Un medicament care te ajută să renunţi la fumat îţi poate da halucinaţii şi creşte riscul de gânduri sinucigaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform porspectului, acest medicament poate avea efecte adverse precum greaţă, insomnie, depresie, vise anormale şi tendinţe de suicid. FOTO: wallstreetotc.com
Conform porspectului, acest medicament poate avea efecte adverse precum greaţă, insomnie, depresie, vise anormale şi tendinţe de suicid. FOTO: wallstreetotc.com

Persoanele care doresc să se lase de fumat ar trebui să citească prospectul medicamentelor cu atenţie, deoarece unul dintre cele mai vândute medicamente anti-fumat din Marea Britanie, care se găseşte şi în cadrul Programului Naţional Stop Fumat, prezintă reacţii adverse severe.

Medicamentul poartă denumirea de Chantix şi acţionează prin diminuarea dorinţei de a fuma şi prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism. Deşi majoritatea fumătorilor care au încercat acest medicament s-au lăsat de fumat, există şi cazuri mai puţin fericite în care efectele secundare au făcut victime.

Printre efectele adverse ale medicamentului, conform prospectului, se numără: greaţa, cefaleea, insomnia, somnolenţa, coşmarurile, halucinaţiile, ameţelile, oboseala, depresia şi gândurile sinucigaşe.

În afara acestor efecte secundare, medicamentul mai poate cauza schimbări de comportament, ostilitate şi agitaţie, mai ales dacă cel care a recurs la acest tratament are în trecutul său boli mintale.


Conform statisticilor, între anii 2006 – când Chantix a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration) - şi 2009,  au fost raportate 98 de cazuri de suicid şi 188 de tentative în acest sens la persoane care folosiseră acest medicament.

Curt Furberg, profesor american de ştiinte în domeniul sănătăţii publice, a declarat pentru Daily Mail, făcând referire la folosirea medicamentului Chantix, că „riscurile depăşesc cu mult beneficiile“.

Admistratarea Chantix în scopul renunţării la fumat a mai fost asociată în trecut şi cu atacuri de cord, atacuri cerebrale, violenţă neprovocată şi pierderi de memorie.

Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor pentru sănătate din Marea Britanie (MHRA) a declarat că toate medicamentele au efecte secundare şi că asocierea unui astfel de efect cu un anume medicament nu presupune şi că acel medicament a fost cauza reacţiei.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al agenţiei a completat:

„MHRA, împreună cu alte state membre UE şi Agenţia Europeană a Medicamentelor, vor lua în considerare foarte aceste semnalări pentru a stabili dacă este necesară o informare mai detaliată a celor care profesează în domeniu dar şi a pacienţilor cu privire la utilizarea varenicline (n. red. substanţa activă din Chantix)”.

Compania producătoare a medicamentului susţine că prospectul aflat în cutii atenţionează pacienţii cu privire la faptul că unele persoane cărora li s-a administrat medicamenul au suferit de depresie şi chiar au încercat să se sinucidă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite