Maladia Alzheimer ar putea fi depistată cu mult înainte de debut, printr-o analiză de sânge. Studiu
0Cercetători americani şi germani au efectuat un studiu care arată că o analiză de sânge ar putea fi de ajutor în depistarea din vreme a maladiei Alzheimer, mult înainte de a apărea primele semne de pierdere a memoriei.
Cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington din Missouri, SUA, şi Centrul pentru Boli Neurodegenerative din Germania au cercetat peste 400 de persoane participante la studiul DIAN - Dominantly Inherited Alzheimer's Network.
Dintre acestea, 27 erau purtătoare ale unei varainte genetice cu debut precoce şi 162 nu aveau niciun risc moştenit. Tuturor participanţilor le-au fost făcute analize de sânge, tomografii şi teste cognitive şi evaluaţi la intervale de câţiva ani.
S-a descoperit că, în cazul celor care aveau mutaţia genetică, nivelul unei anumite proteine era mai mare şi începea să crească în timp, iar la persoanele fără mutaţie rămâneau constant. Diferenţa a putu fi stabilită cu 16 ani înainte de apariţia primelor simptome evidente, potrivit agerpres.ro.
Testul ar putea fi rapid şi ieftin
Tomografiile au mai arătat că, simultan cu creşterea nivelurilor proteinei respective, o zonă din creier implicată în memorie se subţia şi se diminua.
O varietate de leziuni neurologice pot provoca pătrunderea proteinei neurofilament-uşor (NF-L) din neuroni în sânge. Nivelurile acestei proteine sunt ridicate la persoanele diagnosticate cu demenţă cu corpi Lewy şi boala Huntington.
„Va fi important să se confirme rezultatele noastre în cazul bolii Alzheimer cu debut tardiv şi să se definească perioada de timp la care trebuie evaluate schimbările la nivel de neurofilament pentru predictibilitatea clinică optimă“, a declarat unul dintre cercetători, Mathias Jucker, conducătorul studiului DIAN în Germania.
Aceste constatări ar putea fi aplicate într-o bună zi de cercetători pentru identificarea rapidă şi accesibilă din punct de vedere financiar a leziunilor creierului atât la persoanele cu risc de boală Alzheimer, cât şi la cele cu alte afecţiuni neurodegenerative, precum scleroza multiplă, leziuni cerebrale traumatice sau accident vascular cerebral.
Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul ştiinţific „Nature Medicine“.