O pilulă care produce sentimente de empatie, testată de cercetători. Aceasta ar putea ajuta la tratarea dependenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de cercetători dezvoltă o pilulă care poate induce în mod artificial sentimente de compasiune. Medicamentul modifică echilibrului neurochimic din cortexul prefrontal din creier, responsabil pentru personalitate, comportament social şi procesul de luare a deciziilor.

Oamenii de ştiinţă spun că noul medicament ar putea fi folosit în viitor pentru tratarea unor boli mintale, precum schizofrenia şi dependenţa, notează Mediafax.

„Cercetarea noastră arată cum studierea unor întrebări de bază despre natura umană poate, în mod practic, să furnizeze informaţii importante privind diagnosticarea şi tratarea disfuncţionalităţilor sociale“, a declarat Ming Hsu, cercetător la Universitatea California, Berkeley.

Studiul a fost efectuat administrând participanţilor, în două rânduri, o pilulă conţinând fie un placebo, fie o substanţă numită „tolcapone“, medicament ce prelungeşte efectele dopaminei.

Dopamina este un hormon asociat cu procesul de obţinere a motivaţiei şi cel al recompenselor şi influenţează activitatea cortexului prefrontal.
Voluntarii implicaţi în studiu au participat apoi la un joc simplu în care li se cerea să împartă o sumă de bani între ei şi o altă persoană necunoscută.

Potrviti sursei citate, participanţii care au primit tolcapone au împărţit banii într-un mod mult mai corect cu străinul, comparativ cu cei care primiseră doar un placebo.

În mod normal, corectitudinea este o caracteristică constantă, parte a personalităţii individului. Studiul nostru nu respinge această noţiune, dar arată cum această trăsătură poate fi afectată în mod sistematic prin manipularea unor legături neurochimice specifice din creier “, a precizat Ming Hsu.

În total, au fost implicaţi 35 de subiecţi, dintre care 18 femei, iar participanţii şi membrii echipei de cercetare nu ştiau care pilule conţineau medicamentul şi care conţineau un placebo.

Modelele de calcul folosite de Hsu şi colegii săi au arătat că sub influenţa medicamentului, participanţii la studiu au devenit mult mai sensibili şi mai puţin toleranţi când a fost vorba despre inechitate socială.

Luând în calcul studii anterioare care au arătat că inechitatea de ordin economic este analizată de cortexul prefrontal, o regiune cheie a creierului influenţată de dopamină, noul studiu i-a adus pe cercetători mai aproape de înţelegerea modului în care comportamentele sociale precum corectitudinea sunt iniţiate în creier.

Am făcut un pas important în ce priveşte învăţarea modului în care aversiunea noastră faţă de inechitate este influenţată de chimia cerebrală“, a declarat autorul principal al studiului, Ignacio Sáez, cercetător la Haas School of Business.

El a adăugat că studiile efectuate în ultimele decenii au adus informaţii despre circuitele neuronale care guvernează modul în care ne comportăm din punct de vedere social.

„Ceea ce arătăm aici este existenţa unui «declanşator» cerebral pe care îl putem influenţa“, a punctat Sáez.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite