România, în faţa ridicării restricţiilor COVID-19. Patru experţi analizează scenariile posibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După aproape trei ani de pandemie şi nenumărate restricţii, lumea se întoarce treptat la viaţăl FOTO Unsplash
După aproape trei ani de pandemie şi nenumărate restricţii, lumea se întoarce treptat la viaţăl FOTO Unsplash

Tot mai multe ţări renunţă la restricţii şi se întorc la  viaţa de dinainte de pandemie, iar România se pregăteşte să le urmeze exemplul. „Adevărul” a discutat cu patru experţi - un epidemiolog, un virolog, un imunolog şi un expert în politici de sănătate publică, pentru o abordare a problemei din mai multe perspective

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat de curând că restricţiile vor fi eliminate în momentul în care numărul îmbolnăvirilor va scădea semnificativ. El a oferit şi un orizont de timp pentru asta: sfârşitul lunii martie – aprilie.

Altfel spus, apariţia unei noi tulpini de SARS-CoV-2, dacă va fi mai infecţioasă şi mai agresivă, ar putea să dea peste cap planurile autorităţilor. O astfel de variantă pare puţin plauzibilă, dar nici nu poate fi exclusă în totalitate. O decizie în acest sens ar putea fi anunţată oficial în cursul acestei săptămâni, posibil chiar în ziua de 15 februarie, când se va întruni Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi vor fi elaborate noi recomandări.

Până atunci, în încercarea de a afla cum ar putea să evolueze situaţia în următoarele luni, „Adevărul” a discutat cu patru cunoscuţi experţi. 

Profesor la Universitatea Montpellier, francezul de origine română Mircea Sofonea a răspuns provocării. Un reputat imunolog din România, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Marinescu, renumitul expert în politici de sănătate publică Răzvan Cherecheş - profesor la Universitatea Iowa din SUA şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, şi virologul Cristian Apetrei de la Universitatea Pittsburgh din SUA, sunt ceilalţi trei experţi chestionaţi. 

Sofonea: „Trebuie să fim cu ochii pe acest virus”

Profesor la Universitatea Montpellier din Franţa, Mircea Sofonea este unul dintre cei mai cunoscuţi şi cei mai citaţi epidemiologi din Franţa şi e autorul unui studiu publicat în unul dintre cele mai importante reviste academice, Journal of Evolutionary Biology. Acolo, el a atras atenţia că SARS-CoV-2 va evolua spre forme mai degrabă agresive înainte de a deveni mai puţin letal. Şi a avut dreptate: în vară a apărut tulpina Delta, mai agresivă decât variantele anterioare, iar ulterior - Omicron.

Sofonea atrage atenţia că virusul poate surprinde în continuare. Totuşi, inevitabil ne apropiem de perioada în care va trebui să trăim alături de acest coronavirus, bazându-ne în primul rând pe vaccinuri, dar şi pe imunitatea obţinută din contactul direct cu virusul.  

mircea sofonea

Mircea Sofonea cere în continuare vigilenţă. FOTO Arhivă personală

„E foarte greu de prevăzut ce se va întâmpla pe termen mediu. E corect să ne gândim la revenirea la o viaţă normală, dar aş recomanda totuşi prudenţă. Restricţiile ar trebui ridicate treptat şi în fiecare ţară să se ţină cont de situaţia existentă. Pe termen lung, SARS-CoV-2 va deveni mai puţin letal, întocmai ca celelalte virusuri din familia coronavirusurilor, însă nimeni nu poate spune cu exactitate când anume se va întâmpla asta. Până atunci, nu putem exclude apariţia unor forme mai agresive sau mai infecţioase, însă asta nu înseamnă că suntem în pericol. Dar trebuie să fim cu ochii pe acest virus în permanenţă, pentru a adapta măsurile în funcţie de evoluţia sa”, a spus Sofonea.

Adrian Marinescu: „Valul acesta e ultima strigare”

Şi mai optimist este reputatul doctor Adrian Marinescu, infecţionistul care a anticipat corect că vârful valului cauzat de Omicron va fi la începutul lunii februarie. La fel, previziunile sale anterioare cu privire la celalalte valuri s-au dovedit a fi corecte.

adrian marinescu

Adrian Marinescu crede că valul 5 a fost ultimul care a pus cu adevărat probleme. FOTO Arhivă personală

„Valul acesta va fi ultima strigare. Nu înseamnă că dispare virusul, dar mă aştept să fie ultima strigare cu impact important în populaţie. Vor exista în continuare cazuri care însă mă aştept să fie în număr mai mic, la nivel de regiune. Nu ştiu cât vor ţine de sezon, pentru că virusul nu e neapărat sezonier, dar mă aştept ca lucrurile să se schimbe treptat şi să fie punctul în care să nu mai fie nevoie de măsuri restrictive, să nu mai fie necesare. Şi vom reuşi să convieţuim cu virusul.

După acest val mă aştept ca vara să fie deja liniştită. Mă aştept ca din vară să revenim la normalitate, să ne bucurăm de lucrurile pe care le puteam trăi în mod normal, la o viaţă normală. Practic, orice virus are un ciclu şi are o evoluţie naturală”, este opinia lui Marinescu. 

Cherecheş: „Cred că acesta e ultimul val care ne-a pus probleme”

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş a fost de-a lungul timpului extrem de rezervat. Abordările sale, aparent pesimiste, s-au dovedit a fi susţinute de apariţia unor variante care au cauzat valuri letale, în special Delta. Acum, însă, Cherecheş spune că asistăm la faza de trecere spre perioada endemică a virusului, de la pandemie. 

Totuşi, în opinia sa nu ar fi cazul să renunţăm dintr-o dată la toate restricţiile. Pe de altă parte, el a explicat şi de ce virusul e „condamnat” să evolueze spre forme tot mai puţin agresive. 

razvan chereches foto facebook

Răzvan Cherecheş e de părere că am trecut de cea mai dificilă parte a pandemiei. FOTO Arhivă personală

„Cred că acesta e ultimul val care ne-a pus probleme. Noi variante ale virusului apar mereu, dar foarte, foarte puţine reuşesc să se impună. O tulpină care ar avea simptome mai severe, inevitabil nu mai ajunge să afecteze la fel de mulţi oameni, pentru că oamenii se îmbolnăvesc şi nu mai sunt disponibili să îi infecteze pe alţii. Deci tulpinile de virusuri care sunt mai puţin agresive întotdeauna sunt cu mai succes decât cele agresive. E o chestie de evoluţionism.

Mutaţii apar foarte multe. În momentul de faţă sunt zeci de mii de tulpini. Astea sunt numai tulpinile de interes şi de îngrijorare care sunt numite. Sunt nişte virusuri extrem de flexibile, nu chiar ca şi virusul gripal, dar în zona aia. Mutaţiile care dau un avantaj virusului sunt cele care rămân. Restul dispar pur şi simplu pentru că nu fac faţă la presiunea din partea celorlalte virusuri”, spune Cherecheş.

Apetrei: „Presiunile evoluţionare vor acţiona în această direcţie”

Şi virologul Cristian Apetrei crede că ne îndreptăm spre perioada de coabitare cu virusul. Nici el nu crede că virusul poate provoca alte valuri cu variante mai agresive.

Medicul Cristian Apetrei FOTO Arhiva personală

Virologul Cristian Apetrei a explicat de ce SARS-CoV-2 va ajunge mai devreme sau mai târziu un virus tot mai puţin agresiv. FOTO Arhivă personală

„Sincer, după cum a evoluat virusul în ultimii doi ani, nu cred că este posibil să vedem o variantă extrem de patogenă. În laborator au fost văzute câteva, dar erau instabile. Trebuie să porniţi de la principiul că legile selecţiei naturale sunt imuabile. Acţionează în întreagă natură. Virusul care îşi elimină rapid gazda reprezintă o aberaţie evoluţionară. Principiul selecţiei naturale ne învaţă că cel mai de succes individ viral va fi unul cu o transmisibilitate similară cu cea a Omicron şi o patogenicitate redusă.

Acesta va găsi un pool de gazde enorm, pentru că trebuie să avem în vedere caracterul generalist al coronavirsurilor, care se pot răspândi în multiple gazde. Un virus cu transmisibilitate mare si patogenicitate mică va avea un mult mai mare succes evoluţionar decât unul extrem de patogen, aşa încât presiunile evoluţionare vor acţiona în această direcţie. Când se va ajunge acolo? E o întrebare care merită toţi banii. Curând!”, a conchis Apetrei.

Vă mai recomandăm şi:

Anunţul cercetătorilor români renumiţi pentru precizia previziunilor lor. Valul 5 dă semne de oboseală

Răzvan Cherecheş dă note guvernanţilor în „sesiunea de pandemie“. Profesorul de sănătate publică: „Lui i-aş da direct 2“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite