VIDEO Adevărul Live, despre Halloweenul la români. Darie Cristea, sociolog: „Este cea mai artificială dintre sărbători”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halloween, o sărbătoare de origine celtică cu mare priză la americani, dar şi la români FOTO Eduard Enea
Halloween, o sărbătoare de origine celtică cu mare priză la americani, dar şi la români FOTO Eduard Enea

Astăzi, de la ora 11.00 la Adevărul Live, am discutat cu Darie Cristea, sociolog INSCOP, şi Doina Işfănoni, etnolog, despre Halloween, cea mai înfricoşătoare sărbătoare din toate timpurile, o sărbătoare ce permite tuturor să poarte o mască pentru o seară, fără a ridica suspiciuni.

Cum au ajuns românii să sărbătorească Halloweenul şi cum ne-a cucerit? La aceste întrebări, dar şi altele referitoare la aspecte mai puţin cunoscute ale Halloweenului au răspuns sociologul INSCOP Darie Cristea şi etnologul Doina Işfănoni, în cadrul emisiunii Adevărul Live moderate de Adriana Mariş.

Darie Cristea este de părere că „la noi există moda de a prelua momente transformate în sărbători”.

„Halloween nu a fost importat ca o sărbătoare religioasă. Trebuie să aibă un suport popular. Are nişte elemente care nu trimit chiar la veselie, deci nu e chiar o sărbătoare”, a spus acesta.

„Nu înţeleg de ce există stresul sărbătorilor importate de afară, nu trebuie să ne îngrijoreze. Tot ce asociem noi cu Halloween este legat mai mult de o cultură cinematografică, decât cea religioasă”, a explicat Darie Cristea.

Sociologul a explicat că etnografii din Occident au probleme în a descrie această sărbătoare, are multe elemente din mai multe religii, din diverse locuri.

„Este o sărbătoare creată mai mult prin artefacte decât prin sensul ei. Dacă suntem creştini ortodocşi, ai o jenă să te comporţi într-un fel de Paşte sau Crăciun. În schimb, aici nu ai de-a face cu o miză spirituală, influenţată mai mult de experienţa americană”, a spus sociologul Daria Cristea

În schimb, în SUA, toată comunitatea participă la această sărbătoare. Deşi la origine sărbătoarea este celtică. Se aducea un omagiu morţilor şi marca finalul verii. De-a lungul timpului a căpătat diverse conotaţii şi s-a mulat în funcţie de tradiţiile fiecărei ţări.

Doina Işfănoni

„Noi n-ar trebui să sărbătorim nimic, nici măcar europenii. De 1 şi 2 noiembrie avem Sărbătoarea tuturor sfinţilor şi a sufletelor răposate”, este de părere Doina Işfănoni.

„Sărbătoarea, la nivelul său arhaic, este cu totul creştină. Existau anumite ritualuri la finalul verii, care s-au contopit în tradiţii”, a explicat aceasta.

„Totul s-a transformat într-un consum excesiv, un spectacol al existenţei şi al spaţiului publicului. Ceea ce se întâmplă acum este un nou prilej de câştig. Oamenii nu mai disting relaţia dintre Halloween, Craciun sau Sf. Nicolae. Se amestecă toate în acelaşi scenariu, globalizându-ne viaţa”, a spus Doina Işfănoni.

Etnologul a punctat faptul că nevoia de sărbătoare a existat şi va exista mereu. În acelaşi timp, a specificat că sâmbăta este ziua morţilor, în ţara noastră, când se sărbătoresc aceleaşi spirite, aducerea în memorie a celor care au dispărut din fiecare familie.

„Lucrurile din import nu trebuie să dezechilibreze balanţa autenticităţii locului”, a spus aceasta.

Darie Cristea crede că „Halloween nu prinde la comunitatea din România. Că se mai întâmplă pe la o grădiniţă, nu mi se pare cel mai rău lucru. Se simte dacă există suport comunitar, cum se simte de Crăciun. Dar acest import afectează nişte tradiţii. Gândiţi-vă la Sf. Andrei sau la Dragobete”.  

„Este o sărbătoare pe care nimeni nu o sărbătoreşte, de fapt. Este cea mai artificială dintre sărbători care i-a pătruns pe cei mai mulţi”, a punctat acesta.   

 Adevărul Live: cum i-a cucerit Halloweenul pe români 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite