Revoluție în stomatologie. Regenerarea dinților ar putea fi posibilă până în 2030. Au început testele pe oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginați-vă o lume în care pierderea dinților nu mai reprezintă o problemă permanentă. Un medicament revoluționar, după ani de studii promițătoare efectuate pe șoareci și dihori, ar putea transforma această viziune în realitate până în 2030.

radiografie dentară digitală
Un medicament revoluționar capabil să regenereze dinții e în faza de teste pe oameni Pixabay

Cercetătorii japonezi sunt pe cale să revoluționeze stomatologia. Cu rezultate încurajatoare în studiile pe animale, aceștia vor începe testarea unui medicament inovator capabil să regenereze dinții adulților. Prin blocarea unei proteine specifice, speră să stimuleze creșterea de noi dinți, oferind astfel o soluție potențială pentru milioanele de persoane afectate de pierderea dinților.

Regenerarea dinților, în aproximativ șase ani

Dr. Niyati Arora, expert în domeniul stomatologic, a explicat că cercetarea se concentrează pe o genă-cheie, USAG-1, care controlează numărul de dinți formați și inhibă dezvoltarea acestora. Utilizarea unui anticorp anti-USAG-1 ar putea fi un pas semnificativ spre regenerarea dentară.

Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie la Institutul de Cercetare Medicală Kitano din Osaka, lucrează la această idee încă din timpul studenției și este convins că regenerarea dinților va deveni realitate. El speră ca medicina regenerativă dentară să devină o opțiune viabilă, alături de proteze și implanturi.

Echipa lui Takahashi a dezvoltat medicamentul care blochează proteina USAG-1, permițând șoarecilor să-și regenereze dinții. În 2021, cercetătorii de la Universitatea din Kyoto au descoperit anticorpul care inhibă această proteină, deschizând calea pentru regenerarea dinților la oameni.

Un articol din Regenerative Therapy sublinia lipsa tratamentelor pentru regenerarea dinților și menționa acest tratament ca o potențială descoperire importantă în tratarea anomaliilor dentare.

Acum, oamenii de știință au anunțat că au avansat în dezvoltarea medicamentului experimental pentru regenerarea dinților. Se estimează că, cu ajutorul acestuia, oamenii ar putea să-și regenereze dinții în aproximativ șase ani.

Primele studii clinice pe oameni

Studiile pe oameni vor începe la Universitatea din Kyoto și Spitalul Kitano, implicând bărbați între 30 și 64 de ani care au pierdut cel puțin un dinte. Testul va dura 11 luni, iar dacă va avea succes, cercetătorii plănuiesc extinderea studiilor la copii între 2 și 7 ani cu lipsa a cel puțin patru dinți.

Medicamentul va fi administrat intravenos, iar până acum, nu au fost raportate efecte secundare în studiile pe animale. Takahashi speră ca tratamentul să fie disponibil nu doar pentru cei cu deficiențe congenitale, ci pentru toți cei care au pierdut dinți, oferind o soluție non-invazivă și eficientă.

„Acest tratament ar putea îmbunătăți calitatea vieții multor oameni și ar reduce costurile pe termen lung asociate cu tratamentele dentare”, a menționat și dr. Arora.

Această descoperire ar putea impulsiona și alte inovații în domeniul medicinei regenerative și al cercetărilor cu celule stem, iar medicamentul ar putea deveni disponibil pentru toate formele de pierdere a dinților până în 2030.

Dacă totul decurge conform planului, ar putea transforma îngrijirea dentară, oferind o soluție mult așteptată celor care își doresc să-și recupereze zâmbetul.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite