Plante şi alimente care îi fac bine tiroidei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când tiroida suferă, o putem ajuta consumând alimentele şi plantele potrivite, spun specialiştii FOTO Shutterstock
Când tiroida suferă, o putem ajuta consumând alimentele şi plantele potrivite, spun specialiştii FOTO Shutterstock

Deşi nu există date foarte clare privind numărul românilor cu afecţiuni ale tiroidei, specialiştii estimează că aceştia sunt de ordinul sutelor de mii. Unele plante şi alimente participă la activarea tiroidei, altele la frânarea activităţii ei.


Glanda în formă de fluture situată la nivelul gâtului ne controlează o sumedenie dintre aspectele vieţii, de la temperatura corpului şi funcţionarea unor organe şi sisteme, până la starea de spirit şi apetitul sexual. Aşadar, foarte multe dintre problemele de sănătate sau de tonus psihic pot fi puse pe seama disfuncţiilor tiroidiene. Iar femeile de peste 35 de ani au cele mai mari riscuri de a suferi de astfel de tulburări – 30%, potrivit statisticilor.

„Afecţiunile tiroidei trebuie tratate cu o deosebită atenţie. De aceea, prima vizită trebuie efectuată la medicul endocrinolog, care va stabili dacă e vorba de o guşă cu hipotiroidie sau de hipertiroidie şi va indica tratamentul adecvat. În paralel cu acest tratament, poate fi benefică terapia cu plante, în administrare externă sau internă“, subliniază medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Medas din Capitală.

Cum „temperezi“ tiroida suprasolicitată

Irascibilitatea aparent inexplicabilă, insomnia, accelerarea bătăilor inimii, tulburările digestive, slăbirea fără motiv, slăbiciunea musculară, părul din ce în ce mai sensibil, precum şi aşa-numitele bufeuri şi libidoul scăzut – toate sunt manifestări care pot anunţa instalarea hipertiroidiei.

gulii

Mai ales în perioadele stresante, care pot agrava problemele asociate hipertiroidiei, specialiştii ne recomandă să consumăm varză şi crucifere, în general (broccoli, varză de Bruxelles etc.). De asemenea, porumbul are capacitatea de a pune frână activităţii tiroidei.

„În caz de hipertiroidie, se ia câte o linguriţă de ulei de porumb presat la rece, de două ori pe zi“, recomandă dr. Ruxandra Constantina.

Napii turceşti, guliile, cartofii dulci şi hreanul au, de asemenea, capacitatea de a „calma“ tiroida, la fel ca şi ceapa, care are, de asemenea, efectul de scădere a glicemiei.

Când tiroida e obosită...

... şi tu te simţi obosit, oricât de mult ai dormi. În plus, iei în greutate, chiar dacă nu mănânci mai mult decât de obicei, îţi cade părul, ţi-e frig mai tot timpul, ai tulburări de memorie. Acestea sunt semne ale hipotiroidiei – glanda tiroidă secretă prea puţini hormoni tiroidieni.

În cazul acesta, este recomandat, în primul rând să consulţi medicul şi să eviţi sau să limitezi aportul de plante şi alimente de mai sus: varza, cartofii dulci, porumbul etc.

image

În schimb, poţi să consumi usturoi, care energizează tiroida. Algele brune, ovăzul şi salvia sunt, de asemenea, extrem de utile pentru activarea tiroidei. Totuşi, atât ovăzul, cât şi salvia trebuie administrate numai la recomandarea medicului, fiindcă au, de asemenea, efect de stimulare estrogenică.

„Pentru hipo­tiroidie, este recomandată infuzia de creţişoară şi de coada-calului. Se beau două ceşti pe zi, dimineaţa şi seara, cu o jumătate de oră înainte de masă, pentru cel puţin o lună“, potrivit medicului Ruxandra Constantina.

Tiroida suferă modificări la schimbările de anotimp. Aşadar, primăvara este mai obosită decât de obicei şi are nevoie mai mare de ajutor, spun specialiştii. Coacăzele şi preparatele pe bază de maca sunt de ajutor pentru echilibrarea micii glande în această perioadă.

Fructele de mare, care sunt bogate în iod, materia primă a tiroidei, pot constitui un medicament natural pentru glanda tiroidă, atâta vreme cât organismul nu este supraîncărcat cu iod. „Tratamentele naturiste se vor urma în paralel cu medicaţia alopată, care nu trebuie întreruptă în caz de ameliorare a simptomatologiei“, atrage atenţia medicul Ruxandra Constantina. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite