Întâlnirea dintre Blinken şi Qin: „Discuții sincere” într-un moment în care relațiile SUA-China sunt la „cel mai scăzut nivel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american Antony Blinken a subliniat importanţa menţinerii liniilor de comunicare deschise între SUA şi China pentru reducerea riscului unor erori de calcul, în timp ce Qin Gang a arătat că Taiwanul „constituie problema fundamentală”, în cadrul discuţiilor purtate duminică, la Beijing, cei doi convenind să se întâlnească, din nou, numai că de această dată la Washington, relatează Reuters şi EFE.

Antony Blinken și Qin Gang FOTO: US Departament of State
Antony Blinken și Qin Gang FOTO: US Departament of State

Blinken, primul secretar de stat american care efectuează o vizită în China în ultimii cinci ani, a avut "discuţii sincere, substanţiale şi constructive" cu ministrul de externe al Republicii Populare Chineze, Qin Gang, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.  

Înaintea discuţiilor, responsabilii americani vedeau puţine şanse de reuşită având în vedere lunga listă de divergenţe între cele mai două economii ale lumii, de la comerţ şi eforturile SUA de a limita industria de semiconductori în China până la statutul autonom al insulei Taiwan şi situaţia drepturilor omului în China, scrie Agerpres.

"Secretarul de stat a subliniat importanţa diplomaţiei şi a menţinerii canalelor de comunicare deschise la toate nivelurile cu privire la întreaga gamă de probleme pentru a reduce riscul unei erori de percepţie sau al unei erori de calcul", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, după discuţiile care au durat peste cinci ore.

Antony Blinken "a abordat o serie de subiecte care ne preocupă, precum şi oportunităţile de explorare a cooperării pe probleme transnaţionale comune cu RPC în care interesele coincid", a adăugat Miller într-un comunicat.

El a spus că Blinken l-a invitat pe Qin într-o vizită la Washington "pentru a continua discuţiile şi că au convenit să programeze o vizită reciprocă într-un moment convenabil ambelor părţi".

"Secretarul de stat a precizat că SUA vor apăra întotdeauna interesele şi valorile poporului american şi vor lucra cu partenerii şi aliaţii lor pentru a promova viziunea unei lumi libere care susţine o ordine internaţională bazată pe reguli", a subliniat Miller.

Relațiile SUA-Chila, la cel mai „scăzut nivel”

Ministrul chinez de externe Qin Gang a declarat că relaţiile dintre cele două puteri "se află la cel mai scăzut nivel de la stabilirea relaţiilor diplomatice" între cele două ţări, relatează EFE.

Qin a declarat că stadiul relaţiilor bilaterale "nu corespunde intereselor fundamentale ale celor două popoare şi nici aşteptărilor comune ale comunităţii internaţionale", a transmis televiziunea de stat CCTV.

Ministrul chinez de externe a formulat "cerinţe clare privind interesele esenţiale şi principalele preocupări ale Chinei, inclusiv problema Taiwanului" în discuţiile cu Blinken, care a început duminică o vizită de două zile în ţara asiatică.

Taiwanul reprezintă "principalul risc" pentru relaţiile între Beijing şi Washington, a declarat şeful diplomaţiei chineze, potrivit declaraţiilor difuzate de televiziunea de stat chineză CCTV, potrivit Reuters.

"Chestiunea Taiwanului constituie problema fundamentală a intereselor primordiale ale Chinei, cel mai important subiect în relaţiile dintre China şi Statele Unite şi cel mai mare risc" pentru acestea, a declarat Qin Gang, adresându-se omologului său american Antony Blinken, potrivit CCTV.

De asemenea, Qin a declarat că "politica Chinei faţă de SUA a menţinut întotdeauna continuitatea şi stabilitatea şi se ghidează în mod fundamental după principiile respectului reciproc, coexistenţei paşnice şi cooperării" şi că ţara asiatică se angajează să construiască o relaţie "stabilă, previzibilă şi constructivă".

Ministrul chinez de externe şi-a exprimat speranţa că Washingtonul "va menţine o percepţie obiectivă şi raţională asupra Chinei, se va mişca în aceeaşi direcţie şi că va face faţă situaţiilor neprevăzute cu calm, profesionalism şi raţionalitate".

"Cele două părţi au purtat un dialog lung, sincer, aprofundat şi constructiv cu privire la relaţia generală între China şi SUA şi alte chestiuni importante conexe", a precizat CCTV într-un comunicat postat pe reţele de social media.

Blinken, două zile în China

Blinken a sosit duminică la Beijing pentru o vizită de două zile în vederea aplanării divergenţelor între Statele Unite şi China, după luni de tensiuni legate de situaţia din Taiwan, războiul din Ucraina şi bătălia comercială între cele două puteri.

Întâlnirea de la Beijing dintre Qin şi Blinken s-a încheiat în jurul orei locale 20:00 (12:00 GMT), după cinci ore şi jumătate, a relatat presa de stat chineză.

Antony Blinken, care şi-a amânat deplasarea în China în februarie,după ce un presupus balon spion chinez a survolat spaţiul aerian al SUA, este cel mai înalt oficial guvernamental american care efectuează o vizită la Beijing de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden în ianuarie 2021.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite