Mit şi adevăr despre curele de detoxifiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curele de detoxifiere, o modă veche în statele vestice, a ajuns de ceva timp şi în România, unde s-a dezvoltat o adevărată industrie care promite să ne cureţe de toxinele periculoase pe care le acumulăm şi corp şi care ne pot grăbi îmbolnăvirea. Am discutat, la Adevărul Live, dacă avem sau nu nevoie de astfel de cure şi ce riscăm dacă aplicăm după ureche „tratamente“ de acest tip.

Există astăzi pe marea piaţă a produselor pentru sănătate din România o sumedenie de „cure de detoxifiere“, „curăţitori“ ai organismului pe interior, amestecuri de plante şi de substanţe care detoxifică ficatul, colonul, plămânii, pielea. Cu alte cuvine, s-a dezvoltat o industrie în toată regula în jurul acestui cuvânt: „detoxifiere“. Mai ales după Sărbători, când am făcut ceva excese alimentare şi de alte tipuri, suntem tot mai preocupaţi să ne „curăţăm“, de multe ori cheltuind bani grei de astfel de cure.

Cum putem să discernem care este limita între adevăr şi exagerare privind curele de detoxifiere şi beneficiile acestora? Ce înseamnă cure de detoxifiere? Care sunt beneficiile reale? La ce riscuri ne expunem dacă urmăm cure de pe internet fără recomandarea unui specialist? Cât de bune sunt sucurile de fructe şi legume pentru menţinerea sănătăţii şi pentru scăderea în greutate?

La toate aceste întrebări răspund Roxana Panţuroiu, Ana Radu, absolvente ale şcolii de nutriţie Institute of Integrative Nutrition din SUA şi fondatoare Juiceit, şi, prin Skype, medicul nutriţionist Corina Zugravu. 

Detoxifierea nu trebuie confundată cu dezintoxicarea

Toxinele acumulate în organism sunt un rezultat al medicamentelor pe care le luăm, al aerului poluat pe care îl respirăm şi al stilului de viaţă dezordonat. 

Chiar dacă corpul uman are un mecanism natural de detoxifere, el are nevoie de un sprijin suplimentar, iar sucurile sunt cel mai uşor de asimilat (în maximum 15 minute sunt absorbite în sânge), fiind şi surse importante de vitamine, minerale şi antioxidanţi, spune Roxana Panţuroiu.

Ce se întâmplă cu organismul când ţinem o cură de detoxifiere?

O cură de detoxifiere cu sucuri naturale ajută în primul rând la echilibrarea pH-ului din corp, care este afectat de consumul frecvent de alimente acide precum carnea, dulciurile, lactatele, produsele de patiserie etc. 

Atunci când pH-ul este acid apar diverse probleme, cum ar fi diabetul, imunitatea scăzută, tulburările digestive, constipaţia, acumularea de kilograme. Ingrediente precum spanacul, ţelina, păstârnacul, pătrunjel, kale conţin vitamine care contribuie la alcalinizarea organismului şi la un echilibru interior, spune Ana Radu.

Efectele benefice ale curei de detoxifiere

Primul semn că o cură de detoxifiere funcţionează este recăpătarea energiei. Apoi, mintea este mai clară, pielea arată mai bine, este mai bine hidratată iar cearcănele şi celulita sunt estompate în mod natural, somnul este mai odihnitor iar efectul se resimte şi asupra siluetei, multe femei declarând că se simt mult mai uşoare în urma unei diete de detoxifiere. Un alt efect extrem de benefic al curei de detoxifiere cu sucuri naturale este diminuarea poftei de dulciuri, cu care mulţi dintre noi ne confruntăm.

Sucurile au efect diuretic şi astfel contribuie la eliminarea apei în exces din ţesuturi.

Contraindicaţii la cura de detoxifiere cu sucuri naturale: nu este recomandată persoanelor cu alergii alimentare conţinute în sucuri, celor care suferă de gastrită, diabet, femeilşor însărcinate şi celor care alăptează.

Putem să ne detoxifiem dacă bem mai multă apă?

Apa are, desigur, relativ acelaşi efect detoxifiant precum sucurile, însă aceasta nu furnizează toate vitaminele de care organismul are nevoie, mai ales dacă ne înfometăm sau reducem drastic aportul caloric. Aşadar, o perioadă de "post detoxifiant" cu apă nu este recomandată pentru că ne privează de numeroşi nutrienţi iar rezultatele vor fi lipsa de energie, spre deosebire de cura cu sucuri, care poate fi ţinută de oricine, inclusiv de către persoanele ocupate, care stau foarte mult timp la birou sau care sunt foarte active, având în vedere compoziţia sucurilor, ce poate ajunge la 1.000-1.200 de calorii zilnic, afirmă Ana Radu.

Cura cu sucuri nu trebuie ţinută mai mult de 5 zile consecutive şi nu din prima. În primă fază, este recomandată o cură cu sucuri naturale de doar 3 zile. 

Sucurile conţin, pe lângă vitamine, proteine, fibre, lipide şi minerale importante, ca urmare a ingredientelor adăugate (lapte de migdale, caju, nuci, seminţe, spanac).

De ce sucuri presate la rece şi nu smoothie-uri?

DIferenţa majoră dintre sucurile naturale presate la rece şi smoothie-uri constă, bineînţeles, în modul de preparare. Smoothe-urile sunt realizate în blendere unde temperatura devine destul de ridicată din cauza vitezei crescute iar astfel ingredientele se oxidează mai uşor.

În schimb, fructele şi legumele presate la rece îşi păstrează de 5 ori mai mult vitaminele şi mineralele decât cele centrifugate. 

Atenţie la cura de detoxifiere cu apă şi lămâie

Cine are probleme cu stomacul trebuie să evite consumul de suc de lămâie pe termen lung deoarece există riscul de gastrită. Un alt pericol îl constituie sucul de struguri, fructe care conţin foarte mult zahăr şi care pot creşte riscul de prediabet şi crize de glicemie, spune Dr. Corina Zugravu. 
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite