Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
0Medicii sunt uimiţi de cazul unui unui șofer care a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut în timp ce conducea.
Cazul bărbatului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a fost documentat de medicii de la Universitatea Dundee în ultimul număr al revistei medicale BMJ Case Reports. Aceștia au spus că, deşi cazul acesta este unic, ar trebui să servească drept avertisment pentru ca oamenii să nu-şi înăbușe niciodată un strănut, potrivit DailyMail.
Scoţianul în vârstă de 30 de ani s-a prezentat cu dureri foarte mari la Ninewells Hospital din Dundee şi le-a povestit medicilor că acestea au apărut în timp ce conducea şi a încercat să-şi oprească un strănut, cu gura închisă şi ţinându-se de nas.
La palpare, spun medicii, se auzea un sunet ca şi cum ceva ar fi rupt, iar bărbatul spunea că nu-şi poate controla zona gâtului, aşa că au decis să-i facă un set de tomografii computerizate. Acestea au arătat că scoţianul a suferit o ruptură de 2 pe 2 milimetri în trahee.
Medicii au ajuns la concluzia că ruptura a fost cauzată de o „acumulare rapidă de presiune în trahee în timp ce strănuta ţinându-se de nas și cu gura închisă”. Ei spun că, dacă gura și nasul sunt închise în timpul unui strănut, presiunea din căile respiratorii superioare poate crește de până la 20 de ori. Şi, deşi acesta este primul caz de acest gen, ei sfătuiesc oamenii să nu mai încerce să-şi oprească strănutul, pentru că acesta este un reflex perfect normal, prin care organismul încearcă să elimine particulele străine din nas, tocmai pentru a se proteja.
Bărbatul, care avea antecedente de alergii și iritații ale gâtului, nu a avut nevoie de operație, dar medicii l-au ţinut internat timp de două zile, pentru a se asigura că nivelul de oxigen și alte semne vitale rămân stabile.
Dr. Rasads Misirovs, autorul principal al studiului, a declarat: „Toată lumea ar trebui să ştie că nu este indicat să înăbușe strănutul prin obturarea nasului în timp ce ține gura închisă, deoarece poate duce la perforarea traheei”.