică de către cercetătorii chinezi, care au împărtășit secvențe genetice brute prelevate din specimene prelevate prin tamponare de pe piață la începutul pandemiei.

Secvențele au fost încărcate la sfârșitul lunii ianuarie 2023, pe site-ul GISAID, dar au fost eliminate recent.

O echipă internațională de cercetători le-a observat și le-a descărcat pentru a le studia în continuare, au declarat vineri oficialii OMS.

Totuși, noile descoperiri - care nu au fost încă postate public - nu rezolvă problema modului în care a început pandemia. Ele nu dovedesc faptul că câinii raton au fost infectați cu SARS-CoV-2 și nici nu dovedesc faptul că acelea au fost animalele care au infectat primele persoane. Cu toate acestea, pentru că virușii nu supraviețuiesc mult timp în mediul înconjurător în afara gazdelor lor, găsirea unei cantități atât de mari de material genetic al virusului amestecat cu material genetic de la câinii raton este foarte sugestivă pentru faptul că aceștia ar fi putut fi purtători, potrivit oamenilor de știință care au lucrat la analiză.

Reproșuri la adresa Chinei

Analiza a fost condusă de Kristian Andersen, imunolog și microbiolog la Scripps Research; Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney și Michael Worobey, biolog evoluționist la Universitatea din Arizona.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reproșat Chinei că nu a împărtășit mai devreme aceste date, scrie Business Insider.

De la primul deces cauzat de COVID-19 în Wuhan, care a avut loc pe 11 ianuarie 2020, virusul a ucis 6.873.477 de persoane în întreaga lume.

Piața de fructe de mare Wuhan Huanan, care oferea spre vânzare și vânat exotic și animale sălbatice, a fost în centrul suspiciunilor științifice ca fiind sursa originală a COVID-19.

Continuăm să solicităm Chinei să fie transparentă în ceea ce privește schimbul de date și să efectueze investigațiile necesare și să împărtășească rezultatele. Înțelegerea modului în care a început pandemia rămâne un imperativ atât moral, cât și științific”, a adăugat Tedros.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite