Microundele distrug vitaminele din mâncare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu folosi aparatul  cu microunde pentru  a încălzi mâncăruri  cu legume
Nu folosi aparatul cu microunde pentru a încălzi mâncăruri cu legume

Este un aparat util pentru dezgheţat produsele alimentare şi, în general, pentru preparare rapidă. Însă nutriţioniştii recomandă folosirea cuptorului cu microunde rar, doar pentru încălzit lichidele.

Este apreciat pentru că salvează timp preţios atunci când încălzim cafeaua, laptele ori ceaiul şi atunci când dezgheţăm produsele congelate.  Dincolo de aceste utilizări în bucătărie, cuptorul cu microunde ar trebui desfiinţat, spun nutriţioniştii.

Acest cuptor nu încălzeşte cu infraroşii, ci cu radiaţie calorică şi prin agitarea moleculelor de apă. Detalii tehnice care nu înseamnă decât un singur lucru: microundele distrug structura nutrienţilor din alimente! „Fiecare nutrient conţine apă de care este legat chimic, adică o moleculă de glucoză are adiţionată o moleculă de apă, de exemplu. Dacă am scos apa din glucoză, glucoza nu mai e glucoză. Acelaşi lucru pentru aminoacizii din proteine. Dacă le-am scos apa, nu mai sunt aminoacizi", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Corpul nu recunoaşte preparatele actuale

Profesorul mai avansează o teorie: microundele transformă toţi nutrienţii, iar enzimele care depind de genomul nostru nu mai ştiu să prelucreze acele substanţe.

„Ceea ce rezultă în urma preparării la microunde  nu mai seamănă cu acele substanţe pe care le mănâncă omul de mii de ani. O să vă dau un exemplu care poate părea ireal, dar este cât se poate de apropiat de adevăr: în loc să consumaţi un peşte preparat la cuptorul cu microunde, consumaţi o râmă", afirmă profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Consumată în mod frecvent, mâncarea preparată în cuptorul în microunde ar putea duce la apariţia unor boli carenţiale, de minerale şi de vitamine.

Se modifică gustul şi mirosul

Un alt dezavantaj al utilizării microundelor este faptul că modifică gustul produselor alimentare. Cafeaua nu mai are aceeaşi aromă, pulpa de pui nu mai este aşa de suculentă precum cea preparată în cuptorul clasic. Pulpa de pui va fi uscată, nerumenită, fără aromă, miros şi savoarea binecunoscute. Din această cauză, persoanele care folosesc cuptorul cu microunde simt nevoia să apeleze la mâncăruri semipreparate speciale pentru cuptor. Mai gustoase, acestea sunt însă îmbogăţite cu sare, coloranţi şi cu aditivi alimentari.

Risc de explozie

Când achiziţionaţi un cuptor cu microunde, sunteţi sfătuiţi să citiţi instrucţiunile de folosire. Pe majoritatea pliantelor scrie că ouăle proaspete sau ouăle fierte în coajă nu trebuie încălzite la cuptorul cu microunde, deoarece pot exploda, chiar şi după ce încălzirea lor s-a terminat. Oul conţine apă, care se încălzeşte prin frecarea moleculelor până când se formează aburi. Aceştia nu au loc de evacuare şi se acumulează până ce explodează. „Când fierbem oul în apă, căldura intră de la exterior la interior şi mai întâi coagulează albuşul, deci nu mai are cum să bubuie", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care recomandă metodele clasice de preparare a alimentelor.

Dacă alegeţi, totuşi, să preparaţi oul la cuptorul cu microunde, „soluţia este să se scoată oul din coajă şi să fie pus pe o farfurie din ceramică sau din plastic. Acelaşi risc de explozie este şi la vinete, la care se poate înţepa uşor coaja", explică specialistul în nutriţie şi în igienă alimentară Corina Zugravu.

"Ceea ce rezultă în urma preparării la microunde nu mai seamănă cu acele substanţe pe care le mănâncă omul de mii de ani."
Gheorghe Mencinicopschi director Institut de Cercetări Alimentare din Bucureşti

Strănepotul radarului folosit în al Doilea Război Mondial

În cartea „Noua ordine alimentară - Şi noi ce mai mâncăm?", profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune: „Cuptorul cu microunde este «strănepotul» radarului! Da, al radarului". Dar cum s-a ajuns de la un radar de armată folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la un cuptor de încălzit mâncarea? Unul dintre cercetătorii care lucrau la radar avea o ciocolată în buzunar, care s-a topit în prezenţa microundelor emise de radar. Acela a fost momentul în care savantul a făcut legătura că, aflându-se în câmpul cu radiaţii cu microunde, ciocolata se încălzeşte şi se topeşte. Acest fenomen se explică prin efectul caloric al undelor generate de radar.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite