China a oprit exporturile unor minerale rare critice. Măsura afectează SUA, dar și Japonia și Germania
0China a suspendat exporturile unei game largi de minerale rare și magneți din elemente pământuri rare esențiale pentru industria auto, a semiconductorilor și industria aerospațială. Măsurile afectează SUA, dar și Japonia și Germania, relatează New York Times.

Livrările de magneți, esențiali pentru asamblarea a tot, de la mașini și drone până la roboți și rachete, au fost oprite în multe porturi din China, în timp ce guvernul chinez lucrează la un nou sistem de reglementare a acestor materii prime.
Măsurile sunt parte a represaliilor Chinei pentru majorarea taxelor vamale de către președintele american Donald Trump, anunțate pe 2 aprilie.
Pe 4 aprilie, guvernul chinez a ordonat restricții la exportul a șase elemente grele din pământuri rare, care sunt rafinate în întregime în China, precum și a magneților din pământuri rare, dintre care 90 la sută sunt produși în China. Metalele și magneții speciali fabricați din acestea pot fi acum expediate din China numai cu licențe speciale de export.
Așa-numitele pământuri rare grele ce fac obiectul suspendărilor de export sunt utilizate pentru a crea magneți esențiali pentru multe tipuri de motoare electrice. Aceste motoare sunt componente esențiale ale mașinilor electrice, dronelor, roboților, rachetelor și navelor spațiale. De pildă, mașinile pe benzină folosesc motoare electrice cu magneți din pământuri rare pentru sarcini critice, cum ar fi direcția.
Totodată, aceste metale rare sunt ingrediente vitale în condensatoare, care sunt componente ale cipurilor computerelor ce alimentează serverele de inteligență artificială și smartphone-urile.
Companiile americane ar putea afectate sever de întreruperea aprovizionării cu metale rare
Michael Silver, președintele și directorul executiv al American Elements, un furnizor de produse chimice cu sediul în Los Angeles, a declarat că companiei sale i s-a transmis că va dura 45 de zile până când licențele de export vor putea fi eliberate și exporturile de metale și magneți din pământuri rare vor fi reluate.
Daniel Pickard, președintele comitetului consultativ pentru minerale critice la Biroul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite și Departamentul de Comerț, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la disponibilitatea pământurilor rare.
„Controlul sau interdicția exporturilor pot avea efecte severe în SUA? Da”, a spus el.
În același timp, Ministerul Comerțului din China, care a emis noile restricții la export împreună cu Administrația Generală a Vămilor, a interzis companiilor chineze să facă afaceri cu o listă din ce în ce mai lungă de companii americane, în special contractori militari.
Un lider american în minerit, James Litinsky, președintele executiv și directorul executiv al MP Materials, a subliniat că livrările de pământuri rare pentru antreprenorii militari reprezintă o mare îngrijorare.
„Dronele și robotica sunt considerate pe scară largă viitorul războiului și, pe baza a tot ceea ce vedem, importurile critice pentru viitorul nostru lanț de aprovizionare sunt oprite”, a spus el. MP Materials deține singura mină de pământuri rare din Statele Unite, mina Mountain Pass din deșertul California, lângă granița cu Nevada, și speră să înceapă producția comercială de magneți în Texas la sfârșitul anului pentru General Motors și alți producători.
Câteva companii japoneze au stocuri de pământuri rare pentru a acoperi aprovizionarea circa un an, după ce au fost afectate în 2010, când China a impus un embargo de șapte săptămâni asupra exporturilor de pământuri rare către Japonia din cauza unei dispute teritoriale.
În schimb multe companii americane au puține depozite dacă au, pentru a evita să blocheze numerarul făcând stocuri de materii scumpe. Unul dintre metalele supuse noilor controale, oxidul de disprosiu, se tranzacționează cu 204 USD pe kilogram în Shanghai și costă mult mai mult în afara Chinei.
China a blocat exporturile de minerale rare și către Germania și Japonia
Magneții din pământuri rare reprezintă o mică parte din exporturile totale ale Chinei în Statele Unite și în alte țări. Prin urmare, oprirea transporturilor provoacă efecte economice minime în China, menținând în același timp potențialul unui impact semnificativ în Statele Unite și în alte părți.
Oficialii vamali chinezi blochează exporturile de metale grele din pământuri rare și magneți nu doar către Statele Unite, ci și către orice altă țară, inclusiv Japonia și Germania.
Restricțiile la export chineze au început să intre în vigoare înainte ca administrația Trump să anunțe vineri seară că va scuti multe tipuri de electronice de larg consum din China de la cele mai recente tarife. Exporturile de magneți au continuat să fie blocate în weekend, au declarat cinci directori din industria pământurilor rare.
La fel ca majoritatea bunurilor din China, magneții sunt, supuși ultimelor tarife ale președintelui Trump atunci când ajung în porturile americane.
Până în 2023, China producea 99 la sută din aprovizionarea mondială cu elemente grele din pământuri rare, o mică parte din producție provenind dintr-o rafinărie din Vietnam. Dar acea rafinărie a fost închisă recent din cauza unei dispute fiscale, lăsând China cu monopolul.
China produce, de asemenea, 90% din cele aproape 200.000 de tone la nivel mondial de magneți din pământuri rare, care sunt mult mai puternici decât magneții de fier convenționali. Japonia produce cea mai mare parte din restul, iar Germania produce la rândul ei o mică cantitate, dar ambele depind de China pentru materii prime.
Cele mai bogate zăcăminte de pământuri rare grele din lume se găsesc într-o mică vale împădurită la periferia orașului Longnan, pe dealurile de argilă roșie din provincia Jiangxi. Majoritatea rafinăriilor și fabricilor de magneti din China se află în sau în lângă Longnan și Ganzhou, un oraș aflat la aproximativ 130 km.
Cea mai cunoscută fabrică din China pentru acești magneți este operată de compania JL Mag Rare-Earth Company, al cărei sediu se află în Ganzhou.
Fabrica aprovizionează cei mai mari doi producători de mașini electrice din lume, Tesla și BYD, au explicat directorii din industria pământurilor rare.