Trufandalele toamnei, „armele“ care te scapă de viroze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogăţia de fructe şi de legume de toamnă întăreşte imunitatea
Bogăţia de fructe şi de legume de toamnă întăreşte imunitatea

Bacterii, virusuri, toate vor da năvală peste noi în sezonul răcelilor şi gripei care bate la uşă. Vestea bună e că acum este momentul în care ne putem blinda organismul în faţa infecţiilor. Ne ajută bunătăţile care se găsesc din bleşug în pieţe. Iar în cazul în care virozele ne vor lua la ţintă, putem scăpa de ele şi cu ajutorul medicamentelor din plante şi al remediilor homeopatice.

„Pune o haină pe tine dacă vrei să nu răceşti!“. De câte ori nu ne-am auzit mamele atenţionându-ne, mai ales la început de toamnă când se apropie vertiginos sezonul gripei şi al răcelilor? Este aceasta soluţia prin care ne putem apăra de virusuri? Şi, mai ales, de câte ori este „normal“ să răcim într-un an?

„Nu poate fi vorba de un număr de răceli permise pe an. Nici una! Acesta este numărul corect!“, este categorică dr. Larisa Ionescu Călineşti, medic primar medicină internă şi apifitoterapie la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă „Prof.dr. Florin Brătilă“ din Bucureşti. Ne-am obişnuit, din păcate, cu virozele de toamnă şi de primăvară, luate din metrou sau de la şcoală, dar nu este normal, adaugă medicul.

„Nu există un număr prestabilit de răceli permise, depinde de vârstă, de starea de sănătate, de afecţiunile asociate“, nuanţează dr. Ruxandra Constantina, medic de familie. „O bună stare de imunitate înseamnă că, chiar dacă facem infecţii respiratorii, ele trec în câteva zile fără complicaţii, au o simptomatologie moderată, iar starea generală este bună“, completează dr. Constantina.

Sistemul imunitar constituie o interfaţă între noi şi exterior, un scut protector în faţa infecţiilor de tot felul. „El ne permite să convieţuim cu miliarde de virusuri şi bacterii fără să ne îmbolnăvim, chiar dacă acestea sunt agenţi patogeni care determină diferite boli: răceli, guturai, bronşite etc“, explică dr. Larisa Ionescu Călineşti.  Cu condiţia ca acest system să fie integru, atât ca structură cât şi ca funcţionalitate.

Atunci când suntem obosiţi, deprimaţi, când apar uşor herpesul, verucile (negii), candidozele, când orice strănut e urmat de guturai este semn că sistemul nostru imunitar este slăbit.

Este binecunoscut faptul că prima condiţie a unui sistem imunitar bun este echilibrul psihic, mai spune dr. Ionescu Călineşti. „Depresia, anxietatea se corelează cu un risc crescut de îmbolnăviri intercurente. Din acest punct de vedere, apifitoterapia are avantajul că acţionează holistic, atât asupra centrilor nervoşi, cât şi asupra organelor şi celulelor implicate în procesul imun. Fitoterapia echilibrează atât psihic cât şi fizic un organism stresat, care nu mai reuşeşte să-şi folosească eficient sistemul imunitar“.

Ce plante cresc rezistenţa organismului la infecţii

Plantele şi extractele care cresc imunitatea şi, implicit, rezistenţa organismului în faţa infecţiilor nu sunt puţine„ Aşa numitele plante adaptogene sunt folosite de milenii în medicinile tradiţionale din întreaga lume.Ginsengul chinezesc în Extremul-Orient, ginsengul siberian în Asia Centrală, ashwagandha în India, yucca în America de Sud  şi multe alte plante au proprietatea de a creşte rezistenţa organismului la infecţii în general, la viroze respiratorii mai ales“, explică medicul apifitoterapeut. 

Exemple de plante de pe meleagurile noastre sunt cătina, măceşele, lemnul dulce, busuiocul şi cimbrişorul. „Pentru diabetici este foarte importantă păstrarea echilibrului glicemic prin regim şi prin plante care scad nivelul glicemiei,, respectiv frunze de dud, teci de fasole, castravete amar. De asemenea, sunt necesare remedii de reducerea glicemiei, stimulează imunitatea: seminţele de schinduf, coriandrul, scorţişoara“.

Dintre produsele stupului, propolisul este celebru atât în prevenirea, cât şi în tratamentul infecţiilor respiratorii. Lăptişorul de matcă este un bun echilibrator neurohormonal recomandat în cure la intrarea în sezonul rece, în asociere cu plante ca echinacea, mai spune dr. Ionescu Călineşti.

Chimenul negru este un imunomodulator care creşte rezistenţa organismului în faţa infecţiilor bacteriene sau virale. „Se administrează sub formă de ulei, 3-5 picături pe zi sau sub formă de capsule, în cure de 15-30 de zile“, explică dr. Ruxandra Constantina.

Cantitatea de vitamina C poate fi suplimentată prin consumul de citrice, de sirop presat la rece de cătină, afine, măceşe sau prin comprimate care conţin vitamina C naturală.

Răcelile comune pot fi tratate cu succes numai fitoterapeutic, este de părere dr. Ionescu Călineşti, dar la copiii mici şi la bolnavii cronici, la care o simplă viroză se poate complica cu suprainfecţie bacteriană, este nevoie de o vizită la medicul de familie pentru a stabili conduita terapeutică.  

Legume puţin preparate termic

Alimentaţia joacă un rol esenţial în creşterea şi păstrarea imunităţii, astfel că atât bolnavii cronici, cât şi persoanele care-şi doresc să treacă fără probleme majore peste sezonul virozelor ar trebui să profite din plin de bogăţia de fructe şi legume din piaţă.

„În primul rând, trebuie adoptată o alimentaţie cât mai naturală, cu legume şi fructe proaspete de toamnă“, explică dr. Ruxandra Constantina.

Ce ar trebui să mâncăm?  Merele, perele, prunele sunt bogate în vitamine şi minerale şi au efecte de stimulare a imunităţii nespecifice a organismului. În plus, sunt tonice pentru sistemul nervos. „Măceşele sunt fructe foarte bogate în vitamina C şi flavonoide, substanţe care cresc puterea de apărare a organismului şi sunt, totodată, o sursă de antioxidanţi“.

Strugurii, la rândul lor, conţin vitamine – A, C, grupul B - şi minerale – calciu, magneziu, potasiu - şi antioxidanţi cu efecte detoxifiante, alcalinizante şi tonice pentru sistemul nervos.

Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine şi minerale, castanele stimulează pofta de mâncare, combat astenia fizică şi psihică. „Fructele se consumă prospăt coapte, fierte, sub formă de piure şi în diverse combinaţii“.

Recomandarea medicului este de a consuma cât mai multe legume – spanac, conopidă, vinete, ţelină, dovleac, varză -  în stare proaspătă şi mai puţin preparate termic pentru ca acestea să-şi păstreze calităţile nutritive. „De asemenea, este bine să asezonăm orice fel de mâncare cu condimente aromatice de tipul cimbrului, busuiocului, eucaliptului, ghimbirului, feniculului, mentei, rozmarinului, care conţin substanţe cu rol antiseptic, revigorant, stimulator“.

Cum ne ajută homeopatia în tratamentul bolilor infecţioase

Pentru persoanele cu imunitatea slabă, o soluţie blândă de întărire a rezistenţei organismului în faţa infecţiilor poate fi administrarea remediilor homeopatice. Trebuie să fie deschise însă la o altă abordare terapeutică, întrucât homeopatia merge pe principiul că nu există boli, ci bolnavi, iar diagnosticul este pus individual. În consecinţă pot fi doi bolnavi cu acelaşi diagnostic, însă cu tratamente diferite. „Diagnosticul în homeopatie nu înseamnă găsirea numelui bolii, ci identificarea remediului“, explică dr. Silvia Nedelcu, medic homeopat, lector de cursuri postuniversitare.  

Ca şi în medicina alopată, şi în homeopatie există metoda vaccinării prin care se stimulează sistemul imunitar la fel de efficient ca şi în medicina obişnuită. În plus, vaccinurile homeopatice nu au reacţii adverse. De obicei, acestea sunt sub forma unor granule care trebuie ţinute sub limbă până se topesc şi se administrează în anumite moment ale zilei. Vaccinul antigripal homeopat se prepară anual plecând de la cel alopat specific pentru epidemia anunţată de OMS, folosind o tehnică specifică de preparare. „Termenul de vaccin antigripal nu este corect dacă ne referim la remediul homeopat obţinut prin diluare şi dinamizare din vaccinul alopat. Eu nu le prescriu în scop profilactic, deci nu ca vaccinuri, ele fiind utile în cazul tratamentelor efectelor adverse, al complicaţiilor care apar după folosirea vaccinului alopat respectiv“, este de părere dr. Nedelcu.

Alţi medici însă îl administrează în prize repetate două-trei săptămâni în perioada cu risc de epidemie. Ceea ce trebuie reţinut însă este că remediile homeopatice trebuie luate doar la indicaţia medicului homeopat.

Împotriva gripei mai există şi alte remedii homeopatice care conţin extracte vegetale, minerale sau animale. „Individualizarea este unul dintre principiile fundamentale ale homeopatiei, medicul stabileşte posologia pentru fiecare caz în parte“, punctează dr. Nedelcu.

 „Dacă, de exemplu, avem trei pacienţi diagnosticaţi cu ulcer duodenal, din perspectivă homeopată ar putea fi un caz de Phosphorus, un caz de Arsenicum album şi un caz de Kali bichromicum“, explică medicul. „Şi, la fel, să spunem, dacă sunt doi copii cu varicelă (diagnostic alopat), din punct de vedere homeopat pot fi: un copil Pulsatilla şi unul Rhus toxicodendron“.

Cum decurge prima consultaţie

Procesul în urma căruia se pune diagnosticul în homeopatie, mai spune medicul, poate fi foarte laborios şi complex, iar tehnicile de anamneză cu care începe orice diagnosticare diferă foarte mult de medicina obişnuită.

Prima consultaţie la medicul homeopat durează, în medie, o oră. „În afara elementelor obişnuite oricărei consultaţii medicale care sunt cunoscute de toată lumea, medicul va dori să afle toate amănuntele despre suferinţa pacientului: când a debutat, în ce context, ce se întâmpla în viaţa lui în acea perioadă, dacă afectează o anumită zonă a corpului, descrierea - de exemplu o durere poate fi ascuţită, surdă, pulsatilă, arzătoare - dacă iradiază, dacă este precedată sau însoţită sau urmată de alte complexe simptomatice - de exemplu, un astm bronşic care a apărut după tratamentul dermatologic al unei eczeme, o durere lombară care alternează cu acutizarea unei suferinţe hemoroidale sau vertij care apare întotdeauna după ce pacientul se enervează“, detaliază medicul.

Detaliile legate de confortul termic personal, de somn (dacă pacientul are o poziţie preferată, transpiră, se dezveleşte, vorbeşte, scrâşneşte dinţii, sforăie, dacă îşi aminteşte visele,cum sunt acestea sunt şi ele importante în prescrierea remediului care va restabili starea de sănătate a pacientului. Tiparul comportamental, felul în care pacientul e influenţat de factorii sociali, relaţiile cu familia şi munca sunt şi ele subiecte abordate în discuţia cu medicul. Acesta va dori să ştie şi detalii despre starea de energie a pacientului, despre unele aspecte fiziologice - în cazul femeilor ciclul menstrual, sarcina, alăptarea - tabloul simtomatic permiţând medicului găsirea celui mai bun tratament.

Homeopatia este foarte eficientă, dar în cazul bolilor cronice, vechi, acţionează treptat, uneori lent. De aceea, de cele mai multe ori, este nevoie de cel puţin încă o consultaţie, conchide dr. Nedelcu. Această a doua consultaţie are în vedere evaluarea răspunsului pacientului la tratamentul homeopatic.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite