Zece lucruri interesante despre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e o surpriză că există persoane care nu ştiu dacă Europa este o ţară sau un continent. Şi ce aşteptări să avem de la nişte oameni simpli, dacă până şi preşedintele american Barack Obama a gafat în 2010, când s-a referit la Europa ca fiind o ţară. Desigur, cel mai probabil, liderul de la Casa Albă a vrut să spună "ţări ca în Europa" şi nu "ţări precum Europa".

Să urmărim mai jos o listă cu zece lucruri interesante despre Europa, publicată pe site-ul TopTenz.net.

10. Istanbul, oraşul de pe două continente

Oraşul care timp de 1500 de ani a fost capitala unui imperiu, se întinde de-a lungul celor două ţărmuri ale strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia. Fără îndoială, acest oraş uimitor este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Aşa cum Napoleon Bonaparte a spus, "dacă Pământul ar fi un singur stat, Istanbul ar fi Capitala acestuia". Aşa că dacă vă gândiţi să luaţi micul dejun în Asia şi prânzul în Europa, Istanbul este destinaţia dumneavoastră!

9. Cei mai faimoşi vulcani activi ai Europei

Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa. Aflat în partea de nord-est a insulei italiene Sicilia, înălţimea sa este controversată, întrucât la fiecare erupţie îşi modifică altitudinea, din cauza distrugerii parţiale a conului vulcanic. Etna are cea mai lungă perioadă de activitate, de peste 6000 de ani, iar acum are o înălţime de circa 3.320m, dar în trecut a avut 3.350 m.

Stromboli este un alt mare vulcan activ al planetei, ce se află la 30 km nord de Sicilia. Poziţia şi activitatea i-au adus porecla de far al Mediteranei.

Islanda este acoperită în proporţie de 10% de gheţari, Vatnajokull fiind cel mai mare gheţar al Europei (8.133 km/p), ce ocupă peste 8% din teritoriul Islandei. Sub calota glaciară Vatnajokull sunt situaţi şapte vulcani.

8. Cea mai mare şi cea mai mică ţară din lume



Pe teritoriul Europei se află atât cel mai mic stat din lume, Vatican, cât şi cel mai mare, Rusia (atât după suprafaţă, cât şi după populaţie).

Cu o suprafaţă de 17.098.242 Kmp, Rusia se întinde pe două continente (Europa şi Asia) şi are o populaţie de 144 milioane de locuitori. La cealaltă extremă, Vatican are o suprafaţă de 0,44 kmp şi 824 locuitori.

7. Cimitirul vesel de la Săpânţa, România

Vatican



Cimitirele sunt locuri triste, dar cel din judeţul Maramureş este faimos pentru crucile viu colorate, cu texte pline de umor. Ineditul acestui cimitir este dat de aspectul crucilor şi al modului pozitiv care este privită moartea. Unele cruci sunt pictate pe ambele părţi, în culori vii. Pe o parte este trecută o descriere a vieţii celui decedat, iar pe cealalaltă o descriere a motivului morţii, dar într-o manieră amuzantă.

6. Statuia Libertăţii a fost contruită în Franţa

Săpânţa



O curiozitate necunoscută de mulţi este că faimoasa statuie a Libertăţii, monumentul care simbolizează independenţa Statelor Unite, este opera sculptorului francez Frederic Auguste Bartholdi. Statuia, care o reprezintă pe zeiţa libertăţii, cu piciorul rezemat de lanţul rupt al sclaviei, este un cadou pe care Franţa l-a făcut Americii, pentru a omagia aniversarea a 100 de ani de la proclamarea independenţei SUA.

Înălţimea statuii este, fără soclu, de 46,5 m, iar cu soclu 93 m. Pe capul zeiţei se află o coroană cu şapte raze, ce semnifică cele şapte continente şi cele şapte oceane ale lumii. Replici ale statuii au fost construite în mai multe părţi ale lumii, inclusiv la Ploieşti, dar cea mai faimoasă se află în...Franţa.

5. Semnificaţia cuvântului "Europa"

image



Conform mitologiei greceşti, Europa era o frumoasă prinţesă feniciană. Zeus s-a îndrăgosit de Europa şi s-a prezentat în faţa ei, preschimbat într-un taur alb, pentru a-i câştiga încrederea. Prinţesa s-a urcat pe spatele taurului şi a fost purtată aşa până în Creta, unde Zeus i-a arătat adevărata lui înfăţişare. Cei doi ar fi avut împreună trei copii.

O altă explicaţie a denumirii continentului Europa este că ea ar proveni de la cuvântul fenician "ereb" care înseamnă "apus de soare". Aşa spuneau fenicienii ţinuturilor de la vest de Marea Egee, de unde porneau corăbiile lor spre Marea Mediterană, faţă de Asia, care se situa la răsăritul Soarelui.

4. Mediterana a fost cândva deşert

Mitologie



În ultimii 40 de ani oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi solide care sugerează că Marea Mediterană ar fi secat complet în trecut. Acest aspect este cunoscut şi sub numele de criza de salinitate messiniană, descoperirea fiind tratată în  "Mediterana a fost un deşert", de Kenneth J. Hsu. Potrivit lui Rob Butler, " Criza Salinitate" din Marea Mediterană reprezintă unul dintre exemplele cele mai dramatice de schimbare a mediului".

3. Mari imperii

image

Multe dintre cele mai mari imperii din istorie au existat în Europa. Imperiul Britanic a fost la un moment dat cel mai mare imperiu din lume. Acesta acoperea peste 36 de milioane de kilometri pătraţi şi avea o populaţie între 480 şi 570 de milioane de oameni. Când imperiul se afla la apogeul puterii sale, se spunea că "Soarele nu apune niciodată peste el", pentru că întotdeauna stralucea în cel puţin o parte a Imperiului. Acesta acoperea un sfert din suprafaţa Pământului.

Alte imperii coloniale notabile au fost: Imperiul spaniol, Imperiul Rus, Imperiul Francez sau Imperiul portughez. De asemenea, Imperiul Roman, un imperiu de pre-colonial, adesea descris ca fiind leagănul civilizaţiei moderne, a fost unul dintre imperiile cele mai de succes din lume.

2. Cele mai lungi nume



Un cuvânt mai lung decât denumirea unei coline din noua Zeelandă, ce are nu mai puţin de 85 de litere, nu există - Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch este, însă, localitatea cu cel mai lung nume din Europa: 58 de litere, situat în Ţara Galilor. Denumirea se traduce "Biserica Sf. Maria din mica padurice de aluni din apropierea torentului rapid de langa capela St. Tysilio din pestera rosie”. Versiune scurtă a denumirii este Llanfairpwllgwyngyll.

Alte nume lungi sunt: Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä, în Finlanda, Siemieniakowszczyzna în Polonia şi Newtownmountkennedy în Irlanda.

1. Epoca migraţiilor

"Epoca migraţiilor" rămâne una dintre aspectele necunoscute despre Europa. În istorie a existat o perioadă când diferite triburi au pătruns în Europa.

Prima fază a migraţiei s-a finalizat în urmă cu circa 1.500 de ani, atunci când triburile germanice (franci, goţi, saşi, vandalii, lombarzii) şi-au stabilit propriile împărăţii în Europa Centrală, de Vest, Sud şi Sud-Est. Această perioadă a fost urmată de o a doua fază a perioadei de migraţie, cea a poporului slav.

Invazia avarilor şi bulgarilor, cucerirea musulmană din Sicilia, invaziile maghiare şi invazia vikingilor sunt alte momente importante în istoria europeană.

Localitate
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite