Tratamente naturiste cu mei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meiul este un aliment foarte preţuit în domeniul medicinei naturiste pentru că este o sursă bogată de vitamine, minerale şi fibre, esenţiale într-un regim alimentar echilibrat. De asemenea, meiul este o cereală recomandată în special persoanelor care suferă de boala celiacă, deoarece nu conţine gluten, nu provoacă inflamaţie în organism şi nu este alergen.

Potrivit arheologilor, meiul a fost cultivat în urmă cu mai bine de 10.000 de ani în Asia de Est, iar în zilele noastre terciul de mei este un fel de mâncare tradiţională în Rusia şi China iar pâinea din făină de mei din magazinele bio este un aliment la mare căutare de către persoanele cu intoleranţă la gluten. 

Tratamente naturiste cu mei: beneficii

Meiul se aseamănă foarte mult cu grâul, singura diferenţă constând în faptul că meiul nu conţine gluten, o proteină greu digerabilă care cauzează multe probleme, cum ar fi balonarea, diareea, flatulenţa şi durerile abdominale. 

În schimb, meiul deţine proteine de bună calitate şi este recomandat inclusiv persoanelor vegetariene, care au exclus carnea din regimul alimentar. 
   
 

Meiul este indicat şi ca tratament naturist în combaterea constipaţiei, datorită nivelului crescut de fibre din compoziţie, acţionând ca un prebiotic şi reglând în acelaşi timp microflora intestinală.

“Datorită concentraţiei ridicate de fibre şi enzime, precum şi a absenţei glutenului, meiul reglează tranzitul intestinal şi combate balonarea, colicile, constipaţia şi hiperaciditatea gastrică”, spune Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, cu competenţă în  apifitoterapie şi gemoterapie în cadrul Centrului de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT.

Consumul de mei este recomandat atât în alimentaţia adulţilor, cât şi a copiilor, favorizând la aceştia o dezvoltare armonioasă. Meiul este o sursă de carbohidraţi buni şi are un index glicemic scăzut, fiind recomandat persoanelor care vor să slăbească, dar şi celor care suferă de diabet, având capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge.

“Meiul ajută la menţinerea sănătăţii inimii şi vaselor sanguine (normalizează tensiunea arterială şi valorile colesterolului sanguin), previne apariţia aterosclerozei, diminuează frecvenţa migrenelor şi reduce riscul apariţiei diabetului zaharat tip 2 şi a obezităţii”, adaugă Dr. Ruxandra Constantina.

Mei – valoare nutriţională

O porţie de mei gătit (aproximativ 170 de grame) conţine: 57 gr carbohidraţi, 2.4 gr grăsimi, 0 colesterol, 0.4 grăsimi saturate, 5 mg sodiu, 0.4 gr grăsimi mononesaturate, 0.3 mg tiamină, 1.2 gr grăsimi polinesaturate, 3.2 mg niacină, 3.1 gr fibre, 106 mg magneziu, 8 gr proteine şi 2.2 mg zinc. 


Aşadar, meiul este o sursă excelentă de vitamine (vitamina A, B2, B5, PP), minerale (fier, magneziu, zinc, potasiu, siliciu), proteine, antioxidanţi şi enzime.

“Gratie acestei compoziţii deosebite, care îi conferă proprietăţi vitaminizante, energizante, antianemice, meiul are efecte benefice în cazul persoanelor aflate în convalescenţă după boli, celor care se confruntă cu o stare de astenie fizică şi psihică, cu tendinţe depresive. Totodată, meiul ajută la menţinerea sănătăţii dinţilor, părului şi a oaselor datorită magneziului, zincului şi a siliciului din compoziţie”, completează Dr. Ruxandra Constantina.

Tratamente naturiste cu mei: contraindicaţii

Trebuie avut în vedere însă că meiul este un aliment goitrogenic contraindicat persoanelor cu tendinţă spre hipotiroidism, afecţiune care se manifestă prin dificultatea de a pierde în greutate, căderea părului, oboseală, mâini şi picioare reci. Alte legume crucifere care conţin goitrină - un hormon care interferează cu sinteza hormonilor tiroidieni - sunt broccoli, varza, conopida sau varza de Bruxelles.

Efectele negative ale consumului acestor alimente nu au fost însă demonstrate ştiinţific decât în cazul persoanelor care sufereau de o carenţă de iod. Altfel spus, consumul de legume crucifere, în combinaţie cu dozele adecvate de iod, nu are efecte negative, condiţia de bază fiind moderaţia. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite