Video Cum au răspuns chinezii anunțurilor de recrutare rusești de pe rețelele de socializare: „Am pașaport și pot pleca oricând"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Videouri de recrutare în armata rusă abundă pe rețelele sociale din China, de la clipuri sofisticate de propagandă la reclame și imagini ale cetățenilor chinezi pe cale să părăsească China, relatează The Guardian. Toate încearcă să convingă de beneficiile de a fi mercenar în armata rusă, notează publicația britanică.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat  Moscova că încearcă să implice China „direct sau indirect” în conflict, după ce armata ucraineană a luat doi prizonieri chinezi care luptau în regiunea estică Donețk.

Cel puțin 155 de chinezi luptă de partea Rusiei în Ucraina, a precizat el ulterior, denunțând o campanie sistematică a Moscovei de a recruta luptători din China.

Zelenski a cerut explicații de la Beijing, atrăgând atenția asupra faptului că guvernul chinez este la curent cu clipurile de pe rețelele de socializare închide ochii la recrutarea de către Rusia a cetățenilor săi. Liderul ucrainean exemplifică aceste afirmații prin prezența din abundență a clipurilor de recrutare pe platformele de socializare chineze, precum Douyin, versiunea chineză a TikTok.

Numeroase clipuri de recrutare sunt prezente pe toate rețelele sociale chineze și majoritatea pun accentul pe beneficiile generoase precum bonusuri de semnare între 60.000 la 200.000 yuani (între 6.000 și 21.000 de lire sterline și salarii lunare de 18.000 yuani (1.900 de lire sterline).

Un videoclip cu sute de mii de vizionări pe diferite platforme pare a fi un  anunț de recrutare rusesc cu subtitrare în chineză. În el apar bărbați caucazieni care își părăsesc slujbele de zi cu zi pentru a merge la război. „Vrei să-ți arăți forța aici? Acesta este drumul după care tânjești? Ești un tip dur, fii ca ei!”

Un alt videoclip popular aparține unei persoane care susține că a fost deja recrutată. „Din cauza conflictului în curs dintre Rusia și Ucraina, mă duc acolo după noul an”, anunța acesta în decembrie, alături de capturi de ecran cu informații despre înscriere.

Într-un alt clip, o influenceriță rusă se adresează celor peste 300.000 de urmăritori ai ei în mandarină, prezentând avantajele financiare ale înrolării în armata Rusiei, cu bonusuri de înscriere și plăți lunare, precum și alte beneficii precum locuință și îngrijire medicală și pentru copii.

„Antrenați de instructori experimentați, echipați cu cele mai bune echipamente profesionale”, spune ea. „La Moscova, oricine sub 60 de ani se poate înscrie, indiferent dacă a servit în serviciul militar străin. Cetăţenii străini şi ruşi se pot înscrie în mod voluntar".

Reacțiile utilizatorilor au variat, în special la postările chinezilor anunțând că se înscriu. Unii au întrebat cum s-ar putea implica și dacă limba rusă nu ar fi o barieră. „Există o echipă în Shanxi? Ia-mă în calcul. Am pașaport și pot pleca oricând", a spus un utilizator.

Mulți au observat că salariile sunt mai mari decât în China. Dar rețelele sunt pline și de comentarii potrivit cărora voluntarii chinezi semnează pentru a fi „carne de tun”.

Mercenari chinezi în armata rusă

În urmă cu trei săptămâni, jurnalistul și autorul chinez Chai Jing a intervievat un cetățean chinez care s-a alăturat forțelor ruse în noiembrie 2023 după ce a plecat în Rusia cu viză de turist.

Soldatul spunea că se află în Bahmut ca parte a unei „echipe de asalt” lângă linia frontului. „Banii au jucat un anumit rol” în decizia sa de a lupta de partea Rusiei, dar principala motivație a fost faptul că nu a experimentat niciodată un război, în ciuda faptului că făcea parte din personalul militar chinez.

El a admis că s-ar fi putut alătura oricărei părți, dar erau mai mulți luptători chinezi de partea rusă, probabil datorită faptului vizele sunt mai ușor de obținut, dar și pentru că aveau sentimentul că Rusia ajută China. Totuși, dorința lui a fost să le arate celor de acasă starea de lucruri „brutală” din război.

„Mi-am dat seama că s-ar putea să mor aici într-o zi, așa că am decis să împărtășesc unele experiențe reale, deoarece locuitorii Chinei nu au mai trecut printr-un război de mult timp”, a spus el, adăugând că speră ca China să-și planifice un rol stabil și „să se abțină de la a începe sau a se alătura războaielor”.

Săptămâna trecută, Chai a intervievat soldații chinezi de partea Ucrainei, observând că sunt mult mai puțini decât în ​​Rusia. Ucraina neagă că recrutează mercenari, în timp ce permite voluntarilor străini să facă parte din forțele sale armate.

Comentariile inițiale ale oficialilor chinezi au sugerat că cetățenii săi, inclusiv cei capturați, s-au alăturat din proprie inițiativă, după care oficialii de la Beijing au precizat că acuzația că un număr semnificativ de persoane sunt implicate în război este „total nefondată”.

„Permiteți-mi să subliniez faptul că guvernul chinez le cere întotdeauna cetățenilor chinezi să stea departe de zonele de conflict, să evite orice formă de implicare în conflicte armate și, în special, să evite participarea la operațiunile militare ale oricărei părți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, într-o conferință de presă regulată la Beijing.

Joi, întrebat despre afirmațiile lui Zelenski cu privire la luptătorii chinezi, Lin a cerut „părților relevante” „să se abțină de la a face remarci iresponsabile”.

China

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite