China cere „încetarea imediată a focului” în Fâşia Gaza după moartea lui Yahya Sinwar. Angajamentul luat în vară de Hamas la Beijing

0
Publicat:

Ministerul chinez de Externe a cerut vineri să se „implementeze imediat o încetare a focului" în Fâşia Gaza, după ce Israelul a raportat uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar.

Mao Ning FOTO arhivă
Mao Ning FOTO arhivă

„Am luat notă de ceea ce s-a întâmplat şi China consideră că este imperativ să punem în aplicare pe deplin şi eficient rezoluţiile Naţiunilor Unite”, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, la o conferinţă de presă, informează EFE, citată de Agerpres.

Mao Ning a cerut, de asemenea, să se „evite agravarea în continuare a conflictului”.  

„Este necesar să se protejeze în mod eficient civilii şi să se garanteze asistenţa umanitară", a îndemnat purtătorul de cuvânt.

Născut într-o tabără de refugiaţi din Khan Yunis, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, Yahya Sinwar a fost ales lider al Hamas în Fâşia Gaza în 2017, după ce şi-a stabilit o reputaţie de inamic ferm al Israelului. Pe 6 august, după asasinarea la Teheran a şefului de atunci al biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh , el a fost ales pentru a ocupa cea mai înaltă poziţie în conducerea grupării islamiste.

Ce s-a angajat Hamas la Beijing

În luna iulie, Hamas a semnat la Beijing o declaraţie în care s-a angajat alături de partidul secular Fatah, cu care era în conflict din 2007, şi cu alte facţiuni palestiniene, să formeze un „guvern provizoriu de unitate naţională” cu autoritate asupra tuturor teritoriilor (Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a remarcat în acest context că, „indiferent de modul în care se schimbă situaţia, toate facţiunile palestiniene trebuie să îşi consolideze unitatea, iar comunitatea internaţională trebuie să le ofere un sprijin ferm". A reafirmat, cu această ocazie, faptul că „China a susţinut întotdeauna reconcilierea intra-palestiniană", care este „importantă pentru rezolvarea problemei palestiniene pe baza soluţiei celor două state”.

Semnatarii formaţiunilor palestiniene s-au angajat la Beijing să menţină implementarea acestui acord „pentru a pune capăt diviziunii” dintre ele, acord care a fost realizat graţie medierii Chinei şi a altor ţări precum Egipt, Algeria sau Rusia.

China şi-a reiterat în nenumărate rânduri sprijinul pentru „soluţia celor două state”", arătându-şi „consternarea” faţă de atacurile israeliene împotriva civililor din Fâşia Gaza, iar oficialii săi au avut numeroase întâlniri cu reprezentanţi ai ţărilor arabe şi musulmane pentru a reafirma această poziţie şi pentru a încerca să facă să avanseze negocierile de pace.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite