VIDEO Cuiele folosite la răstignirea lui Iisus au fost găsite, susţine un regizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două cuie romane, cu o vechime de circa 2.000 de ani şi descoperite în peştera în care a fost înmormântat preotul evreu care a luat parte la judecarea lui Iisus, ar putea avea legătură cu răstignirea Mântuitorului, este de părere un regizor israelian.

Bucăţile noduroase de fier, de aproximativ opt centimetri, au fost prezentate marţi la Ierusalim, în cadrul difuzării unor documentare concentrate în jurul teoriei conform căreia acestea ar fi cuiele cu care a fost răstignit Iisus.

Nu este pentru prima dată când aceste cuie sunt văzute. Ele au fost descoperite, întâia oară, în urmă cu 20 de ani, în mormântul familiei lui Caiafa, sub conducerea căruia s-a desfăşurat anchetarea lui Iisus. Unul dintre cuie a fost găsit în interiorul unuia dintre cele 12 sicrie descoperite în peşteră, iar cel de-al doilea a fost găsit pe jos. Ele au dispărut în mod misterios şi au apărut abia acum.

"Două cuie de fier au fost găsite în interiorul mormântului. Lungimea lor şi faptul că sunt îndoite la unul dintre capete reprezintă indicii că ar fi putut străpunge mâna lui Iisus. Din moment ce Caiafa este singurul asociat cu o crucificare, aceea a lui Iisus, putem presupune că acestea sunt cuiele folosite. Dacă ele erau găsite într-un alt mormânt, atunci nu am mai fi fost aici", a declarat Simcha Jacobovici, citat de Inquirer.

Întrebat de ce omul care, potrivit Evangheliei, l-a condamnat la moarte pe Iisus, ar fi vrut să fie îngropat cu cuiele care i-au străpuns carnea duşmanului său, Jacobovici a răspuns că, cel mai probabil, Caiafa a fost cuprins de vinovăţie. O altă explicaţie a sa este aceea că marele arhiereu iudeu era un adept ascuns al lui Iisus, care nu şi-a dat seama că dându-L pe mâna romanilor îl va condamna la moarte. El ar fi vrut să fie îngropat cu cuiele pentru că le considera un fel de talisman cu puteri divine în viaţa de după moarte, a mai spus regizorul. 

Un arheolog de la Tel Aviv care a examinat cuiele, a confirmat că acestea provin din secolul I, dar a precizat că e imposibil să fie stabilită o dată exactă, remarcând şi faptul că nu există reziduuri de os.

Mai mult, oficiali de la Autoritatea israeliană de Antichităţi au declarat, pentru Xinhua, că e puţin probabil ca mormântul în care au fost descoperite cuiele să-i aparţină lui Caiafa.

"Motivul este că în acea perioadă de timp au existat o multime de oameni cu numele de Caiafa", au explicat ei, adăugând că teoria lui Jacobovici este pură fantezie.

image

Citiţi şi:

Un spin din coroana lui Iisus a fost găsit într-un liceu public din Marea Britanie

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite